Štíhlost podle Japonců. Zkuste jejich tradiční stravování, nebudete vůbec hladovět
Podle webu World Atlas jsou Japonci jedním z nejštíhlejších národů na světě a zároveň jsou známí obdivuhodnou dlouhověkostí. Tělu proto může prospět strava inspirovaná tou japonskou, která je plná ryb, mořských plodů, rýže a fermentované zeleniny.
Celosvětová data dokládají, že Japonci jsou sedmým nejštíhlejším národem na světě, obézních lidí je v tamní populaci jen 4,3 procenta. Oproti tomu v Česku se s obezitou potýká každý čtvrtý dospělý.
Žebříčky nejštíhlejších národů světa jsou bohužel zkresleny údaji z rozvojových zemí, kde lidé trpí podvýživou, jako je Bangladéš a Indie. Japonsko a Jižní Korea jsou proto jedinými vyspělými zeměmi s nízkou mírou obezity, kde nejsou data pokřivena velkou částí strádající populace.
Tradiční japonská strava je typická velkým množstvím čerstvých tepelně neupravených potravin, ryb, mořských plodů, rýže, čerstvé a fermentované zeleniny. V pokrmech se naopak neobjevují mléčné výrobky, obsahují minimum rafinovaných cukrů a přidaných tuků. Této stravě Japonci zřejmě vděčí i za svou dlouhověkost. S průměrnou nadějí dožití přes 85 let je předčí pouze Hongkong.
Zdravotní benefity japonské kuchyně potvrdila také studie zveřejněná ve vědeckém časopise British Medical Journal, uvedla BBC. Strava bohatá na rýži a zeleninu s přiměřeným množstvím masa a sóji snižuje riziko úmrtí na infarkt a další kardiovaskulární onemocnění, která jsou v Česku dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí, stanou se osudnými až 30 procentům lidí.
V japonské prefektuře Okinawa žije nejvíce starších a stoletých lidí na světě. Zároveň se v této oblasti vyskytuje nejméně chorob spojených se stářím, jako je cukrovka, artritida, rakovina, ale i Alzheimerova choroba. Strava místních je nízkokalorická a nízkotučná, ovšem velmi bohatá na živiny.
Na stolech Japonců se často objevuje miso polévka, sushi, misky rýže a grilované ryby, mořské řasy, sója ve formě tofu či čerstvých fazolek edamame. Obyvatelé ostrovního státu s oblibou konzumují také čaj matcha, který se těší rostoucí oblibě také v západním světě.
Důležitá je i forma servírování. Tradiční japonská kuchyně upřednostňuje větší množství malých mističek oproti jednomu velkému talíři. Jednou ze zásad stravování je jíst do té doby, než je člověk z 80 procent plný.
Někteří argumentují tím, že štíhlost Japonců je genetická, vyvrací to ale například studie, která ukazuje, že Asiaté již narození ve Spojených státech, mají větší sklony k obezitě. Do tradiční japonské kuchyně vstupují čínské i západní vlivy a mladí lidé, kteří se od tradičního stravování odvracejí, se potýkají s nárůstem hmotnosti.