Mandle
Mandloň obecná je strom pocházející ze severní Afriky a západní Asie. Pěstuje se v teplých oblastech Evropy, v okolí Středozemního moře zplaňuje. Obvykle doroste do výšky 5 metrů a vytváří hustou širokou korunu.
Mandle jsou nedílnou součástí lidské výživy už od nepaměti. Bohaté jsou na všechny základní živiny, obsahují snadno stravitelné bílkoviny a jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Velmi významné je i zastoupení hořčíku. Bohaté jsou na tuk, nezvyšují však hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. To je dáno vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokého obsahu vitaminu E.
Jsou účinným antioxidantem a vhodnou potravinou z hlediska prevence vzniku metabolického syndromu a cukrovky druhého typu, upravují krevní tlak a v neposlední řadě pomáhají při redukci váhy díky své vysoké sytivosti.