Reklama
Reklama

Kurděje se vrací: Zapomenutá nemoc dávných námořníků znovu ohrožuje zdraví

14
Zavřít

1. Kurděje jako metla námořníků

Skorbut jako metla námořníků
Foto: Shutterstock

Kurděje byly v minulosti známé jako "nemoc námořníků". V období velkých zámořských objevů, kdy námořníci trávili měsíce na moři bez přístupu k čerstvému ovoci a zelenině, byl běžným a často smrtelným onemocněním.

Projevovaly se únavou, krvácením z dásní, vypadáváním zubů a celkovým oslabením organismu. Až v 18. století bylo objeveno, že konzumace citrusových plodů může této nemoci předcházet, což vedlo k zařazení citronů a limetek do stravy námořníků.

V posledních letech se objevují nové případy i v rozvinutých zemích. Například v australském městě Perth nemocí trpěl muž, který si kvůli své tíživé finanční situaci nemohl dovolit pravidelnou konzumaci čerstvých potravin. Potvrzuje se tak, že i v dnešní době může vést nedostatek vitaminu C k vážným zdravotním problémům.

2.

Nezdravé jídlo
Foto: Shutterstock

Návrat kurdějí lze dnes přičíst zejména několika faktorům:

  • Nesprávná výživa: I v bohatých zemích může docházet k nedostatku vitaminu C, a to v důsledku špatných stravovacích návyků, konzumace průmyslově zpracovaných potravin či nedostatku čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Socioekonomické faktory: Zvýšeným rizikem nedostatku vitaminu C jsou ohroženi lidé s nízkými příjmy, kteří mají omezený přístup k čerstvým a kvalitním potravinám.
  • Zdravotní stav: Náchylnější k nedostatku vitaminu C mohou být také lidé s určitými zdravotními problémy, jako jsou poruchy příjmu potravy, chronický alkoholismus nebo psychická onemocnění.

3. Příznaky kurdějí

Krvácení dásní
Foto: Shutterstock

Kurděje se projevují následujícími příznaky:

  • Nedostatkem energie a celkovou slabostí.
  • Krvácením z dásní a vypadáváním zubů.
  • Bolestí svalů, kloubů a otoky. 
  • Kožními problémy, suchou a šupinatou kůží a modřinami.
  • Anémií vedoucí k bledosti a únavě.
Reklama

4. Prevence a léčba

Vitamin C
Foto: Shutterstock

Prevence kurdějí je jednoduchá:

  • Strava bohatá na vitamin C: Pravidelná konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, jako jsou citrusy, jahody, kiwi, paprika, brokolice a rajčata.
  • Doplňky stravy: V případě nedostatečného příjmu vitaminu C ze stravy lze zvážit užívání doplňků stravy po konzultaci s lékařem.

Doplnění vitaminu C vede k rychlému zlepšení příznaků během několika dnů až týdnů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama