reklama

Jak nejlépe zpracovat houby: Sušit, mrazit, nakládat?

Jak správně zpracovat houby. Sušení, mražení nebo výroba tekutého houbového koření.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Houbové karbanátky, smažené bedly nebo pravá houbová omáčka s knedlíkem. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě nasbírané, ale jak cenný poklad zpracovat a uschovat, aby vydržel co nejdéle a připravený do úžasných houbových receptů? Mrazíme, sušíme a dokonce si vyrobíme tekuté houbové koření.

Houby jsou vděčnou surovinou, která má nízký obsah kalorií (pokud ji neusmažíme). Co je podstatné? Rostou! Pokud nejste zdatný houbař, který najde lahodný poklad v jakémkoliv ročním období a vždy, je třeba začít dělat zásoby.

Myslete na zpracování už v lese

Sami houbaři doporučují čistit úlovky už v lese. Pravidlo, že houby nikdy neukládáme do igelitového sáčku či tašky se snad už dostalo do povědomí všech, co vyráží do lesa. Ideální jsou košíky nebo plátěné tašky, ve kterých nehrozí zapaření. I když nám tropická vedra zabránila masivnějšímu růstu a není z čeho vybírat, i tak bychom si měli každý kousek pořádně prohlédnout. Odříznutím plesnivé části se samotné plísně nezbavíme.

Když dorazíte domů, je dobré si jednotlivé druhy roztřídit, některé se hodí do polévky, jiné vyniknou jen nasušené a z ostatních budou dokonalé řízky či smaženice.

Pusťte se do sušení

Kdo zažil, ten nám dá jistě za pravdu, že krájení na několikamilimetrové plátky není zrovna zábavné, ale výsledek je dokonalý. Před sušením je nikdy neoplachujte. Špinavé kousky jen otřete hadříkem nebo očistěte nožem. Použít můžete novinovou klasiku, nebo je jako naše babičky navléknout na niť a pověsit do průvanu. Jednotlivé plátky se suší dobře i v sušičce na ovoce, na sítech nebo v troubě. Na klasický způsob trvá sušení až 3 dny.

Pozor na nasáklé kusy, trvá jim to podstatně déle a velmi často dřív zplesniví než se dokončí celý proces. Pokud se vrhnete na sušení v troubě, začněte na 45 °C a ke konci teplotu zvyšte maximálně na 75 °C. Správně usušené plátky šustí a jsou křehké.

CO SUŠIT: Nejlépe se hodí hřib sametový, borový, dubový, hnědý, kozák nebo klouzek.

Houby v mrazáku. Dusit či nikoliv?

Dobrým způsobem konzervace je také zamrazování. Očištěné houby se nakrájí na kousky a v sáčku uloží do mrazáku. Ideální je, pokud máte funkci rychlého zamražení. Že bychom je měli nejdříve podusit? Ano, odborníci doporučují krátkou tepelnou úpravu, abychom se zbavili případných toxinů, ale také ztratíme úžásnou křupavost a vitamíny. V redakci jsme se ve většině případů shodli, že je zamrazujeme čerstvé, a zatím jsme na našem zdraví nic nepocítili.  

Náš tip: Velký houbařský test. Zkuste ho než bude pozdě

Jediný rozumný způsob, proč je povařit v osolené vodě je nedostatek místa v mrazáku. Vznikne tak zajímavý polotovar, který se hodí na omáčky. Tolik zmiňované toxiny zastaví i rychlé spaření vařící vodou. Takto zamrazit můžete prakticky cokoliv, jen počítejte s tím, že se nerozvoní tak, jako sušený hříbek.

Houbové koření

Máte-li velkou zásobu, nasušte si ji na tenké plátky, které potom rozemelte na mlýnku nebo v hmoždíři se sušenou petrželkou a drceným pepřem. Koření budete mít vždy při ruce.

Houby s octem

Úžasný způsob uchování je ve sladkokyselém nálevu. Existuje jich obrovské množství, přičemž základem je vždy mladé a očištěné houby povařit a rychle je ochladit, aby neztratily barvu a vitamíny. Ve sklenici se mohou objevit kolečka mrkve nebo kousek feferonky.

Když je třeba sůl

Nesmíme zapomenout na starý dobrý konzervant. Nakrájené kousky se promíchají se solí, a co nejvíce se natěsnají do sklenice. Nahoru se nasype vrstva soli a zavaří. Pozor při používání myslete na jejich velkou slanost.

Tekuté houbové koření

Neuvěřitelná dobrota! Výtažek z hub je lépe stravitelný, než samotný plod. Hodí se jako koření do omáček, pod maso a vydrží i několik let.

Jak na to:

  • Houby pokrájejte, osolte a na ohni mírně duste.
  • Za chvíli pustí šťávu, tu průběžně odlévejte.
  • Když jsou téměř vysmahnuté, podlijte je vodou a ještě povařte.
  • Odloženou šťávu smíchejte se silným vývarem.
  • Směs svařte na konzistenci sirupu.
  • Ještě horký sirup nalijte do skleniček.
  • Sterilujte 40 minut při 90 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlahodnější recepty s "kapkou" jogurtu

Pevnost Boyard je i v Čechách. Vyzkoušeli jsme za vás

Potrat doma a v klidu. Kolik stojí tabletka

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama