Zapečené palačinky z celozrnné žitné mouky
Zapečené palačinky ve slané variantě jsou výbornou večeří pro celou rodinu. Oproti klasickým palačinkám zasytí na dlouhou dobu a nestráví se tak rychle. Jen se po nich zapráší a můžete si je připravit v různých kombinacích přesně podle své chuti. Nedá se na nich vůbec nic zkazit, proto jsou ideální volbou také pro začátečníky.
Co budete potřebovat:
Na palačinky
- 400ml vody
- 200g celozrnné žitné jemně mleté mouky
- 2 celá vejce
- 1 lžíce oleje/másla (na pánev)
- špetka himálajské růžové soli
Na náplň
- 800g listového špenátu
- 2 balení slaniny
- 1 balení mozarelly
- 1 balení goudy
- ½ kelímku smetany na vaření
- 3 stroužky česneku
- 1 lahůdková cibulka
- špetka himálajské růžové soli
Postup
- Veškeré ingredience na palačinky společně vymícháme v hladké řídké těsto a na oleji/másle vytvoříme přibližně 5 palačinek, které si odložíme stranou.
- Na oleji/másle osmahneme na drobno nasekanou lahůdkovou cibulku se slaninou.
- Listový špenát spaříme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Vložíme ho do mísy či hrnce a přidáme k němu osmahnutou cibulku se slaninou, prolisujeme do něj stroužky česneku, přidáme také nakrájenou mozzarelu a řádně zamícháme.
- Následně už jen plníme palačinky, které srolované skládáme do menší zapékací mísy. Zalijeme je polovinou kelímku smetany na vaření a poskládáme na ně plátky goudy.
- Vložíme do trouby a pečeme hezky dozlatova 15-20 minut na 200°C.