reklama

Trápí vás lupénka? Změňte jídelníček

Už jste vyzkoušeli všechno? Lupénka bývá úporná a po krátkém zlepšení s novým lékem obvykle zase přijdou další problémy se zarudlou svědící kůží plnou šupinek. Zkuste ji vyhladovět, dieta na ni většinou zabere dlouhodobě.

Foto: Thinkstock

Lupénka je dokonalý příklad, že v těle všechno souvisí se vším - dokonce i s psychikou. Stres ji může vyvolat i zhoršit, správná strava o hodně zlepšit. A to přesto, že oba faktory s kůží vlastně zdánlivě nesouvisejí. 

Navíc věda ani souvislost mezi lupénkou (psoriázou) a skladbou potravy dosud nenašla. Jenže ani to, že odborníci nestanovili žádné konkrétní potraviny, ještě neznamená, že pro konkrétního člověka nemohou spustit zhoršení choroby. Každá lupénka je totiž jiná. Začít tak můžete sebepozorováním: pokud si všimnete, že vaše lupénka pravidelně nepříznivě reaguje na některé druhy potravin, raději se jim vyhněte. Příkladem může být ostřejší koření. 

Každý je jiný - i jinak nemocný

Geny, které spouštějí lupénku, má asi 10 % lidí. Jak je tedy možné, že onemocní jen třetina z nich? Je to tím, že se dědí pouze předpoklad k chorobě. Samotná nemoc je výsledkem kombinace několika faktorů, kterými jsou:

  • genetické predispozice
  • porucha imunitního systému
  • vystavení vnějším vlivům, které fungují jako spouštěče onemocnění
     

Mezi ně patří jako jeden z nejčastějích viníků stres. Možná vás překvapí, že lupénku způsobí i poranění kůže, jako je očkování, spálení na slunci, odřeniny nebo škrábance. Pokud je tento první nástup včas podchytí, může dojít k vyléčení. Většinou však máte lupénku na celý život.  

Známými spouštěči jsou i léky. Patří k nim lithium na léčbu řady psychiatrických poruch, prostředky proti malárii, propranolol na vysoký krevní tlak (zatím se neví, jestli tento účinek mají i další léky této kategorie), chinidin na srdce nebo, indomethacin na léčbu artritidy.

Pozor také na jakoukoliv infekci a následný zánět v těle. Všechno, co může ovlivnit imunitní systém, může ovlívnit i lupénku.

Co jíst? Co nejíst?

"Zázračné" diety pro psoriatiky obvykle zakazují pít alkohol a smažená či tučná jídla. To je samozřejmě v pořádku - tento druh 'požitků' nám ke zdraví nepřispívá každopádně. Pozor si ale dejte na extrémní rady, které doporučují třeba pravidelné klystýry či striktní omezení jídelníčku. Předem vás může například varovat už jen to, že dieta slibuje úplné vyléčení psoriázy.

Přesto existují některá dietetická doporučení, která lze nemocným s tímto revmatologickým onemocněním skutečně doporučit.

Kupodivu dietou první volby je ta redukční. Výzkumy i pouhé rozhlédnutí po okolí potvrzují, že lupénkou častěji trpí lidé s nadváhou. Souvislost není vysvětlená, ale přesto platí, že s odhozenými kily zmizí aspoň zčásti i lupénka.

I když máte svědomí ohledně kil navíc čisté, přesto bude lepší držet se tohoto způsobu stravování - odlehčeného a zdravého. Zahrnuje především dostatek vitamínů, tedy ovoce a zeleniny. Omezit by se měla naopak spotřeba příliš tučných a sladkých jídel.

Další vhodné diety při lupénce

  • Srdeční
    Připravujte aspoń dvakrát týdně ryby. Rybí tuk snižuje "špatný" cholesterol, a navíc prokazatelně působí dobře na kůži. Je plný omega3-mastných kyselin, které pomáhají redukovat zánět a zklidnit imunitní systém. Ten je totiž u osob trpících psoriázou přehnaně aktivní.  Vybírejte si libové maso a drůbež bez kůže. Jezte nízkotučné mléčné výrobky, ty smetanové nechejte v regále. Omezte potraviny, které obsahují ztužené tuky, například oplatky.
     
  • Protizánětlivá
    Zmírnění zánětu znamená úlevu - a to lze skutečně ovlivnit výživou. Znamená to vyhýbat se živočišným tukům a cukru a opět - jíst ryby, semínka, ovoce a zeleninu. Velmi vhodné je konzumovat dostatečné množství mrkve, sladkých brambor, špenátu nebo brokolice. Dávejte přednost bílému masu kuřeti, krůtě, králíkovi. Červené maso je nejen tučnější, ale navíc podporuje zánět.
     
  • Bezlepková
    Až 25 % psoriatiků může negativně reagovat na lepek.Alespoň na tři měsíce zapomeňte na pšenici, žito, ječmen a oves, účinky vyhodnocujte až po uplynutí této zkušební lhůty.. Vadit může nejen pečivo, knedlíky, těstoviny, ale i pivo nebo destiláty. Zhubnutí je tak tou druhou mouchou, kterou v tomto případě trefíte jednou ranou. 

Zkuste být 'trochu' vegetarián

Tohle doporučení platí pro ty, kterým bezlepková strava nepomohla, takže si mohou dovolit i obiloviny. U lidí bez alergie na lepek přispívají ke zhubnutí i k potlačením zánětu. Představují velmi důležitý zdroj vlákniny, která působí jako kartáč na střeva a snižuje množství cukru v krvi. Navíc v žaludku nabobtná, takže nám k pocitu sytosti stačí mnohem méně jídla. Nebojte se zařadit do svého jídelníčku i čočku, fazole a další luštěniny. Jsou vhodné i pro ty, kterým lepek vadí. 

reklama
reklama
reklama