Burské oříšky (arašídy)
Podzemnice olejná, na které burské oříšky rostou, pochází z Jižní Ameriky. Jde o rostlinu, jejímž plodem je lusk. Právě v něm se nachází semena, která známe jako burské oříšky či arašídy. Buráky tedy ve skutečnosti nepatří k ořechům, řadí se k suchým skořápkovým plodům (někdy nazývaným také skořápkové ovoce).
Burské oříšky obsahují asi 45-50 % tuku, vynikají i poměrně značným množstvím bílkovin (cca 25-30 %). Z dalších významných látek najdete v arašídech například vitaminy skupiny B, hořčík, vápník, zinek, fosfor či přírodní antioxidant resveratrol.
Antioxidanty obsažené v burácích účinně chrání buňky, tkáně a orgány a zpomalují proces stárnutí. Arašídy působí příznivě také na nervovou soustavu, brání degeneraci mozku, napomáhají předcházet diabetu a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Pro mnoho lidí jsou však významným alergenem.