reklama

Nevíte, co s jablky? Zkuste naše chytré recepty

Urodilo se vám letos tolik jablek, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte některý z našich jednoduchých receptů na báječné dezerty či chutné svačinky.

Foto: Isifa/Thinkstock

Urodilo se vám letos tolik jablek, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte některý z našich jednoduchých receptů na báječné dezerty či chutné svačinky.

Domácí jablečná přesnídávka

Tenhle recept určitě vyzkoušejte - děti vás za domácí přesnídávku budou neskonale milovat!

Ingredience:

  • 5 kg jablek
  • cukr
  • libovolné další ovoce
  • vanilkový pudinkový prášek
  • voda

Postup:

Jablka oloupeme a vykrájíme jadřince. Dáme je do hrnce, přilijeme vodu tak, aby byly na dně asi tak 4 cm vody. Pokud by vody bylo moc, přesnídávka by pak byla řídká.

Jablka dáme vařit. Dusíme je, až změknou. Jakmile jsou jablka měkká, ponorným mixérem je rozmixujeme. Kaši ocukrujeme.

V hrnku ve trošce vody rozmícháme pudink a nalijeme do rozmixovaných jablek. Dáme na plotnu a vaříme do zhoustnutí. Jablečnou přesnídávku nalijeme do skleniček a asi 20 minut sterilujeme.

Přesnídávku můžete dělat ve více kastrolech či hrncích a do každého k jablkům přidat jiné ovoce, třeba jahody, borůvky nebo meruňky. Ovoce nemusí být jen čerstvé, klidně použijte mražené nebo kompotované. 

Babiččin jablečný štrúdl

Nestárnoucí klasika, kterou nikdy nic nezkazíte a kterou miluje snad každý

Ingredience:

Náplň:

  • 1 hrnek rozinek
  • 18 ks jablek
  • 6 lžic cukru
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • mletá skořice

První těsto:

  • 1 balíček másla
  • 30 dkg hladké mouky

Druhé těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce octa
  • voda

Postup:

Z másla a hladké mouky si připravíme první těsto. Rozdělíme na 6 dílků. Do sklenice o objemu 2 dl rozklepneme vajíčka, přidáme ocet a dolijeme teplou vodou. Smícháme s moukou, a tím získáme druhé těsto. Též rozdělíme na 6 dílků. Jablka očistíme a nastrouháme.

Vždy jeden a jeden dílek z každého těsta spojíme tím, že je prohněteme společně v ruce. Tak nám vznikne křehké listové těsto. Těsto rozválíme klasicky na šest plátů. Posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem, ořechy a zabalíme do nohavic.

Babiččin jablečný štrúdl pečeme při 200 °C asi 20 minut, v horkovzdušné troubě 15 minut. Až bude štrúdl růžový, vyndáme ho a posypeme moučkovým cukrem. Pak už jen nakrájíme a podáváme.

Francouzský jablečný koláč

Pokud by vás štrúdl už přece jen nebavil, vyzkoušejte něco trochu zajímavějšího...

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • skořice dle potřeby

Těsto:

  • 3 ks vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 1 citron
  • 1,5 dl mléka
  • 1 hrst sekaných ořechů
  • 120 g cukru
  • 1 ks vanilkovéh cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

Dortovou formu nebo remosku vymastíme máslem. Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Rozinky spaříme a necháme okapat. Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky. Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme skořicí nebo skořicovým cukrem.

Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a máslem. Přidáme rozinky, mleté ořechy, kůru, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Těstem zalijeme jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 30 minut.

Upečený francouzský koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme. Nejlepší je vlažný.

Smažená jablka se zmrzlinou

Rychlý, chutný a lehký dezert k odpolednímu čaji nebo kávě.

Ingredience:

  • 300 g vanilkové zmrzliny
  • 2 ks jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice

Těstíčko:

  • 1 lžička oleje
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 60 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 125 g hladké mouky

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mléko, sůl a olej. Mouku promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těstíčka. Necháme několik minut odležet. Mezitím oloupeme větší jablka a loupáčkem opatrně vypíchneme jádřinec. Jablka pak nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté a rychle pokapeme citronem.

Na široké pánvi zahřejeme dostatečné množství oleje. Kroužky jablek postupně namáčíme v těstíčku a vkládáme do horkého oleje. Z obou stran je smažíme dozlatova, poté necháme okapat na ubrousku. Posypeme moučkovým cukrem, přidáme zmrzlinu, kterou posypeme skořicí. Smažená jablka se zmrzlinou ihned podáváme.

Zaujaly vás naše recepty? A co z přebytečných jablek vyrábíte vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Konečně hubnutí, které chutná: Tři báječné recepty

Lupínky k snídani? Špatná volba!

Mexické recepty: Burritos, quesadillas, tortilla!

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama