Ochlazující potraviny
Do kategorie potravin s ochlazujícími účinky patří ty, u kterých převažuje ženská energie (jin). Pomáhají tělu, aby se uvolnilo, roztáhlo a ochladilo.
Příklady ochlazujících potravin:
- pšenice, pohanka, ječmen
- výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, pšeničné klíčky, pšeničné výhonky, řeřicha apod.
- většina ovoce, zejména pak kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, mandarinka, pomeranč, grepy, angrešt, borůvky, hrozny, ananas, citróny, kiwi, žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun, banán
- syrová zelenina jako okurky, rajčata, ředkvičky, hlávkový salát, špenát, čínské zelí, čekanka, cukety, lilek, žampiony, celer, brambory, avokádo
- tofu
- mléčné výrobky jako čerstvý sýr, tvaroh, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana
- mořské řasy
- olivový olej
- králičí maso
- zeleninové a ovocné šťávy, minerální voda, zelený čaj, ibiškový čaj, mátový čaj, meduňkový čaj, bílé víno, šampaňské, pivo
- máta, petrželka, fenykl