Trpíte zácpou? 10 tipů, jak se jí zbavit
Známé heslo "Kdo maže, ten jede" na rozdíl od lyžování a úplatků v oblasti trávení neplatí. Je tomu přesně naopak od obecné představy: čím víc máte ve stravě tuků, tím pravděpodobněji vás bude trápit zácpa.
Známé heslo "Kdo maže, ten jede" na rozdíl od lyžování a úplatků v oblasti trávení neplatí. Je tomu přesně naopak od obecné představy: čím víc máte ve stravě tuků, tím pravděpodobněji vás bude trápit zácpa.
Což je zároveň jedním z důvodů, proč chronická zácpa patří k civilizačním onemocněním. Trápí skoro 30 % lidí v západních zemích (zajímavé je, že třetí svět tyto potíže takřka nezná, potýká se spíš s opakem), takže v tom rozhodně nejste sami. Přesto se lidé stydí o těchto problémech mluvit - a přitom právě stud vedle stresu, nedostatku volného času a špatného stravování napomáhá k jejímu rozvoji.
Vypěstovali jste si zácpu?
Nejčastější je návyková zácpa, především u žen. Může vzniknout již v dětství, kdy dítě odsouvá z nějakého důvodu nucení na stolici. Děláme to i v dospělosti, a bohužel možná dokonce ze stejných příčin: ostýcháme se, máme "důležitější" věci na práci, nezamlouvají se nám podmínky...
Vzpomeňte si, kolikrát jsme nešli, protože zvonil telefon, styděli jsme se to přiznat, nebo jsme spěchali za něčím "důležitějším". Pak stačí odjet na dovolenou, a v cizím prostředí nejdeme už vůbec. S přibývajícími léty se problém jedině zhoršuje.
Doporučujeme: Na WC neseďte víc než 5 minut, radí odborníci
Každý je sice jiný i v této záležitosti, ale za chronickou zácpu se obvykle považuje trvalé a dlouhodobé snížení počtu stolic, obvykle na méně, než na třikrát týdně. Výsledkem je nejdříve pocit nepohodlí, později plnost až bolestivost břicha, omezení pohybu, bolesti hlavy, nevolnost, křeče.
Máte dost vlákniny?
K rozvoji zácpy samozřejmě přispívají potraviny. Jídla je buď málo, nebo alespoň obsahuje málo vlákniny, trávenina je málo naředěná, protože málo pijeme. Přírodní stravy, která by povzbuzovala defekační reflex, je vlastně jen mizivé množství. Běžná strava obsahuje nadměrné množství rafinovaných, tučných a sladkých potravin, plných konzervačních látek i jedovatých chemikálií.
Mezi základní chyby patří vynechávání snídaně, která stimuluje peristaltiku ráno, a omezení se na dvě velká jídla - oběd a večeři. Konzumace jídla večer také narušuje rytmus trávení.
Náš tip: V kanceláři je více mikrobů než na WC
Zácpa velmi často vzniká z nedostatečné pohyblivosti (motility) tlustého střeva. Mohou zde hrát úlohu vrozené vlivy, často na zácpu trpí i další členové rodiny, anebo se přesné příčiny nedaří vystopovat.
Naučte se chodit na záchod
Ne nadarmo k základním radám při řešení tohoto problému patří heslo PRAVIDELNOST. Zkrátka - sednout si každé ráno na WC a zkusit (pozor, moc ovšem netlačit), zda by z toho přece jenom něco nebylo.... Smyslem je znovu vzbudit defekační reflex.
Tělu k tomu pomáháme ovocem, zeleninou a luštěninami - prostě vším, co má vysoký obsah vlákniny. A ještě si můžeme klidně přidat vlákninu z lékárny, ať už sypanou nebo ve formě lisovaných tablet - existují i pilulky, ale ty bývají méně účinné.
Někdo přísahá na teplé ovocné šťávy, třeba i z kompotu, ještě před snídaní. K osvědčeným hitům pak patří fíky, datle, švestky, hrušky. A pro věčné dietáře: chce to také trochu tuku! Klidně panenského olivového oleje, který má tu vlastnost, že vaším traktem jen projde.
Problémy se střevy lze řešit
Takzvaná "líná střeva" sice potřebují prohnat, ale používání umělých projímadel je spolehlivou cestou do pekel. S jejich konečnými důsledky se setkáme především v pokročilém věku, kdy už prostě nepomáhá téměř nic, snad jen domácí klystýry. A hodně nebezpečné jsou také související komplikace - od zauzlení střev, přes otravu organismu toxiny až k souvislostem s nádorovým bujením ve střevech.
Nedoporučuje se jíst máslo, sádlo, slaninu, tučná masa, smažené jídla, chipsy, uzeniny, šlehačku, majonézu. Z alkoholických nápojů se vyhněte koncentrátům, těžkým vínům a vícestupňovým pivům.
Tady je 10 tipů, jak se zácpy zbavit:
- Dodržovat pravidelný časový režim jídel (jezte 5krát až 7krát denně) a správné návyky při jídle
- Nepotlačovat nucení na stolici, ale naopak se naučit pravidelnosti
- Nepoužívat projímadla, nebo pouze velmi šetrná (minerálky, laktulóza)
- Postupně zvyšovat příjem rozpustné a nerozpustné vlákniny z potravinových zdrojů, jako jsou ovoce a zelenina, luštěniny a celozrnné potraviny
- Vybírat ovoce bohaté na pektin s cílem zvýšit objem stolice (jablka, jahody, liči nebo hrušky)
- Z mléčných výrobků dávat přednost kysaným (kefír, acidofilní mléko), a hlavně těm s prokázanými probiotickými vlastnostmi, jako je jogurt s bifidobakteriemi
- Zvýšit příjem vody a jiných tekutin, ale omezit příjem nápojů obsahujících kofein a vysoké množství cukru
- Omezit příjem rafinovaného cukru (cukrovinky a sladké dezerty)
- Snížit příjem tučných jídel (při zácpě se jinak tuk doporučuje, ale obecně je pro zdravé zažívání nevhodný)
- Hýbat se!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jarní chřipka: Proč je horší než ta v zimě?
5 důvodů, proč nemůžete najít toho pravého