Tepelné působení potravin znamená schopnost potraviny vyvolávat pocity chladu nebo tepla v organismu člověka.
Tradiční čísnká medicína rozlišuje 5 základních energií:
Pozor ale na nedorozumění - tato charakteristika neodpovídá aktuálnímu stavu dané potraviny. Dobrým příkladem je třeba feferonka právě vyndaná z ledičky. Její povrch je sice chladný, ale do organismu přijímáte potravinu silně zahřívací.
Logicky se takto v zimě doporučuje a organismu prospívá přijímat více zahřívajících jídel (jang), naopak v horkém létě byste měli upřednostnit jídla s převahou chladné energie jin.
Pokud vás v létě trápí problémy s nadměrným pocením, zkuste se zamyslet nad složením svého jídelníčku a snížit množství zahřívacích potravin.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.