reklama

Hlad život neprodlouží! Netrapte se zbytečně

Dieta, která má prodlužovat život, vypadala svůdně jednoduše: stačí ubrat kalorie a přibydou vám roky. Jde však o další vědecký názor, který překvapivě padl - a to doslova - na hlavu. Hlad a délka života podle nové studie spolu nesouvisí.

Foto: Isifa/Thinkstock

Dieta, která má prodlužovat život, vypadala svůdně jednoduše: stačí ubrat kalorie a přibudou vám roky. Jde však o další vědecký názor, který překvapivě padl - a to doslova na hlavu. Hlad a délka života podle nové studie spolu nesouvisí.

Odpírali jste si jídlo a potěšení z něj v naději, že se tak dožijete vyššího věku? Odborníci dosud tvrdili, že snížený přísun kalorií ve stravě prodlužuje život. Podle jejich doporučení mnoho lidí ubíralo v jídle i o celou třetinu z doporučené denní dávky, aby žili déle. Trápili se však podle všeho marně. 

Hlad jako elixír mládí?

Striktní, hladová dieta neprodloužila život opicím makak rhesus, blízkým příbuzným člověka. Výsledky dlouhodobého zkoumání zveřejnil prestižní časopis Nature, což je v odborných kruzích považováno za přijetí názoru za novou vědeckou pravdu. 
"Způsob stravování, který by dokázal prodlužovat život, prostě neexistuje," potvrdil biolog Steven Austad z Barshoova vědeckého centra pro dlouhověkost a stárnutí při Texaské univerzitě.

Od 30. let 20. století v zájmu vědy hladověly krysy, myši, červi, ovocné mušky i opice. Prokazovalo se přitom, že pokud se jim sníží příjem potravy o 10 a 40 %, délka jejich života vzroste až o celou třetinu. Vyzáblé myšky někdy žily dokonce dvojnásobně dlouho. Stejně optimisticky to vypadalo i u makaků.

Bez jídla a na hormonech

Hlad se pak stal mantrou lékařských doporučení pro zpomalení a oddálení stárnutí. Pro prodloužení života mělo být hladovění dokonce ještě účinnější než cvičení! Důkazem měl být gen zvaný pha-4, který objevili vědci z Ústavu biologických studií v La Jolle v Kalifornii.

Tyto poznatky dokonce vzbudily hnutí tisíců následovníků, kteří přežívali na tzv. CR dietě (calories-restricted, neboli omezené kalorie), vedené podle knižního bestselleru Dieta dlouhověkosti z roku 2005. Zároveň přiměla několik výrobců z řad farmakologických firem k výrobě preparátů, které tento účinek podporovaly - například hormon HCG, užívaný při tzv. hormonální dietě.

Nová studie však tvrdí opak: nedostatek jídla život neprodlouží. Vyhladovělé opice měly sice zdravější srdce, nižší cholesterol, výkonnější imunitní systém a menší výskyt cukrovky a rakoviny, ale umíraly ve stejném věku, jako ty, které se najedly víc. A u samic byly laboratorní výsledky méně průkazné, což zároveň odpovídá názoru, že u žen je tloušťka méně nebezpečná než u mužů.

Stojí to za to?

Ještě překvapivější se pro vědce stal fakt, že opice, kterým se potrava omezovala už od mládí, měly mnohem horší zdravotní ukazatele než ty staré. Některé i dřív zemřely.  Možná proto, že takový život ani moc nestál za to...

Ale ani nové poznatky netvrdí, že bychom se měli přejídat. Lidé, žijící na japonském ostrově Okinawa, se dožívají vyššího věku a trpí méně často onemocněním srdce a cév, je u nich evidováno méně mozkových příhod a výskytu nádorových onemocnění, než je tomu u obyvatel z jiných částí Japonska. Přitom jejich strava obsahovala zhruba o 20 % procent méně kalorií, než u obyvatel z jiných částí Japonska.

Takže: umírněný energetický příjem, při němž se daří udržovat zdravou váhu v dolním pásmu, prospívá zdraví či aspoň duševní svěžesti. Dochází tak k biochemickému procesu, jehož součástí je snížení metabolismu, které patrně souvisí i s nižší tvorbou volných radikálů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pivo a ženy: Místo prsou rostou břicha

 

reklama
reklama
reklama