5 marinád, které vystřelí vaše chuťové buňky na Mars
Milujete grilované maso, pak vyzkoušejte některé z našich marinád, které vás ohromí.
Léto, šťavnaté steaky a k tomu lahodná marináda. Máte rádi základní chuť masa? Pak se vrhněte jen na jednoduché bylinkové kabátky, chcete-li něco originálnějšího, můžete vyzkoušet některé z našich marinád.
Připravili jsme pro vás 5 receptů, které budou slušet každému grilování. Stačí si jen vybrat kvalitní maso a pustit se do nakládání.
Marináda na vepřovou pečeni
Budete potřebovat:
- 3 lžíce rumu
- 1 lžíci medu
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíci rozinek
- 1 lžíci vody
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce papriky
- lžičku drceného pepře
Česnek si oloupejte, nakrájejte, rozdrťte a rozmíchejte ho v oleji spolu s mletou paprikou, medem, rumem a s naloženými rozinkami. Marinádou potřeme očištěnou vepřovou pečeni a necháme nejlépe přes noc uležet.
Grilovací salsa
Budete potřebovat:
- 1 lžíce tabasca
- 1/4 šálku whisky Jack Daniels
- 1 lžička wasabi
- 1/4 šálku worcesterské omáčky
- 1/4 šálku jablečného octa
- 1 šálek kečupu
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1/4 šálku nakrájené cibule
- 1//4 šálku jablečného džusu
- 1/2 šálku třtinového cukru
Šálek, který používáme v tomto receptu má objem 240 ml. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte cibuli, jakmile zezlátne, přilijte jablečnou a citronovou šťávu, worcester, jablečný ocet, tabasco a třtinový cukr. Přivedeme k varu a provaříme několik minut.
Přidáme kečup, hořčici, wasabi, whisky a dusíme asi 40 minut na mírném ohni. Necháme vychladnout a při grilování marinádou potíráme vepřovou krkovici nebo kuřecích stehna či křidýlka.
Marináda s bílým vínem
Budete potřebovat:
- 1 lžíci medu
- 2 cibule
- 2 lžičky rozmarýnu (sušený nebo čerstvý)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička chilli koření
- 3 stroužky česneku
- 0,35 l bílého vína
- drcený pepř
Smíchejte si bílé víno s prolisovaným česnekem, rozmarýnem, pepřem, medem a solí. Kdo má rád pálivé, přidá chilli. Plátek masa pokládáme na nasekanou cibuli, zopakujeme se všemi kousky. Vše zalijeme připravenou marinádou a necháme v chladu 12 hodin odpočívat.
Bylinková marináda nejen na ryby
Budete potřebovat:
- několik snítek čerstvého tymiánu
- několik lístků čerstvé máty
- na špičku nože drcený kmín
- citronovou šťávu
- špetku soli
- 5 lžic oleje
Bylinky si spolu s olejem rozmixujeme nebo rozdrtíme ve hmoždíři, přidáme sůl, kmín a dobře promícháme. Maso potřeme a necháme odpočívat minimálně 30 minut.
Sladkokyselá marináda
Budete potřebovat:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce citronového tymiánu (nebo normálního)
- 2 lžíce citronové šťávy
Marináda se hodí na krevety, kachní prsa nebo drůbež. Všechny tekuté složky pořádně zamícháme a přidáme nasekaný tymián. Maso necháme odpočinout maximálně 30 minut, jinak začne křehnout.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
10 úžasných jahodových receptů
Letní koktejly: Osvěžující bomba pro horké dny
Proměna Jany: Přítel mě vůbec nepoznal