reklama
 

Instatní nebo zrnková? Jakou pijete vy?

Češi vypijí nejvíc rozpustné kávy v Evropě. Asi jim chutná, i když praví milovníci kávy nad tím kroutí hlavou.

Foto: Isifa/Thinkstock

Bez pořádného kafe den jakoby ani nebyl.  V pucláku po babičce, v elegantní skleničce nebo ve voskovém kelímku, kávu si minimálně po ránu, ale spíš ještě jednou odpoledne, dopřeje denně téměř každý z nás.

Češi přitom holdují rozpustné kávě nejvíce ze všech zemí Evropy. Nad touto informací jistě protočí panenky všichni znalci, kteří čarují s vychytanými směsmi zrnkových káv a jedině správnou teplotou vody k zalití, a "rozpustný hnus" za kávu ani nepovažují.

V čem je rozdíl?

Rozdíl je samozřejmě v chuti, ale ta je především otázkou zvyku. Při prvním ochutnání jakékoliv kávy byl nadšený málokdo, na hořké aroma se musí člověk "naučit" - a někdo jejímu kouzlu nepropadne nikdy. Ti, kteří ji pijí pravidelně, si zvyknou právě na tu svoji chuť. I kdyby to měla být ta instantní.

Z hlediska složení a účinku však velké rozdíly v zásadě nejsou, rozhoduje jedině kvalita té které značky. O ní rozhoduje kvalita zeleného zrna, proces výroby a samozřejmě také použitá odrůda. Arabica je jemnější, Robusta silnější.

Doporučujeme: Co dělá s tělem kofein: Pomáhá, nebo škodí?

Výhodou je především snadná příprava. Instantní nebo také rozpustná káva je potravinářský výrobek získaný výhradně z pražené zrnkové kávy a má formu prášku či granulí. Výrobní postup je ve stručnosti následující: Hrubě mletá pražená káva se pod vysokým tlakem louhuje v horké vodě, vzniklý extrakt se pak usuší. Druhou metodou se kávový koncentrát zmrazí na teplotu kolem -40°C, z čehož sublimací vzniknout malé kávové krystalky. Tento způsob dokáže uchovat vyšší množství tolik ceněných kávových aromat. Navíc u dobrých výrobců obsahuje i vonné silice, které se zachytávají a vracejí do výrobku.

Turek zvolna mizí

"Stále více Čechů si rádo vychutnává dobrou kávu. V domácím prostředí dávají přednost kávě instantní, naopak v kavárnách vyhledávají kvalitnější produkt než ten, který si mohou uvařit doma. Téma kávy a baristiky zajímá stále více lidí. Na druhou stranu si myslím, že ve většině českých domácností právě instantní káva nahradila dříve obligátního ´turka´, což zvýšilo její spotřebu. Všeobecný fakt, že se káva v Česku pije stále více, potvrzuje i návštěvnost kaváren. Počet hostů v našich kavárnách meziročně vzrostl o 18 %," vysvětluje Luboš Martínek, ředitel společnosti CrossCafe original.

Každý Čech v loňském roce zkonzumoval 5,4 kg kávy, zatímco v roce 2011 to bylo jen 3,26 kg kávy na osobu.

Proč ji pijeme?

Šálek s voňavou tmavou tekutinou uklidní, potěší a zahřeje. Dokonce tak, že ji někteří považují za drogu, na niž je možné si vypěstovat závislost. Od kávy především očekáváme povzbuzení. Rozpustná káva si zachovává vlastnosti klasické kávy, obsahuje tedy i kofein, jehož podíl ve výrobku musí podle vyhlášky tvořit nejméně 2,5 %.

Přečtěte si: Pijte kávu s máslem: Budete skvělí a neprůstřelní

Kofein už dávno ztratil svoji ďábelskou pověst jednoznačného škůdce, ale jeho působení v organismu není jednoznačné. Detaily najdete ZDE.

Pozitivní vliv na lidský organizmus je u konzumace rozumného množství kávy dokázán mnoha výzkumy, přičemž doporučované množství je přibližně 300 mg denně. To odpovídá čtyřem až šesti šálkům," vysvětluje docent MUDr. Pavel Kohout z pražského IKEMu. Kofein má podle něj preventivní účinky například ve vztahu k astmatu či srdečním onemocněním. Zkoumají se také jeho možnosti využití v boji s Alzheimerovou chorobou či s diabetes mellitus II. typu.

A co je na kávě nejlepší? Že si můžeme vybrat, v jaké podobě ji chceme pít, a přitom vždycky využijeme její pozitivní účinky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co s vámi udělá každodenní šálek kávy? 

Něžné detaily i nečekaná jednoduchost. Top manikérkou Instagramu je Tina Goldsteinová | Video: Instagram/Betina Goldstein
reklama
reklama
reklama