reklama

Recepty: Jak dostat bylinky do běžného jídelníčku

Hrášková krémová polévka s mátou

Ingredience na 3 - 4 porce:

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká brambora (asi 150g)
  • 0,5 litru vývaru nebo vody
  • 350 g (1 pytlík) mraženého hrášku 
  • 4 velké stonky máty
  • 50 ml smetany
  • olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti
  • k podávání slanina, krutony, lístky máty nebo oblíbená semínka 

Postup:

Cibuli nakrájíme najemno, stroužky česneku nožem rozmáčkneme a taktéž nakrájíme. V hrnci rozpálíme menší množství oleje, na kterém začneme smažit nejdříve cibuli a po chvíli i česnek. Až začne obojí chytat lehce zlatavou barvu, přidáme ještě na malé kostičky nakrájenou bramboru a společně dorestujeme. Poté podlijeme vývarem a vaříme cca 10 minut do změknutí brambor.

Až se tak stane, nasypeme mražený hrášek a jen krátce prohřejeme. Poté přemístíme všechnu zeleninu s částí vody a lístky máty do mixéru a rozmixujeme na kaši. Použít můžeme i tyčový mixer. Vrátíme krém zpět do hrnce, vrátíme i případnou vodu, zjemníme smetanou a dochutíme kořením. Podáváme s opečenou slaninou, česnekovými krutony, kouskem pečiva nebo oblíbenými semínky. V horké letní dny krém dobře chutná i studený.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama