Recepty z čerstvých hub: Hlíva a penízovka rostou i teď
Milujete houby? Zkuste se poohlédnout po hlívě nebo penízovce. Ano, rostou i teď! Navíc jsme pro vás vybrali recepty.
Přátelé, je jaro! Že vám to tak nepřipadá? Tak si zkuste na skomírající zimě najít přece jen nějaké pozitivum. Co si takhle třeba vyrazit na houby? Kdepak, nezbláznili jsme se. Podívejte se, které houby rostou i pod sněhem. A pak si z nich uvařte!
Není nad dobrou roštěnou na houbách nebo dršťkovou polévku z hlívy. Vydejte se do lesa i v těchto dnech a poohlédněte se po čerstvých houbách. Nebojte se - jedovaté houby v zimě nerostou.
Kde rostou houby?
Milovníci houbaření dobře vědí, že se v lese dají najít i zimní houby. Mezi nejběžnější, které se nezaleknou nízkých teplot, patří hlíva ústřičná a penízovka sametonohá. Pokud se vydáte hledat hlívu ústřičnou, měli byste se rozhlédnout po listnatých stromech. Právě tam roste - na dřevě, kde si udržuje svoji vlhkost. I penizovka si libuje v místech, kde je napadané a vlhké dřevo. Mykologové se shodují, že je najdeme i na pařezech v parcích.
Čtěte také: Velký houbařský test: Zkuste si ho dřív, než bude pozdě
Množství hub v zimě závisí na počasí. Velkou výhodou zimního sbírání hub je to, že jedovaté houby nerostou. Pokud je dostatečně vlhko a teploty jsou spíše nadprůměrné, můžeme se těšit na čerstvý jedlý úlovek, a pak už jen domů a vyzkoušet nějaké recepty z hub.
Penízovka sametonohá patří pod maso
Penízovka je typickou zimní houbou. Když venku napadne sníh, musíte být zdatným houbařem, abyste ji našli. Roste podél běžných vodotečí, ve vrbinách, pod topoly a v houštích či křovinách. Doma ji objevíte třeba na ořešáku vlašském. Z penízovky se dá uvařit výborná polévka a báječně chutná s dušeným masem.
Klobouček je široký od dvou do deseti centimetrů a má barvu světle pomerančovou. Uprostřed je tmavší a lepkavý. Třeň je tuhý a tmavě sametový. Nejlépe se rostlina skladuje usušená nebo rozdrcená na koření. Houbu před konzumací dobře provařte a jezte jen klobouček.
Hlíva ústřičná je výborná na polévku
Hlívu ústřičnou nemusíme složitě hledat v lese, ale můžeme ji pěstovat i doma. Poznáte ji podle širokého klobouku, který je od 5 do 25 centimetrů. Zbarvení je od bělavé, šedomodré až k hnědé. Trsy plodnic mají hmotnost i několik kilogramů. Roste na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Hlíva roste po celém světě a je velmi rozšířenou houbou.
V kuchyni se používá do hotových jídel nebo se také suší do polévek a omáček. V obchodech ji najdete i konzervovanou v nálevech nebo se kvasí jako zelí. Jedí se jen klobouky a třeň lze usušit a rozdrtit na houbové koření. Hlíva má veliké uplatnění i ve zdravotnictví, jako prevence alergií, zácpy, rakoviny konečníku a mnoha dalších nemocí.
Recepty z hub
Marinovaná hlíva
Budete potřebovat:
- sůl
- 50 g kukuřičných lupínků
- olej na smažení
- 250 g rýže parboilad
- 6 kusů hlívy ústřičné
- 2 cibule
Na marinádu si připravte:
- lžíci sójové omáčky
- lžičku indického kari
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžičku oregana
- 1 lžíci dijonské hořčice
Oddělíme nožičky od plodnice a nakrájíme. V misce smícháme vše na marinádu a vložíme do ní houby, které necháme marinovat asi hodinu. Mezi tím si uvaříme rýži podle návodu. Oloupeme a nasekáme cibuli.
Čtěte také:
Salát z penízovky
Budete potřebovat:
- 300 g penízovky
- 100 g celeru
- 4 vejce vařená na tvrdo
- 1 kostku masoxu
- půl litru vody
- petrželku
Na zálivku si připravte:
- 4 lžíce octa,
- 2 lžíce vody
- sůl, mletý pepř
- trochu cukru
- 3 lžíce oleje
Očištěné penízovky nakrájíme na plátky a povaříme ve vývaru z masoxu asi 5 minut. Očistíme si celer a nakrájíme ho na kostky. Zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka a přidáme k vychladlým okapaným houbám. Do směsi nahrubo nakrájíme vajíčko, nasekáme petrželku a přelijeme zálivkou. Salát opatrně zamícháme a necháme odležet.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme cibulku. Přidáme okapané houby a 3 minuty restujeme. Hotové houby dejte na teplé místo. Do pánve po houbách nadrtíme kukuřičné lupínky až vznikne omáčka, kterou přeléváme houby při servírování s rýží.
Penízovkový salát
Budete potřebovat:
- 300 g penízovky
- 100 g celeru
- 4 vejce vařená na tvrdo
- 1 kostku masoxu
- půl litru vody
- petrželku
Na zálivku si připravte:
- 4 lžíce octa
- 2 lžíce vody
- sůl, mletý pepř
- trochu cukru
- 3 lžíce oleje
Očištěné penízovky nakrájíme na plátky a povaříme ve vývaru z masoxu asi 5 minut. Očistíme si celer a nakrájíme ho na kostky. Zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka a přidáme k vychladlým okapaným houbám. Do směsi nahrubo nakrájíme vajíčko, nasekáme petrželku a přelijeme zálivkou. Salát opatrně zamíchejte a nechte odležet.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nasbírejte si léky v lese. Jaké jsu léčivé účinky hub?
Stres vám ničí žaludek: Víme, čím si pomůžete
Test: Co víte o trávicí soustavě?