reklama

Éčka v potravinách vedou k zánětům střev

Éčka v potravinách nikdy neměla dobrou pověst. Teď je ještě horší: zřejmě způsobují i Crohna a další záněty střev.

Foto: Isifa/Thinkstock

Případů Crohnovy nemoci nebo ulcerózní kolitidy přibývá tak, až lékaři mluví o epidemii. O jejich původu se však zatím neví. Věda našla podezřelé souvislosti!

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Potravinová "éčka"

Potravinová aditiva jsou užívána pro zlepšení chuti, struktury, trvanlivosti či nutričních vlastností potravin. Mezi širokou veřejností jsou v povědomí spíše jako takzvaná "éčka". Písmeno E získávají látky, které jsou schválené pro použití v evropských potravinách.

Doporučujeme: Kterých éček se (ne)musíme bát, radí Petr Havlíček

Potravinová aditiva jsou v určité míře obsažena prakticky v každé potravině. Přídatné látky většinou nepředstavují pro zdravý lidský organismus žádnou hrozbu. Vědci ale zřejmě odhalili souvislost mezi potravinovými "éčky" a rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Zaměřeno na emulgátory

Výzkumníci se zaměřili na skupinu emulgátorů, konkrétně na polysorbát 80 a karboxymetylcelulózu. Jedná se o látky, které zlepšují vnitřní i povrchové vlastnosti výrobků a zvyšují jejich trvanlivost. V experimentech byly podávány myším, u nichž změnily skladbu střevních bakterií a vyvolaly příznaky podobné střevním zánětům. Kromě toho však jejich podávání nepříznivě ovlivnilo také hladinu krevního cukru a způsobilo rozvoj obezity a metabolického syndromu. Pravidelné podávání emulgátorů totiž změnilo "chování" střevních bakterií. Ty začaly odstraňovat přirozenou ochranu střeva v podobě slizničního hlenu, což podnítilo rozvoj zánětlivého procesu.

Honba za příčinou

Vědci se domnívají, že podobným způsobem mohou vznikat nespecifické střevní záněty i u lidí. Prudký vzestup výskytu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy zaznamenáváme v polovině 20. století. Zhruba ve stejném období se začaly v potravinářství masivně využívat emulgátory. Tato skutečnost hraje vědcům do karet. Výsledek výzkumu však byl výrazným překvapením i pro ně samotné.

Přečtěte si: Způsobuje umělé sladidlo Aspartam rakovinu?

Zdá se, že vztah mezi emulgátory a rozvojem střevních zánětů je opravdu velmi silný. V současnosti je tak potřeba prozkoumat účinky dalších potravinových aditiv na lidský organismus. Na druhou stranu není třeba propadat panice. K rozvoji nemoci jsou zapotřebí i genetické vlohy. Ne každý je tak v ohrožení. Pokud by se ale negativní působení emulgátorů potvrdilo, mohli bychom náchylné jedince před rozvojem chronických střevních zánětů chránit.

(holi)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

O čem se nemluví: Nemoc střev vám zničí život

Odpady a jedy: Granule vedou k rakovině psů a koček

Nový selfie hit: Mangina ´- muži s vagínou

reklama
reklama
reklama