Špenátovo - brokolicový quiche
Quiche je původem tradiční slaný francouzský koláč, který můžete podávat jak k obědu, tak i k večeři a dá se jíst teplý i studený. Opět výborné multifunkční jídlo, které můžete kombinovat dle svých chutí nebo jednoduše dle toho, co dům dá. Je poměrně dost sytý, takže stačí jen kousek, a z jednoho koláče se najíte celá rodina.
Co budete potřebovat:
Těsto
- 250g špaldové hladké mouky
- 125g změklého másla
- 1 celé vejce
- ½ lžičky himálajské růžové soli
Směs
- 250g brokolice
- 250g listového špenátu
- 200ml smetany na vaření
- 2 celá vejce
- 1 balení plátkového sýru
Postup
Postup:
- Ze všech surovin, z první části receptu, vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice aspoň na hodinu.
- Brokolici se špenátem vložíme na 20 minut (hezky do měkka) do parního hrnce či nad pařák.
- Předehřejeme si troubu na 200°C a připravíme si směs, smícháním smetany s vejci, kterou quiche před pečením zalijeme.
- Těsto z lednice prohněteme a vyválíme podle velikosti zvolené koláčové formy. Vyložíme s ním formu, propícháme ho vidličkou, aby mohla unikat pára, a na 10-15 minut ho vložíme do trouby předpéct.
- Po předpečení na něj nasypeme brokolici se špenátem, zalijeme směsí ze smetany a vajec a poklademe plátky sýra.
- Dáme péct na 200°C hezky dozlatova.