Recepty: Omáčky, dipy i tatarka od Pohlreicha
Grilovaný steak vymrštíte do jiné dimenze, když k němu připravíte zajímavé dipy nebo omáčky. Ochutnejte naše recepty a recept na tatarku od Pohlreicha
Každý šéfkuchař dobře ví, že skvěle ugrilovaný kus masa bude dokonalý, když k němu přidáte luxusní dip nebo svěží omáčku. Pravidla téměř neexistují, jen chuť omáčky nesmí přebíjet přirozenost masa.
Existuje celá řada zeleninových, jogurtových nebo pikantních dipů, které jsou přímo šité na míru k výraznějšímu grilování. Vyzkoušejte recepty na skvělé dipy a omáčky a uvidíte, že vaši přátelé budou z hostiny odcházet mnohem spokojenější!
Tatarská omáčka Zdeňka Pohlreicha
Budete potřebovat:
- 200 ml slunečnicového oleje
- 50 ml olivového oleje
- 2 žloutky
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 2 najemno nakrájené šalotky
- 25 g najemno nakrájených okurek
- 25 g najemno nakrájených kapary
- 2 lžíce najemno nakrájených lístků hladkolisté petrželky
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, pepře a metličkou pomalu šlehejte. Smíchejte oba druhy oleje a za stálého šlehání jej přidávejte stejně jako do majonézy ke žloutkům. Nakonec do směsi vmícháme čerstvou citronovou šťávu, dle chuti přidáme pepř a sůl a máte připravený základ majonézy.
Náš tip: 5 marinád, které vystřelí vaše chuťové buňky na Mars
Do té postupně vmícháme nakrájenou šalotku, nakládané okurky, kapary a petrželku. Důkladně všechny suroviny spojíme a můžeme ihned servírovat.
zdroj: Kniha Zdeňka Pohlreicha Vařte jako šéf!
Rajčatový dip s olivami
Budete potřebovat:
- pepř
- snítku petrželky
- 75 g loupaných mandlí
- 300 g rajčat
- 150 g zelených oliv
- mletou pálivou papriku
- 1 snítku tymiánu
- 150 g černých oliv
Tymián a petrželku omyjeme, lístky otrháme od stonků a spolu s olivami rozmixujeme na pastu. Rajčata si přelijeme vroucí vodou a oloupeme. Dužinu zbavenou jadérek nakrájím na malé kostičky a smícháme se solí, pepřem a paprikou. Rajčatový dip s olivami podáváme dobře vychlazený. Úžasně doplní bílé maso nebo dary moře.
Jogurtový dip s limetkou
Budete potřebovat:
- 1 bílý jogurt
- 3 plátky limetky
- koriandr
- pepř
- limetkovou šťávu
- sůl
- šalvěj
Plátky limetky nakrájíme na malé kousky a zamícháme do jogurtu, mírně opepříme a ochutíme mletým koriandrem a nadrobno nasekanou šalvějí. Jogurtový dip dochutíme malým množstvím šťávy z limetky a necháme v lednici vychladit. Hodí se k masu nebo ke grilovaným bramborám.
Omáčka s hořčicí a brandy
Budete potřebovat:
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 125 ml brandy
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička rajčatové pasty nebo protlaku
- 2 bobkové listy, nejlépe čerstvé
- 6 kuliček černého pepře
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
Olej zahřejeme v hluboké pánvi. Vsypeme mouku a za občasného míchání opékáme 5-7 minut tak, aby byla jíška zlatá a vypadala jako písek. Posledních pár minut opečeme s moukou i protlak. Opatrně přilíváme brandy a postupně zašleháme vývar.
Vyzkoušejte: Recept na domácí bezinkový sirup a šťávu. Zdravé mňam!
Přidáme cukr, bobkové listy, pepř, hořčici a česnek. V případě, že jste nedali protlak, přidejte i pastu. Zvvýšíme plamen a vaříme 10 minut do zhoustnutí.
Pepřová omáčka
Budete potřebovat:
- 20 g celého barevného pepře
- 4 cl brandy
- 100 ml šlehačky
Barevný pepř orestujeme na koňaku a zalijeme smetanou. Neustále mícháme do hladka. Pokud použijeme šlehačku s minimálně 30 % tuku, začne houstnout sama od sebe. Můžeme přilít trochu vývaru, získáme tak lepší a vyváženější chuť.
Guacamole
Budete potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 180 ml zakysané smetany
- 1 malou cibuli
- sůl
- pepř
- malé rajče
Avokádo podélně rozkrojíme, oddělíme obě poloviny od sebe a vyndáme pecku. Lžící ze slupky vydlabeme měkkou dužinu a tu v misce vidličkou rozmačkáme podobně jako brambory. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, zakysanou smetanu, dochutíme solí, pepřem a vše promícháme. Kromě masa je guacamole skvělé i k tortilla chipsům.
Sýrový dip
Budete potřebovat:
- 1 hrušku
- 150 g zakysané smetany
- 2 šalotky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 100 g gorgonzoly
- půl svazku bazalky
- mletý pepř
Hrušku oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Spolu se šalotkou nakrájíme na malé kostičky. V misce smícháme a zakápneme citronovou šťávou. Bazalku omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Čtěte také: Grilujeme hovězí maso: Steaky, hamburgery a pupek!
Gorgonzolu rozmačkáme vidličkou dohladka a utřeme se zakysanou smetanou. Pak do směsi přimícháme hrušku, šalotku a bazalku. Podle chuti omáčku osolíme, opepříme a necháme v lednici vychladit.
A co vy? Máte nějaké své oblíbené omáčky či dipy? Podělte se s námi o recepty v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recept na domácí krémovou zmrzlinu! Která je nejlepší?
Proč ještě nejste vdaná? Asi jste moc velká mrcha
Co se honí hlavou puberťáka? Touha po obdivu a po smrti