Záporné kalorie: Čím víc jíte, tím víc hubnete
Nechcete počítat kalorie? Volte jídla, jejichž trávením spálíte víc energie, než kolik jí obsahují.
Nechcete počítat kalorie? Volte jídla, jejichž trávením spálíte víc energie, než kolik jí obsahují.
Bohužel však k těmto jídlům nepatří maso ani mléčné výrobky, zakázaný je i alkohol. Jde především o ovoce, zeleninu a luštěniny - ovšem musí to být ty správné druhy. A jak to tedy vlastně funguje?
Negativní kalorie - víc spotřebujete, než sníte
Organismus umí vstřebat a ihned zužitkovat pouze omezené množství kalorií. Ty, které jsou navíc, si uloží do tukových zásob. Naopak potraviny s "negativními kaloriemi" obsahují naprosté minimum energie, takže tělo musí sáhnout do tukových polštářků a uložený tuk spotřebovat na jejich zpracování.
Doporučujeme: Jak nejlépe spálit tuky? Pozor, ať si neublížíte!
Neznamená to tedy, že by existovaly potraviny, které samy o sobě likvidují usazené tukové zásoby v těle. Občas to sice výrobci o některém jídle či nápoji prohlašují, ale zázraky se opravdu nedějí. Existují pouze přirozené spalovače energie, které dokážou mírně popohnat metabolismus. Najde je ZDE.
Záporná bilance energie
S každým dalším soustem se tak připravujete o energii, takže už při jídle vlastně začínáte hubnout! Trávením kousku brokolice o obsahu 25 kalorií spálíte 80 kalorií, takže ve výsledku ztratíte pěkných 55 kalorií. Dosáhli jsme tedy celkově záporné energetické bilance, což je základ všech lékařských rad pro zhubnutí.
Náš tip: 14 tipů, jak spálit víc kalorií! Vyzkoušejte si je
Žít jen z nich se ovšem nedá, ale jako svačina či příloha prokáží neocenitelnou službu. Vsaďte na ně právě teď v létě, kdy jsou nejdostupnější! Výhodou je, že můžete mít každý den jiné - a každý den tak dodávat organismu jiný druh živin, vitamínů a minerálních látek, které tyto vesměs zdravé potraviny vždy obsahují.
A které to jsou? Můžeme je rozdělit do tří kategorií.
Zelenina:
- Brokolice - kromě nízkého obsahu energie obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají štěpit tukové buňky
- Zelí - má málo kalorií, takže víc energie vynaložíme na jeho strávení. Navíc vyžaduje důkladné žvýkání, které podporuje spalování
- Rajčata - jsou bohatá na draslík, který optimalizuje krevní tlak
- Pórek - vedle vysokého podílu vlákniny obsahuje také vápník, který pomáhá při hubnutí
- Chřest - nízkokalorická zelenina, která dokáže zároveň odvádět přebytečnou vodu z těla
- Mrkev - obsahuje velké množství vlákniny, která přispívá k hubnutí
- Čekanka - obsahuje hořkou látku intybin, který znatelně urychluje vyměšování
Podle teorie "negativních kalorií" stejně funguje i cuketa, zelené fazolky, špenát, květák, celer, paprika, salát, cibule, česnek, ředkev, řepa, dýně, kapusta či kedlubna.
Ovoce:
- Jablka - obsahují hodně pektinu, který vyvolává pocit sytosti
- Hrušky - vláknina, kterou obsahují, se váže na cholesterol a tím snižuje jeho množství a váže na sebe tukové buňky
- Bobuloviny - obsahují velké množství látek, které silně bobtnají v žaludku a zajišťují tak pocit nasycenosti
- Citrusy - ty dokonce patří mezi nejúčinnější spalovače tuků a jsou bohaté na vitamín C
- Papája - kromě nízkého obsahu kalorií má současně množství vlákniny
Luštěniny:
- Hrách a cizrna - mají velmi málo kalorií a přesto nás zasytí na dlouho, protože jsou hůře stravitelné
- Fazole - obsahují velké množství vlákniny a ve vodě rozpustných vitaminů, které zlepšují metabolismus
- Čočka (i červená) - vlastnosti jejich proteinů se blíží živočišným bílkovinám, takže udrží dlouho pocit sytosti a přispívají ke štěpení tuků
Luštěniny také obsahují nestravitelný škrob, který přispívá k negativní energetické bilanci pokrmu. Dobrou zprávou nakonec je, že sem patří i některé přílohy, jako je kuskus, bulgur, polenta, jáhly, oves, pohanka a hnědá rýže!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Cítíte únavu? Možná vás zlobí játra!
Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha
Hladem se dá umřít i v Česku. Našlápnuto mají 4000 lidí