reklama
 

Vegetariáni mléko nenahradí, říká lékař

Zahleňuje mléko? Spousta módních názorů tvrdí, že člověk mléko vlastně vůbec nepotřebuje - dokonce ani v dětství. Radili jste se s odborníkem na výživu dr. Tláskalem.

Foto: Isifa/Thinkstock

Spousta módních názorů tvrdí, že člověk mléko vlastně vůbec nepotřebuje - dokonce ani v dětském věku. Jak je tomu ve skutečnosti objasnil v dnešním on-line rozhovoru odborník na výživu dr. Tláskal.

Problémy s kostmi trpí v České republice 1 200 000 lidí všeho věku!  Na řídnutí kostí - osteoporózu se tak "zadělává" často už od mládí.

Nenutit, ale nabízet

Mnoho maminek dnes ve strachu z alergií svým dětem nedává mléko a mléčné výrobky - věří, že údajně "zahleňují". Přitom  právě ony přináší organismu především dobře vstřebatelný vápník, ale i velmi kvalitní bílkovinu a další složky výživy, připomněl náš host. Co však dělat, když děti mléko a mléčné výrobky odmítají? Podle doktora Tláskala je otázkou důvod. Zda to spíš není důsledek rodičovského přístupu, než příčina. "Musíme být trpěliví a hlavně nenásilní. Nenutíme, ale nabízíme," připomněl úzkostlivým maminkám.

Doporučujeme: Téma: Bolest zad

Nedostatek mléka a mléčných výrobků se do zdraví dětí a později dospělých promítně v podobě křehkých, lámavých kostí, špatného držení těla, které vede k bolestem pohybového aparátu včetně páteře, častým zlomeninám a podobně. Ve vyšším věku pak komplikace takové zlomeniny mohou dokonce znamenat rozsudek smrti.

Rostlinná strava mléko nenahradí

Využitelnost vápníku z mléčných výrobcích je 30  %.  "Z rostlinných zdrojů je vstřebávání vápníku nižší, cca z 5-10%. Například mák, brokolice a různé další potraviny vápník také obsahují, otázkou však vždy je potřebné množství těchto potravin k dostatečné saturaci organismu," uvedl v jedné ze svých odpovědí  MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.

Ani luštěniny nejdou řešením. Mají řadu nutričních předností, ale neobsahují  plnohodnotnou bílkovinu, tedy bílkovinu, která našemu organismu zajistí všechny potřebné aminokyseliny.  Ty si lidské tělo nedovede samo vyrobit. 

"Omezený příjem živočišné bílkoviny může vést ke sníženému příjmu tzv. esenciálních aminokyselin, které zvláště dětský organismus potřebuje ve větším množství," potvrdil doktor Tláskal. 

Kolik mléka denně?

Denně bychom tak měli konzumovat v dospělém věku mléko či mléčné výrobky, alespoň ve 2 až 3 porcích stravy. V batolecím a předškolním věku by mělo dítě konzumovat 4-3 porce denně.

Každý z mléčných výrobků má svoji další charakteristiku. Význam jogurtů je v tom, že obsahují tzv. probiotické mikroorganismy, které jsou pro náš organismus velmi výhodné, osídlují trávicí trakt, chrání nás před infekcí jinými mikroorganismy, které se do našeho střeva dostávají s potravou, pozitivně pomáhají při procesu trávení a mají celou řadu dalších příznivých účinků na naše zdraví. Kvalita sýrů je mimo jiné i v tom, že koncentrace vápníku je v nich daleko vyšší než v jiných mléčných výrobcíh a podobně.

Náš odborník

 

MUDr. Petr Tláskal, CSc.

je vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy ve Fakultní nemocnici Praha Motol a současně je předsedou Společnosti pro výživu  ČR. Ve své pracovní činnosti se především zabýval a zabývá problematikou výživy dětí a výživou závažně nemocných pacientů v klinické praxi. Své zkušenosti získával studiem a prací doma i v zahraničí..

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velmi křehké celebrity: Koho trápí řídnutí kostí?

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Jedno jablko denně. Anorektička si problém nepřizná

Dokonalý střih, mistrovský potisk, andělský průstřih. To jsou nekrásnější róby z Emmy | Video: Associated Press
reklama
reklama
reklama