reklama
 

Jak bezpečná je vaše mikrovlnná trouba?

Nezírejte zblízka do mikrovlnné trouby! Snížíte rizika pro své zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Jak trouba vlastně "vlní"?

Uvnitř každé MW trouby je magnetron, který vydává elektromagnetické záření s o něco kratší vlnovou délkou (proto "mikro") než jsou normální radiové vlny. Stejný princip se využívá i u radarů. Tyto vlny způsobí, že molekuly vody v potravinách začnou vibrovat, což vyvolá teplo, jímž se pokrm ohřívá.

Molekuly vody, uvařené v mikrovlnce, se samy poskládají do nápisu "Satan". I takové důkazy internet nabízí všem, kdo chtějí uvěřit ve škodlivost těchto spotřebičů. Na druhou stranu spoléhat na jejich 100% bezpečnost taky není nejmoudřejší.

Spory o škodlivost mikrovlnné trouby jsou staré jako mikrovlnka sama. Jako u většiny problémů moderní doby i zde nalezneme desítky studií, které se stejnou naléhavostí dokazují buď naprostou spolehlivost, nebo její pravý opak. Pojďme si zopakovat ty body, které stále vzbuzují otázky.

Záření

Ano, uniká. Příležitostné ohřátí zbytků k večeři je však zřejmě tím nejmenším zlem. Hlavní problém je však v tom, že se dávky kumulují: kolem nás je mnoho jiných zdrojů záření (vysílače, mobilní sítě, wifi a vůbec všechna bezdrátová zařízení). A tento znásobený vliv už vlastně posoudit ani nelze.

Doporučujeme: 8 věcí, které bychom nikdy neměli dávat do mikrovlnky!

Některé výzkumy těchto vln (nikoliv jen z MW trouby) naznačují spojitost s výskytem rakoviny, zejména pokud působí na organismus z bezprostřední blízkosti. Ukazuje se také, že tyto vlny zřejmě ovlivňují srdeční rytmus a rovněž se objevily důkazy o zvýšení hladiny cukru v krvi. Především si ale hlavní rizika způsobujeme my sami nevhodným používáním.

Po vypnutí

Úroveň vlivu se okamžitě sníží, když se nebudete zdržovat těsně u trouby. Jakmile je vypnutá, nedochází k žádnému vlnění - je to stejné jako u žárovky, když zhasnete, energie neprochází. Vyzářená energie nezůstává ani v MW  troubě, ani v jídle. 

Výrobce musí dodržet přísné limity, které zaručuje po celou dobu životnosti trouby. Možná je to důvod, proč si připlatit za známější značku. Tato hranice je mnohem nižší, než je množství považované za škodlivé. Součástí je dvojitý systém ochrany, který zastaví vyzařování vln hned v okamžiku, kdy se uvolní západka u dvířek. Nedoléhající dvířka by měla troubu vyřadit z provozu, pokud ne, udělejte to ihned sami!

Zachování živin

Nejčastěji narazíte na španělskou studii z roku 2003, podle níž se ztratí většina vitamínů a dalších prospěšných látek. Problém byl v tom, že tehdy vědci vařili zeleninu (konkrétně brokolici) ve vodě, takže ji - jako u každého vaření ve vodě -skutečně připravili o většinu flavonoidů, což jsou antioxidanty, které působí jako prevence rakoviny a stárnutí buněk. Podle odborných měření prováděných v Německu například  u vitaminu C záleží spíš na druhu zeleniny než jejím zpracování. Zatímco u mrkve se ztratí při vaření v mikrovlnce 32 % a na sporáku 35 %, u květáku je to naopak. Ten je výhodnější připravovat klasicky. Měření na zachování vitaminu B1 pak hovořila ve prospěch mikrovlnné trouby skoro vždy.

Ohřev

Všichni ze zkušenosti víme, jak nerovnoměrný, i když máme otočný talíř.  Lidé často věří, že se jídlo v této troubě ohřívá zevnitř. Není to úplně pravda, vlny nepronikají pokrmem skrz naskrz. Proto v hustších (s menším obsahem vody) jídlech nejdeme po ohřevu studená místa a musíme nechat jídlo "dojít", aby se teplo rovnoměrně rozložilo. Hlavně nemíchat!

Problém například vzniká při ohřívání mateřského mléka v dětských lahvích, případně dětské výživy. Obsah nikdy není prohřátý rovnoměrně, dítě se může spálit. A taky se podle všeho v něm skutečně ničí živé látky, stejně jako při "mikrovlnění" krve.

Nádobí

Pěnové krabičky, tácky a plastické sáčky ze supermarketu nejsou původně určené k použití do MW trouby. Některé se mohou dokonce rozpustit a znehodnotit jídlo. Z nevhodných obalů a nádob se mohou horkem (ale nikoliv přímo vlnami) uvolňovat škodlivé látky včetně karcinogenů. Z mnoha druhů plastů se uvolňují nebezpečné ftaláty a bisfenoly, považované za toxické látky. Proto zásadně používejte nádobí speciálně určené pro mirkovnky, dobré je i sklo nebo papír.

Zírání zblízka

Hypnotizujete talíř, abyste si už mohli najíst? To nedělejte. Oči jsou mimořádně citlivé na mikrovlnné záření, které  ve vysokých dávkách způsobuje šedý zákal. Podobně citlivá jsou i varlata. Takže raději krok vzad

Výbuchu uvnitř trouby se nemusíte bát, pokud do trouby vkládáme pokrmy otevřené nebo se speciálními víčky. Mají zpravidla v horní části několik otvorů, které výbuchu zabrání.

Otrava jídlem

Souvisí s nerovnoměrným prohříváním a platí zejména u větších kusů, například masa. Zpravidla uvnitř u kostí neprojde teplotami nad sedmdesát stupňů, které spolehlivě ničí například bakterie salmonely. Od nich se pak infikuje maso a vy můžete onemocnět.  Je proto lepší zvolit delší dobu přípravy a na nižší teplotu nebo výkon, než naopak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nádobí, které usnadní vaření, pečení i ohřívání v mikrovlnce

Granule škodí psům i kočkám. Víte, jak se dělají?

Jakou nemoc má vlastně Gross? Třeba je všechno jinak

Meghan Markleová je nejmocnější módní ikona roku | Video: Reuters
reklama
reklama
reklama