Hřešte aspoň jednou denně. S jablky!
Jablko je ovocem hříchu. Má však tu výhodu, že s ním můžete hřešit tak často, jak dostanete chuť. Letos byla báječná úroda, takže bude českých jablek dost i v obchodech. Snad tak nebudeme muset platit nehorázné sumy za dovozové zboží, které se toulá bůhvíjak dlouho po světě, až přijde o vitamíny.
Jablko je ovocem hříchu. Má však tu výhodu, že s ním můžete hřešit tak často, jak dostanete chuť. Letos byla báječná úroda, takže bude českých jablek dost i v obchodech. Snad tak nebudeme muset platit nehorázné sumy za dovozové zboží, které se toulá bůhvíjak dlouho po světě, až přijde o vitamíny.
Podzimní jablečná sezóna má hned tři výhody: pochutnáme si, přitom nepřibereme, a navíc uděláme moc dobře svému tělu. Starou moudrost, že jedno jablko denně člověku zaručí pevné zdraví, potvrzují i nejnovější výzkumy. Jablka dokážou zahnat i rakovinu!
Kapesní lékárnička
Jablka se skládají až ze 30 % z pektinu, což je ona lékaři doporučovaná vláknina, která nám chybí pro zdravé zažívání a prevenci rakoviny střev, a zároveň napomáhá hubnutí. Obsahují také velké množství vitamínů - především vitamínu C. Noste si s sebou do školy, do práce, na výlety i jinam malou kapesní lékárničku, obsaženou v jednom pěkném jablku!
- posiluje dásně a čistí střeva, takže nádavkem přispívá k pěkné pleti
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků
- prospívá srdci, cévám a krevnímu oběhu
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
Pomáhají na hlavu, srdce i plíce
Hlavní jablečná síla však spočívá v antioxidantech, jichž podle posledních výzkumů obsahují až pětkrát více, než se soudilo dosud. Studie z Cornellovy univerzity v USA tvrdí, že quercetin, což je antioxidant obsažený v jablkách, pomáhá ochránit mozek před poškozením. Nejvíc je ho obsaženo ve slupkách, a to především v červených jablkách. Dále následují žluté a nakonec zelené plody.
Velké množství antioxidantů - polyfenolů či flavonoidů (případně látek, z nichž polyfenoly teprve při trávení vznikají) - však k sobě má každý z těchto kulatých a šťavnatých plodů, bez ohledu na barvu.
Náš tip: Využijte jablka aneb Mošty, štrůdly, křížaly
Antioxidanty mají velký podíl na likvidaci nebezpečných látek a jejich vylučování z těla. Jejich obsah v jablku způsobuje, že konzumace ovoce hříchu chrání proti infarktu, ucpávání cév a pomáhá tišit záněty dýchacích cest, hlavně u dětí. Chrání tak před rozvinutím nebezpečného astmatu.
Hlodavci potvrzují!
Spojený tým vědců z Itálie a Francie sledoval během pěti let celkem 8 209 pacientů s různými formami rakoviny. Porovnávali skupinu osob, která jablka vůbec nejedla, se skupinou, která denně zkonzumovala jedno a více jablek.
Riziko nádoru se u těch pacientů, kteří jedli jablka, snížilo o 21 % v případě rakoviny ústní dutiny, o 25 % u rakoviny jícnu, o 20 % u rakoviny tlustého střeva a konečníku, o 18 % u rakoviny prsu, o 15 % u rakoviny vaječníků a o 9 % u rakoviny prostaty.
Výzkum na Cornellově univerzitě pokračoval ve zjišťování ještě dál. Testoval účinky výtažků z jablek na růst nádorů prsu u laboratorních hlodavců. Čím vyšší dávky těchto účinných látek hlodavcům odborníci podávali, tím více se růst nádorů zpomaloval.
Ukázalo se, že léčená zvířata měla nejen méně nádorů, ale nádory byly menší, méně zhoubné a rostly pomaleji ve srovnání s nádory u neléčených zvířat.
I se slupkou!
U hlodavců bez jablečného výtažku se vysoce zhoubný nádor - adenokarcinom - vyvinul v 81 % případů. U jedinců, kteří dostávali nízké dávky účinné látky z jablek, už jen v 57 % případů. Při podávání středního množství výtažku to bylo opět méně - 50 %, a při vysokých dávkách dokonce už jen 23 %!
"Zjistili jsme, že některé sloučeniny mají silný protirůstový účinek na nádorové buňky lidských jater, střeva a prsu a mohou být částečně zodpovědné za protirakovinné působení celých konzumovaných jablek," uvádí závěr studie. Celých jablek - to je důležité. Takže: neloupat! Samozřejmě jen ti, kdo nemají na jablečné slupky alergii.
Zkuste jablečný ocet!
Jablečný ocet má pověst téměř zázračného prostředku na hubnutí. Zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, a tím zrychluje přeměnu potravy v energii. Pektin obsažený v jablečném octu má schopnost zvětšovat svůj objem, takže navozuje pocit sytosti a snižuje pocit hladu.
Ale to není všechno, co dokáže. Vyznačuje se také schopností snižovat hladinu cholesterolu, a vitamíny skupiny B přispívají ke správnému fungování metabolismu. V jedné lžičce spolknete i významné množství vitamínu C a kyseliny listové, které umí zabojovat proti všem možným druhům infekcí. Nechybí ani sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo a stopové prvky.
Jablečný ocet se dá koupit v supermarketu i v lékárně, ale vyrobit si ho můžete i sami - receptů je hodně, ale my vám přinášíme ten nejsnazší - podle naší babičky.
Slupky ze zdravých jablek vložte je do skleněné nádoby. Převařenou vodu oslaďte v poměru dvě lžíce cukru na sklenici vody a slupky jí zalijte. Skleněnou nádobu ovažte plátnem a po třech až čtyřech týdnech bude jablečný ocet hotový.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Chytré recepty s jablky najdete právě ZDE