reklama

Recepty: Jak dostat bylinky do běžného jídelníčku

Nejoblíbenější bylinkou je bezesporu bazalka. Zvykněte si ale vařit třeba i s petrželí, koriandrem, tymiánem nebo medvědím česnekem.

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Češi si nejvíce oblíbili bazalku a petržel, rostoucí popularita asijských pokrmů dává zelenou také koriandru. Meziročně se poptávka po bylinkách zvyšuje o více než třetinu.

"Stálicí v žebříčku nejprodávanějších bylinek je bazalka, a to také proto, že není jednoduché ji vypěstovat doma," říká Jakub Křivák, obchodní ředitel společnosti Bylinky, která už několik let dodává bylinky i do supermarketů Albert.

Nejeden šéfkuchař vám potvrdí, že doma vypěstovaná bazalka nikdy nechutná jako ta z Itálie nebo od profíků. Přesto byste se jí neměli vzdávat, protože je bohatým zdrojem vitamínu C a zlepšuje trávení - stejně jako třeba máta nebo rozmarýn.

Jak bylinky pomáhají?

Takový kopr zase snižuje krevní tlak, meduňka je zklidňující, pažitka obsahuje spoustu železa a vápníku. "V posledních letech je na vzestupu také koriandr, který se používá především v asijské kuchyni," dodává Jakub Křivák. Koriandr je skvělý, když máte kašel, a také povzbuzuje nervový systém.

Ať už si čerstvé bylinky budete sami pěstovat, nebo kupovat v obchodě či na trhu, každé jídlo je s nimi nejen chutnější, ale také zdravější. V grafice proto najdete recepty na celé menu - od hlavního jídla přes dezert až po limonádu.

Speciální tip

Věděli jste, že bylinky dokáží zatočit třeba i s únavou? Umí to zejména hořké bylinky jako třeba benedikt čubet nakombinovaný s pomerančovou kúrou, hořec nebo třeba heřmánek římský. Dokážou vyloučit z těla přebytečné látky, které nám ubírají sílu.

V minulosti objevili naši předci kouzlo bylin tím, že si je přidávali do jídla, nebo je louhovali ve vodě, v lihu či ve víně. Postupem času zjistili, že bylinky louhované tlumí bolesti a povzbuzují vůli. Alkohol nejen dokáže vytáhnout více účinných látek, ale díky němu se tyto látky v těle lépe vstřebávají.

Tímhle objevem se inspiroval třeba i Lionello Stock, když bylinky začal kombinovat tak, aby vznikla vyvážená chuť hořkého likéru, který známe pod názvem Fernet Stock. Obsahuje totiž třeba zmiňovaný hořec, heřmánek římský, chininovou kůru nebo zeměžluč.

reklama
reklama
reklama