reklama

Hroznové víno: Pomůže srdci i proti rakovině!

Vínem si na zdraví obvykle připíjíme, ale se stejným výsledkem ho můžeme také sníst. V podobě hroznových kuliček vám prospěje ještě víc!

Foto: Isifa/Thinkstock

Vínem si na zdraví obvykle připíjíme, ale se stejným výsledkem ho můžeme také sníst. V podobě hroznových kuliček vám prospěje ještě víc!

Hroznové víno,  jeden z nejdostupnějších druhů ovoce,  je nejlepší právě teď na podzim, kdy čerstvě dozrálo. Má v sobě nejvíc účinných látek - a je jich opravdu hodně! Obsahují spoustu vitamínů, a i když mají také hodně cukru, přesto účinně pomáhají při hubnutí.

Pro večerní mlsání

Hrozen vína na stole v práci nebo u televize naplní chuť něco uzobávat a uspokojí potřebu sladkostí, ale bez obvyklých "vedlejších účinků", které přinesou chipsy nebo čokoláda.

Pokud si na něm smlsnete, uděláte dobře především svému srdci. Právě obsažené jednoduché cukry  dodávají energii,  která pomáhá srdečnímu svalu při jeho práci. Ti, kdo se zotavují po infarktu myokardu, by měli denně jíst hroznové víno, aby zastavili postup aterosklerózy.

Hrozny, tmavé i světlé, jsou běžnou součástí tzv. středomořské diety, kterou odborníci považují za spolehlivý návod na zdravý a dlouhý život. Jeho základem je zdravé srdce, a právě jemu víno výrazně prospívá.

Proti vysokému tlaku

Obsahuje totiž velké množství antioxidantů zvaných fytofenoly. Zabraňují oxidačnímu stresu, nepřímo tak snižují hladinu tuků v krvi a chrání tak tepny před poškozením.

Dokáží pochytat volné radikály, takže snižují riziko vytváření sklerotických plátů v cévách.  Pomáhají také vytvářet v těle oxid dusný, který omezuje vytváření krevních sraženin, a snižují i krevní tlak.

Resveratrol, který je přítomný především ve slupkách hroznů , má protizánětlivé účinky, zlepšuje srdeční činnost a působí na rozšíření cév. Tím zvyšuje průtok krve a naopak snižuje srážení krevních destiček. Je také velmi účinný jako bojovník proti rakovině. Studie poukazují na jeho jedinečnou schopnost působit proti rakovině, především střev, plic a prsu

Sladké vitamíny

Hroznové víno je mimořádně bohaté na vitamín B6 - víc už ho mají jen tropické plody jako avokádo, banán nebo mango. Také vitamínů B1, B2 a B3 (niacin) v něm najdeme víc než u většiny ostatního ovoce. Obsahuje také vitamíny A,  C a  kyselinu listovou. 

Mangan a draslík, které jsou důležité pro udržení správného krevního tlaku, snižují riziko hypertenze.  Hrozny navíc také pomáhají proti depresi a zvyšují imunitu. Najdeme v nich i i nedostatkovou měď, vápník, fosfor, selen a především železo,  jehož mají nejvíc ze všeho ovoce.

Při studii amerických vědců z Michiganské univerzity se ukázalo, že.hrozny přispěly také ke snížení obsahu tuků v krvi a zlepšení glukózové tolerance a tím i vzniku cukrovky. Pro ty, kdo diabetes mají,  už ale vhodné nejsou.

Příjemné hubnutí

Víno je vhodné při detoxikaci i proti zácpě a celulitidě, a pomáhá také s hubnutím. Pročišťující účinek hroznů se projevuje i ve střevech. Obsahuje několik antimikrobiálních látek, aniž by poškozovalo prospěšné bakterie v zažívacím traktu. Působí ale proti salmonele, E.coli a helikobakteru pylori, který způsobuje žaludeční vředy.

Hrozny mají také močopudný účinek, takže z těla vypuzují zadržovanou vodu. Jsou výborné i na vylučování kyseliny močové, protože mají alkalizující účinek. Hodí se proto jako prevence dny a dalších chorob pro ty, kdo jedí příliš mnoho masa a sýrů - možná proto je tak oblíbená kombinace kousku sýra s kuličkou hroznu a skleničkou vína. Hezký večer!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sladký život po česku. Lepší nic nevědět?

Postava se dá zformovat i myšlenkami! Nevěříte?

Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama