reklama

Jak si připravíte domácí radler bez chemie? Poradíme!

Milujete ochucená piva? Pak neváhejte a vyzkoušejte recept na domácí radler.

Foto: Thinkstock

Kdo by to byl před několika lety řekl, že se ochucené pivo stane hitem. Vždyť první pokusy o zařazení na trh ztroskotaly hned v začátcích. O pár let později, jiný pivovar, slaví velké úspěchy s citronovou příchutí. Konzervativní český pivař nad radlerem dodnes kroutí hlavou. Ti, co ovocná piva milují si je dopřejí jako skvělé osvěžení!

Co je radler? Míchaný nápoj, kde 50-60 % tvoří pivo a zbytek připadá ovocné limonádě. Obsah alkoholu se běžně pohybuje v rozmezí 2-2,5 %. Po požití sice nemůžete usednout za volant, ale organismus se s jedním radlerem vyrovná mnohem rychleji, než s běžným pivem.

Pivo a sprite

Jistě už jste se na dovolené v zahraničí seznámili s jakýmsi mixem piva a limonády. Barman vzal sklenici, z pípy načepoval do poloviny pivo a zbytek dotočil colou nebo spritem. Tenkrát jsme se ještě nad šílenou kombinací ušklíbali, dnes už je tahle lahůdka běžnou souzčástí českých hospod, stánku u cyklotras a v kempech. Radler se i v českých zemích stává běžnou součástí nápojového lístku.

Radler k tlačence? Nikdy!

Pijeme-li ochucená piva, dostáváme do našeho těla i dostatek kalorií a umělých sladidel. Klasické české pivo nám pomůže s trávením, zato radler si k tlačence nejspíš nedopřejeme. Co je každopádně pozitivní, že po vypitá jednoho půllitru radleru nám tolik  neztěžknou víčka a odpolední siesta proto nebude tolik zapotřebí.

Pivovary nečekají, že by do budoucna nahradila ovocná příchuť klasický zlatavý dobře vychlazený mok, ale už teď je jasné, že radlery jsou vítanou alternativou (nejen) pro ženy a mladé lidi, kteří si své chuťové buňky teprve vytvářejí. Navíc už výrobci přišli s několika nealkoholickými příchutěmi, což je pro řidiče zdravější osvěžení, než si dát přeslazenou točenou limonádu.

Recept na domácí radler bez Éček

Budete potřebovat:

  • 500 ml perlivé vody
  • 500 ml světlého ležáku
  • citronová šťáva
  • citron na ozdobu
  • třtinový cukr

Do džbánku nalijte trochu perlivé vody, vymačkejte půl malého citronu (množství podle chuti) a doslaďte třtinovým cukrem. Vše důkladně promíchejte, aby se krystalky cukru ve vodě dobře rozpustily. Vody nalijte opravdu málo, aby vám při zuřivém míchání nevyprchaly bublinky.

Po rozmíchání doplňte zbytkem perlivé vody a dobrým světlým ležákem. Už jen opatrně zamíchejte, abyste neponičili říz. Na závěr můžete přihodit do džbánku kolečko citronu.

Pár tipů:

  • Pozor na dužinu z citrusů, v radleru patří mezi rušivé ingredience.
  • Určitě používejte perlivou vodu, dodá drinku větší šmak.
  • Přidávejte podle chuti: grepový juice, bezinkovou šťávu, pomeranče.
  • Na ozdobu používejte třeba jedlé květy.

Historie radleru

Typ míchaného nápoje s nízkým obsahem alkoholu, který vzniká smícháním piva a ovocné limonády. Tak zní definice ze slovníku. Ale, jak daleko sahá tato tradice míchání?  V německy mluvících zemí najdeme několik variant a historických debat. Rozšířená legenda sahá až do roku 1922, kdy Franz Xaver Kugler prý radlera vynalezl a svým hostům ho nabízel jako "cyklistický máz". Historka se však ukázala jako smyšlená.

Pro Českou republiku je ale důležité, že v roce 2002 začala společnost Heineken vyrábět v pivovaru Krušovice ochucené pivo pod označením Radler. Vzhledem k nezájmu ale byla produkce po třech letech zastavena. O několik let později se u nás na trhu objevují ochucená piva od značek Zlatopramen (Radler citrón nebo pomeranč se zázvorem), Samson (Radler Lemon a Grapefruit), Staropramen (Cool lemon, grep, pomeranč), Gambrinus (Řízný citron, Limetka a bezinka), Černá hora (Refresh brusinka a grep) a mnoho dalších.

Tak až vyrazíte na kolo, na vodu nebo jen na deku a budete stát frontu u stánku, vzpomeňte si na náš článek a dejte si jednoho radlera na zdraví i z nás!

zdroj: pivnici.cz, cs.wikipedia

Máte nějaký zajímavý recept na domácí ochucené pivo? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Éčka v potravinách: V čem jsme lepší než Evropa?

5 marinád, které vystřelí vaše chuťové buňky na Mars

Pocení: Daň za vyholená podpaží?

 

 

 

 

 

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama