Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Jak vybrat ten nejsladší meloun? Osvědčené triky, díky kterým už nesáhnete vedle!

Výběr melounu
Výběr melounuFoto: Shutterstock
Výběr melounu
Výběr melounuFoto: Shutterstock

Hledáte meloun, který bude sladký, šťavnatý a dokonale zralý? Díky jednoduchým trikům poznáte ten pravý už v obchodě – podle barvy, skvrn, zvuku i tvaru. Vyhněte se mdlé chuti a vyberte si meloun, který vás v horkých dnech opravdu osvěží.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách

Šťavnatý, sladký, osvěžující – meloun si právem získal pověst nejoblíbenější letní pochoutky. Ať už ho jíte jen tak, připravujete z něj ovocné saláty nebo z něj lisujete džus, málokterý plod tak dokonale spojí chuťové potěšení s lehkostí a hydratací. První zmínky o jeho pěstování sahají až do starověkého Egypta, kde byl meloun nejen běžnou potravinou, ale i součástí pohřebních rituálů – melouny se ukládaly do hrobek jako dar do posmrtného života.

Reklama

Jak poznat ten nejlepší meloun?

Meloun patří mezi nejoblíbenější letní pochoutky – osvěží, zažene chuť na sladké a díky vysokému podílu vody nezatíží vaši linii. Obsahuje až 90 % vody a na 100 gramů připadá asi jen 12 kalorií. Kromě toho je plný vitaminů A, B i C, obsahuje důležité minerály a antioxidanty, které posilují imunitu, podporují detoxikaci organismu a přirozeně chrání buňky. Díky močopudným účinkům je vhodný i při problémech s ledvinami.

Reklama

Jak tedy poznat, že je meloun skutečně zralý a připravený k tomu, aby potěšil vaše chuťové pohárky? Existuje několik praktických vodítek, která vám pomohou vybrat ten pravý kousek. První věc, které si při výběru melounu všímejte, je tzv. zemní skvrna – tedy místo, kde plod ležel na zemi. U zralého melounu by tato skvrna měla mít výrazně žlutou barvu. Pokud je však bílá nebo velmi světlá, znamená to, že meloun byl sklizen příliš brzy a pravděpodobně nebude mít tolik chuti.

    Vodní meloun
    Vodní meloun
    Foto: Shutterstock

    Dále se zaměřte na slupku. Nemusí být dokonale hladká nebo bez škrábanců, ale měla by být lesklá. Matná nebo měkká slupka signalizuje, že meloun už může být přezrálý nebo naopak ještě nedozrálý. Také si všímejte, jestli není jedna strana výrazně světlejší než druhá – i to může značit nerovnoměrné dozrávání. Oblíbeným trikem mnoha lidí je klepání na meloun. Přiložte ucho a jemně zaklepejte – pokud se ozve dutý, zvonivý zvuk, jde pravděpodobně o zralý a šťavnatý kus. Pokud je zvuk tlumený, meloun bude pravděpodobně vodnatý a bez chuti.

    Má-li meloun ještě stopku, podívejte se na ni. Vyschlá, zkroucená stopka je znakem, že plod měl dostatek času dozrát na poli. U většiny melounů v obchodech však stopku nenajdete, takže tento znak není vždy k dispozici. A nakonec si meloun vezměte do obou rukou a velmi jemně ho stiskněte. Pokud při tom uslyšíte jemné vrznutí nebo zaskřípání, je to dobré znamení – meloun je pravděpodobně šťavnatý a vyzrálý. Dávejte však pozor, ať ho přílišným tlakem nepoškodíte.

    Díky těmto jednoduchým trikům bude výběr melounu v obchodě hračka – a vy si budete moct s klidným svědomím užít osvěžující a chutné letní pokušení.

    Zdroj: vareni.cz

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama