reklama

Tloustne se i ze soli. Nové varování!

Sladké cukroví není jedinou nástrahou blížících se Vánoc. Bramorový salát, kapr, mlsky k vínu a pivu, obložené mísy se šunkou a salámem - v tom všem je spousta soli. Víc, než snese zdravá strava!

Foto: Isifa/Thinkstock

Sladké cukroví není jedinou nástrahou blížících se Vánoc. Bramborový salát, kapr, mlsky k vínu a pivu, obložené mísy se šunkou a salámem - v tom všem je spousta soli. Víc, než snese zdravá strava.

Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace doporučená denní dávka soli 3 - 5 gramů, u nás  si však nasypeme denně přes 12 gramů. Kávová lžička soli obsahuje cca 8 g soli, což představuje 160 % denního maximálního doporučeného příjmu!

Skliďte slánku ze stolu

Přitom omezit sůl se dá tak, že si toho takřka nevšimnete. K ochucení pokrmů používejte zelené natě (petrželka, pažitka, pórek, libeček, atd.), koření, byliny a zeleninu (cibule, česnek, kořenová zelenina, papriky, rajčata, atd.). Méně solte již při kuchyňské přípravě a hotová jídla již nedosolujte. Pozor si také dávejte na potraviny, které jsou na sůl bohaté:

  • slané uzeniny, sýry, krekry
  • solené oříšky
  • slané pečivo
  • některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku
  • značné množství soli obsahují také instantní pokrmy, konzervy, bujóny a nakládaná zelenina

Uklidit slánku ze stolu by měli především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nadměrné množství soli ve stravě totiž vede k dalšímu zvyšování krevního tlaku a k zadržování vody v těle.

Sůl vás připraví o kosti

"Vysokému příjmu soli by se měli vyhýbat i ti, kteří chtějí hubnout, protože sůl poměrně výrazně zvyšuje chuť k jídlu. Vysoký příjem soli je spojen s jeho větším vylučováním močí, a to včetně vápníku. Zejména pak u žen po menopauze může být urychlen proces odbourávání kostí, čímž se zvyšuje riziko vzniku osteoporózy," vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Přečtěte si také: Skrytá sůl: Kde všude nám škodí?

Sůl je přesto důležitou součástí stravy, protože obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organizmus potřebné. "Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle,"upozorňuje na rizika zvýšeného příjmu soli Dr. Hlavatá

Vysoký krevní tlak - kolik to je?

Více než 140/90 a jde prokazatelně o civilizační chorobu. Jenže nebolí, takže se mu přezdívá tichý zabiják. Už právě proto jej odhalí zpravidla lékař až jako příčinu některých prvotních příznaků.  Patří k nim: 

  • zhoršené usínání
  • drobné bolesti hlavy
  • dušnost
  • občasná slabost

Ze statistik vyplývá, že vysokým krevním tlakem trpí každý pátý člověk. Čtvrtina úmrtí u lidí starších čtyřiceti let je způsobena právě zvýšeným krevním tlakem. Mezi lidmi nad 60 let trpí zvýšeným krevním tlakem polovina mužů a až 60 % žen. Co jim hrozí? Například srdeční onemocnění jako infarkt nebo především mrtvice.

Čtěte obaly potravin

Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku. Kolik je to soli? Údaj o sodíku vynásobte 2,5x.

Nemáte-li příliš času studovat obaly jednotlivých potravin, můžete množství soli ve stravě hlídat spolu s logem Vím, co jím. V Česku se jedná o jediné logo, které se věnuje právě výživovému složení potravin. Nezávislá laboratorní analýza sleduje tyto živiny:

  • nasycené mastné kyseliny
  • trans mastné kyseliny
  • přidaný cukr
  • sůl, resp. sodík
  • vláknina
  • energie

Přísnými kritérii prošla zatím zhruba stovka výrobků. Mezi nimi například některé sýry, šunky, těstoviny, müsli, margaríny. Že sůl přijímáme v základních potravinách, dokazuje i fakt, že hodnocením pro udělení loga projde s ohledem na sůl jen málokteré pečivo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vyzkoušeli jsme za vás: Jídlo, po kterém zhubnete! 

Pozor! Za měsíc můžete být drogově závislí na čokoládě

Horoskop na prosinec: Co se vám stane do konce roku?

 

reklama
reklama
reklama