reklama
 

Stres rakovinu střev nevyvolá, uklidňuje gastroenterolog Hrdlička

Bolesti břicha, ale překvapivě i potíže s klouby, očima a kůží mohou signalizovat, že máte nějaký problém v trávicí soustavě. Na vaše dotazy odpovídal uznávaný gastroenerolog.

Foto: Thinkstock

Krev ve stolici dokáže člověka zpanikařit. Tento jev je však častější, než by se mohlo zdát, a zdaleka ne vždy znamená nádor. Vždy je ale lepší absolvovat odborné vyšetření -  jako prevenci proti nádorům tlustého střeva, v jejichž počtu je ČR smutným rekordmanem.

Odborný lékař Luděk Hrdlička však vyvrátil obecně rozšířené přesvědčení, že za rakovinu často může stres: "Permanentní stres nejčastěji vyvolává tzv. funkční poruchy trávení - časté nutkavé stolice časně po jídle, opakované nucení na velkou po ránu, křeče v břiše, pocity na zvracení. Pokud vyšetření u lékaře vyloučilo jiné příčiny obtíží, pak se nejedná o nebezpečné záležitosti, i když samozřejmě mají negativní vliv na kvalitu života pacienta a jejich léčba může být svízelná. Stresem si nádorové onemocnění zažívacího traktu nezpůsobíte." uvedl v obšírné odpovědi na dotazy hned několika čtenářů. 

Když je to v hlavě ...

Podle gastroenterologa Hrdličky děsivě působící příznaky často způsobuje tzv. syndrom dráždivého tračníku. "Není nijak nebezpečný, ale samozřejmě jeho klinické projevy jsou pro pacienty nepříjemné. Pomoci může úprava režimu stravování, někdy se podává symptomatická medikace, která ale ne vždy funguje." 

Častými příčinami zažívacíh obtíží jsou také střevní záněty - Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, které vyžadují specifickou léčbu. Často doživotní.

Náš host také radil různé způsoby, jak zklidnit nepravidelné vyměšování, reflux  a další problémy. Všechny jeho odpovědi na zaslané dotazy naleznete v on-line rozhovoru dole pod tímto článkem. 

Ptejte se on-line

Ať už je to daň za moderní způsob života se všemi nešvary nebo ne, jisté, že nemocí a potíží tohoto druhu je stále víc. Reflux, různé druhy střevních zánětů, potíže s žaludkem, nebo "jen" nepravidelné vyměšování. Doktor Hrdlička vám poradí, jak  zklidnit zažívání, kdy a jaké vyšetření budete potřebovat, případně jak zatočit s vašimi potížemi. 

 Dotazů se vždycky sejde tolik, že odborníci ani při sebevětší snaze nestihnou odpovědět na všechny. Proto se, prosím, podívejte, zda na dotaz podobný tomu vašemu neodpověděl doktor Hrdlička už jinému čtenáři před vámi. 

Náš odborník 

Promoval na 1. LF UK v Praze. Absolvoval atestaci z vnitřního lékařství a specializační atestaci z gastroenterologie. Pracoval v několika nemocnicích, nyní je vedoucím lékařem Gastroenterologického oddělení Polikliniky Budějovická Medicon a.s. v Praze. Předmětem jeho klinické, výzkumné a publikační práce je především digestivní diagnostická a terapeutická endoskopie a problematika nespecifických střevních zánětů.

Trápí vás potíže ze zažíváním? Odborný lékař radí on-line

Rozhovor byl ukončen. Odpovědi na vybrané dotazy naleznete níže.
?
Fanka
| 8. 6. 2016
Dobrý den, lze řešit chronickou zácpu, způsobenou chyběním pocitu nucení na stolici ? (vyzkoušena rozpustná vláknina, včetně zeleniny..., lněné semínko, vlažná voda na lačno, celkově dostatek tekutin, pohyb....)
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Dobrý den, asi stravou a režimem děláte co můžete, asi byste měla být vyšetřena na pracovišti, které se problematikou zabývá (defekografie, endoskopie, manometrie řitních svěračů...), event. poté dle nálezu rehabilitace defekačního procesu metodou biofeedback.
?
Jolana
| 8. 6. 2016
Dobrý den, již asi dva roky mám opakovaně po obědě několikrát do týdne průjmy, které se dostaví nejpozději do hodiny. Chtěla jsem vědět, co bych pro to mohla dělat. Nevysledovala jsem žádné potraviny, které by mi vadily. Děkuji za odpověď.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Již jsem na identický případ reagoval v odpovědi na jednu z předchozích otázek.
?
peta
| 8. 6. 2016
Zdravím a prosím o odpověď: Co všechno může na tráviím traktu způsobi permanentní stres? Může vyvolat i rakovinu? P.S
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Permanentní stres nejčastěji vyvolává tzv. funkční poruchy trávení - časté nutkavé stolice časně po jídle, opakované nucení na velkou po ránu, křeče v břiše, pocity na zvracení. Podud vyšetření u lékaře vyloučilo jiné příčiny obtíží, pak se nejedná o nebezpečné záležitosti, i když samozřejmě mají negativní vliv na kvalitu života pacienta a jejich léčba může být svízelná. Stresem si nádorové onemocnění zažívacího traktu nezpůsobíte.
?
Renáta
| 8. 6. 2016
Dobrý den. Mám zvláštní dotaz. Přítel ve středním věku, silný, zdravý, s chutí k jídlu, bez potíží všeho druhu má jednu zvláštnost. Když se hodně nají, nebo zejména když má ještě hodně plný močový měchýř, objeví se mu velmi silný reflex na zvracení, bez nauzey a nevolnost, jen ten reflex.
Somaticky je úplně v pořádku, mohlo by jít o předrážděný sympatikus?
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Asi skutečně půjde o extrémní vegetativní reakci na zvýšení tlaku v břiše a podbřišku, bohužel mě nenapadá, jak mu účinně pomoci. Kromě režimových opatření - malé porce jídla častěji atd.
?
Kučerová
| 8. 6. 2016
Mám v tlustém střevě četné divertikly se záněty asi 1x za 0,5 roku. Na kolonoskopii jsem byla před 2 lety,bez nálezu. Mám absolvovat znovu kolonoskopii,či stačí test na okultní krvácení 1x za 2 roky? Děkuji
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Pokud byla koloskopie před 2 lety zcela bez nálezu a nemáte rodinnou zátěž rizikem karcinomu střeva nebo polypů, koloskopická kontrola stačí až po 10 letech. Test na okultní krvácení je možno vypustit. Ale při opakovaných zánětech divertiklů by se mělo zvážit operační řešení (odstranění postižené kličky střevní), aby se zabránilo event. komplikaci , zejména prasknutí zaníceného divertiklu.
?
Bartoloměj
| 8. 6. 2016
Už asi dva týdny mne nafukuje, tak musím běžet na WC každé dvě hodiny, vzorku ze stolice nemohu donest, neboť tí plyny roznesou stolici po celé mise. V noci je ale pokoj.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Zdravím, skutečně nevím, jak bych Vám mohl pomoci.
?
Petr
| 8. 6. 2016
Dobrý den,
jsem 10 let po laparoskopicky asistované ultranízké resekci rekta pro zhoubný nádor cca 3cm před konečníkem .Každý rok jsem pravidelně chodil na prohlídky(onkol.,koloskopie,CT)s negat.nálezem,až nyní jsem 2x za sebou vynechal. Jaká je pravděpodobnost návratu onemocnění ,popř.nutnost zavedení trvalé stomie?Snažím se zdravě stravovat , ale víc než 100g zeleniny denně do sebe nedostanu(nadýmání).
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Dobrý den, vaše riziko nejde přesně v číslech vyjádřit, ale po operaci střeva pro nádor je oproti běžné populaci výrazně zvýšené. Proto bych se vrátil k pravidelným ročním kontrolám na onkologii, koloskopie se po 10 letech již opravdu nemusí dělat každoročně, nyní bych jí abslovoval v intervalu 3 let (pokud předchozí nálezy byly normální).
?
Mária
| 8. 6. 2016
Dobrý den,
dlouhodobě trpím problémy po jídle, tlak v oblasti žaludku, pomalé trávení i po malém množství jídla. Pomáhají hořké kapky před jídlem. Vyšetření na gastroenterologii negativní.
Co by jste poradil při těchto potížích?
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Dobrý den , zkusil bych prokinetika - léky zlepšující vyprazdňování žaludku a zabraňující návratu potravy z něj. Užívají se cca 20-30 min. před jídly, volně prodejné je např. Motilium.
?
Ladislav
| 8. 6. 2016
Dobrý den,

mám velice často pálení žáhy,snažím jíst zdravě,ale připadá mi ,že to mám skoro po všem co sním.Jsem štíhlý až hubený,nemohu přibrat.
Děkuji za odpověd a hezký den. L.Š.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Myslím, že byste měl být podrobně vyšetřen, pálení žáhy bude nejspíše způsobeno refluxní chorobou jícnu, což je většinou snadno léčitelné, měl byste tedy absolvovat endoskopické vyšetření žaludku, vzhledem k problémům s váhou i testy na cenesnášenlivost lepku a endoskopické vyšetření střeva k vyloučení Crohnovy nemoci.
?
Sofie
| 8. 6. 2016
Dobrý den, je mi 25 let a už dlouhou dobu mám problémy s častým nadýmáním a bolestmi při stolici. Krom těchto problémů řeším už delší dobu i problémy s pletí. Byla mi diagnistikována endometrióza a nasazen prášek Visanne, který jsem před půl rokem vysadila a vše by mělo být v pořádku. Z krevních testů jsem měla dvojnásobně zvýšen prolaktin v krvi se slovy lékařů, že to bude pravděpodobně z důvodu stresu při odběru a problém byl vyřešen. Bolesti při stolici se projevují především malým množstvím krve podobné drobné rance. Je nutné takový problém řešit s lékařem? Případně nemáte nějaké rady na utlumení nadýmání? (samozřejmostí je vysazení luštěnin apod.) Předem Vám nesmírně děkuji za jakékoliv rady!
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Dobrý den, bolesti při a stopu krve ve stolici by mohla způsobovat řitní trhlina, jistě byste měla být vyšetřena proktologem. Vzhledem k nadýmání a kožním obtížím dále jsitě vyloučit celiakii, dietní opatření při nadýmání jistě dobře znáte, dobré je úplně vyloučit sycené nápoje event. zkusit omezit mléko a mléčné výrobky. Někdy dosti pomáhají bylinné protinadýmavé čaje.
?
Alena
| 9. 6. 2016
Dobrý den, jsem vozíčkářka dvacet let na vozíku. Ćasto mne bolí břicho, na velkou stranu jdu 2 někdy 3 za měsíc. Jsem 14 dní po hydrocolon terapií. Která mi zatím nepomohla, často jsem nafouklá .
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Bohužel při poruchách mobility se poruchy vyprazdňování a bolestii břicha vyskytují poměrně často. Někdy pomůže dostetak tekutin, množství vlákniny v potravě, laktulóza, kdyby toto nepomohlo, nebránil bych se ani klasickým agresivním projímadlům.
?
Stanislav
| 9. 6. 2016
Dobrý den,

trápí mne silná bolest pod levým žebrem. V lednu 2016 mě byla odebrána pravá ledvina z důvodu zhoubného nádoru, bez následné léčby. Může být bolest levé strany břicha ještě následek po laparoskopické operaci? Děkuji za odpověď.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Bez náležitého vyšetření (alespoň ultrazvuk, vyšetření žaludku) je těžké odpovědět, ale v zásadě by uvedená operace neměla způsobovat bolesti v podžebří na druhé straně.
?
Blanka
| 9. 6. 2016
Dobrý den, je mně 46 let, sportuji a jsem štíhlé postavy. Trápé mně nadýmání, plynatost a bolesi břicha. Synovi byla nyní v 17 letech diagnostikována alergie na lepek a nějaký gen, proto mám obavu jestli ji nemám taky . Za jak dlouho po nasazení bezlepkové diety by se zlepší zdrav. stav? Děkuji za odpověď
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Doporučoval bych se spíše nechat otestovat na přítomnost celiakie, protože blízcí příbuzní nemocných s ní jsou skutečně ve zvýšeném riziku výskytu této choroby. Obecně se úleva od zažívacích obtíží v případě celiakie dostavuje po několika týdnech bezlepkové diety.
?
Radana
| 9. 6. 2016
Dobrý den, už skoro rok mám opakované průjmy, až 15x denně a často zvracím. Změnou jídelníčku to určitě není, nejím mastná jídla, maso ani sladké. Jsem často unavená. U lékaře jsem nebyla. Moc děkuji za jakoukoli radu.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Jistě byste měla být vzhledem k uvedeným obtížím podrobně vyšetřena gastroenterologem - endoskopické vyšetření střeva žaludku, laboratorní testy, vyšetření stolice, vyloučení intolerance lepku, cukrovky a další. Bez těchto vyšetření Vám nelze dát zodpovědnou radu, jak postupovat dále.
?
Pavel
| 9. 6. 2016
Dobrý den, stává se mi občas, výhradně po obědě, že sotva dojím jídlo, do několika minut mám průjem. Obvykle bez bolestí břicha ze mě vyjde tekutá stolice, někdy dvakrát krátce po sobě. Následně nemám jiné potíže ani nemám hned pocit hladu. Pozoruji, že se to stává při stresu a při rychlém obědě. Mám se něčeho obávat nebo stačí jen klid pro jídlo? Děkuji za odpověď. P.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Tyto obtíže jsou nejčastěji skutečně způsobené tzv. syndromem dráždivého tračníku, který není nijak nebezpečný, ale samozřejmě jeho klinické projevy jsou pro pacienty nepříjemné. Vámi zmiňovaná úprava režimu stravování může pomoci, někdy se podává symptomatická medikace, která ale ne vždy funguje.
?
Věra
| 9. 6. 2016
Jsem 16 let po operaci fundoplikaci jícnu, nyní mne začala znovu téměř každý den pálet žáha, je možné že se svěrač povolil? Děkuji.
Věra
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Po provedené fundoplikaci se bohužel mohou refluxní obtíže vrátit, měla byste být opět vyšetřena, nejlépe jícnovou pH metrií. řešením může být návrat k medikaci , kterou jste brala před operací, ve speciálních případech lze zvážir i reoperaci.
?
Jarmila Blažková
| 9. 6. 2016
Dobrý den, věk 56. Už pár let mám problémy s větry a teď se to nějak stupňuje. Mám ráda jak ovoce, tak zeleninu, ale hlavně po ní jsem hned nafouklá. Nejhůř mi je po zelí a špatně trávím brambory. Vlastně mi vadí skoro všechno o čem se říká, že je zdravé. Takže se vyhýbám celozrnnému pečivu a omezuji právě zeleninu, brambory atp. Myslím, že jsem začala i hubnout. Ty větry mám hlavně ráno, když jdu na toaletu a pak hlavně zase až večer. Poslední dobou ale i ještě v posteli, než vstanu. Může s tím souviset ekzém na ruce, který se mi občas rozjede až do prasklin? Dále nehtová plíseň a špatné vidění? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Asi byste měla měla být vzhledemn k Vašim obtížím podrobně vyšetřená, zejména vyloučit celiakii (intoleranci lepku), při věku 56 let bych doporučoval jistě i endoskopicky vyšetřit tlusté střevo, dále pak postupovat podlel výsledků vyšetření.
?
Radka Vankova
| 9. 6. 2016
Dobry den,
Dvacet let se lecim na UC,brala jsem Remicade,ted Humiru . Vim,ze pojistovna resila treti moznost biolecby. Muzete mi rict,kdy to bude? Dekuji
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Dobrý den, další nová linie bioléčby - vedolizumab (Entyvio) je již pro léčbu střevních zánětů v EU i ČR registrováno, jen SÚKL zatím nestanovil úhradu. Nicméně centrum, které Vás ošetřuje, může v případě nedostatečného efektu stávající bilogické léčby tento nový lék podat pochválení revizním lékařem příslušné zdravotní pojišťovny.
?
Borek
| 9. 6. 2016
Dobry den,
od roku 2010 mam diagnostikovanu mirnou skluznou hiatovou hernii a reflux jicnu. Trvale uzivam helicid (1x denne). Pokud se ho pokusim postupne vysadit, dostavi se po nekolika dnech paleni zahy. Behem dne mivam pocit tlaku ve spodni casti hrudniku na leve strane, caste rihani, nekdy pocit tlaku v krku pri polknuti, obcas nahle krecovita bolest na hrudni kosti dole. Na jazyku se mi objevuji prevazne po jidle ohranicene plochy bez povlaku. Mohou mit uvedene problemy souvislost s refluxem?

Dekuji za odpoved.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Vaše obtíže pravděpodobně jsou v souvislosti s uváděným refluxem a brániční kýlou. Po podrobném dovyšetření (RTG jícnu a žaludku, jícnová manometrie...) by se mohlo uvažovat o operačním řešení (laparoskopicky provedená fundoplikace a operace kýly), které by obtíže odstranilo.
?
Michaela
| 9. 6. 2016
Dobrý den, mám 4letou dceru, která už víc jak rok udává, že ji bolí bříško. Trpí nadýmáním/ někdy má břicho nafouklé jako balon, absolvovali jsme krevní testy, mimo jiné i na celiakii, vše negativní..na sonografii jenom zvětšení mízních uzlin, uzavřeno jako sklon k meteorismu. Ráda jí, poruchou výživy opravdu netrpí, průjmy jen občas, jinak zcela v pohodě, na zácpu netrpí. Pořád ale ty bolesti..co s tím?.. jsme objednaní na gastroenterologii. Děkuji za radu.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Mohla by to být intolerance laktózy (cukru kravského mléka), zkuste na čas vysadit všechny mléčné výrobky, Vaše plánované vyšetření u dětského gastroenterologa jistě stanoví příčinu obtíží.
?
Leona
| 9. 6. 2016
Synovi se objevila erythema nodosum. Trpí pálením žáhy, bere pravidelně léky. Může být příčinou této bolestivé diagnozy (erythema) i problém se žaludkem?
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Problémy se žaludkem a refluxní choroba jícnu nebývají doprovázeny erythema nodosum, to spíše chronická zánětlivá a a autoimunitní onemocnění, z našich dignóz nejčastěji ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, syn by měl být těmito směry vyšetřen.
?
Marie
| 9. 6. 2016
Hezký den,
nám ročního vnuka, který přes to že může jíst všechno a hodně nepřibírá. Za dva měsíce 30 dg.
Když se narodil měl 3, 5 kg, dnes v 15 měsících váží 8 kg.
Může mít špatné zažívání.
Děkuji
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Dobrý den, necítím se povolaný zodpovědně si vyjádřit k Vašemu dotazu, obrátil bych se na pediatra.
?
Alice
| 9. 6. 2016
Dobrý den,

mám již několik let diagnostikovanou refluxní oesophagitidu / užívám dlouhodobě kortikoidy, tak možná eventual. důsledk/ a nyní i antrální gastritidu. Z léku jsem užívala Helicid a poslední rok místo něj Pantoprazol. Můj zdravotní stav se ale nelepší, a trápí mě mimo jiné i hlasité říhání, a pocit těžkosti po jídle, i během jídla. Někdy i křeče, a hlavně několikrát během týdne zvracení po jídle , i s odstupem několika hodin. Jsem z toho už celkem bezradná a budu ráda za Váš názor.
Děkuji
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Mohlo by pomoci přidat k současné medikaci tzv. prokinetika - léky zlepšující mechanickou funkci jícnu, vyprazdňování žaludku a zlepšující funci dolního jícnového svěrače. Tyto léky se užívají většinou 3x denně nějakou dobu před hlavními jídly.
?
Miloslav
| 9. 6. 2016
Dobrý den pane doktore,
po operaci hiátové hernie, fundoplikaci jícnu mám přetrvávající problémy s vyprazdňováním a nadýmáním. Po jídle mám pocit, že žaludek okamžitě intenzivně pracuje a také se téměř okamžitě projeví tlak ve střevech a výrazné nadýmání. Tyto stavy, ale bez jídla jsou výrazné i v noci ve vodorovné poloze. Při chůzi se drobně uleví. Všechna vyšetření kromě několika divertik. jsou negativní. Měl byste řešení. Děkuji za odpověď.
MUDr. Luděk Hrdlička
MUdr. Luděk Hrdlička
Bohužel mám 2 podobné pacienty, kterým přes veškerou snahu a mnohé léčebné a dignostické pokusy nedokážu pomoci. Příčinou je nejspíše nemožnost odříhnou nebo i mimoděk odpouštět vzduch spolykaný při jídle, pití nebo mluvení u některých pacientů s těsně utaženou manžetou mezi jícnem a žaludkem po fundoplikaci. Mrzí mě to, ale nemám pro Vás dobrou radu.
Růžový indiánek, červená smršť i jedovatá zelená. Sledujte nepovedené róby z Grammy | Video: Reuters

Mohlo by vás zajímat

reklama

Komerční tip

reklama