reklama

Ochlaďte se pomocí tradiční medicíny: Které potraviny vám pomohou

Tepelné působení potravin na lidský organismus

Tepelné působení potravin znamená schopnost potraviny vyvolávat pocity chladu nebo tepla v organismu člověka. 

Tradiční čísnká medicína rozlišuje 5 základních energií:

  • studená (silný jin)
  • chladná (jin)
  • teplá (jang)
  • horká (silný jang)
  • neutrální

Pozor ale na nedorozumění - tato charakteristika neodpovídá aktuálnímu stavu dané potraviny. Dobrým příkladem je třeba feferonka právě vyndaná z ledičky. Její povrch je sice chladný, ale do organismu přijímáte potravinu silně zahřívací.

Logicky se takto v zimě doporučuje a organismu prospívá přijímat více zahřívajících jídel (jang), naopak v horkém létě byste měli upřednostnit jídla s převahou chladné energie jin.

Pokud vás v létě trápí problémy s nadměrným pocením, zkuste se zamyslet nad složením svého jídelníčku a snížit množství zahřívacích potravin. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama