Tepelné působení potravin na lidský organismus
Tepelné působení potravin znamená schopnost potraviny vyvolávat pocity chladu nebo tepla v organismu člověka.
Tradiční čísnká medicína rozlišuje 5 základních energií:
- studená (silný jin)
- chladná (jin)
- teplá (jang)
- horká (silný jang)
- neutrální
Pozor ale na nedorozumění - tato charakteristika neodpovídá aktuálnímu stavu dané potraviny. Dobrým příkladem je třeba feferonka právě vyndaná z ledičky. Její povrch je sice chladný, ale do organismu přijímáte potravinu silně zahřívací.
Logicky se takto v zimě doporučuje a organismu prospívá přijímat více zahřívajících jídel (jang), naopak v horkém létě byste měli upřednostnit jídla s převahou chladné energie jin.
Pokud vás v létě trápí problémy s nadměrným pocením, zkuste se zamyslet nad složením svého jídelníčku a snížit množství zahřívacích potravin.