Co je lepší: Celé vejce nebo jen bílek?
Vajíčko je dokonalým příkladem toho, jak s námi doktoři zametají. Desítky let je označovali za miniaturní časované bomby s cholesterolem, který nás zabije už po pár talířích míchanice.
Vajíčko je dokonalým příkladem toho, jak s námi doktoři zametají. Desítky let je označovali za miniaturní časované bomby s cholesterolem, který nás zabije už po pár talířích míchanice.
V téže době také vznikla móda jíst jenom bílky, protože neobsahují tuk. To se jistě může za určitých okolností hodit nebo být dokonce prospěšné pro zdraví, ale rozhodně to neplatí jako zásada. Obojí má svoje výhody.
Velká cholesterolová lež
Vypadalo to jako snadný trik: zbavte se ve své oblíbené snídani - smažených vejcích, vejcích do skla či vaječných omeletách - žloutku, a nebezpečný cholesterol půjde rázem dolů. Rázné omezení počtu vajec však snížení cholesterolu v populaci nepřineslo. Ani nemohlo.
Věda totiž prokázala, že na hladinu cholesterolu v krvi mají větší vliv zděděné geny, které ovlivňují jeho tvorbu a odbourávání v organismu. Složením jídelníčku toho tolik neovlivníme. Ve skutečnosti jen u 30 % lidí byl zaznamenán nárůst hladiny cholesterolu poté, co konzumovali vysoce cholesterolovou dietu.
Doporučujeme: Téma: Tuky a sacharidy
Podle mnoha odborníků proto nepředstavuje přiměřená konzumace vajec pro zdravé jedince riziko. Ovšem pokud není v jejich stravě nadměrný příjem cholesterolu a nasycených tuků z jiných zdrojů. Celkový denní příjem cholesterolu by u dospělých neměl přesáhnout 300 mg za den (jedno vejce obsahuje cca 170-200 mg).
Kolik vajec sníst?
Navíc vejce obsahují lecitin, který působí příznivě dokonce právě proti ukládání cholesterolu! Kolik bychom si tedy měli vajec dopřát? Doporučují se tři až čtyři týdně, ale doktor Sung I Koo z univerzity v americkém Kansasu, který se svým týmem nesmysl o cholesterolu odhalil, povoluje dokonce jedno až dvě denně!
Tuk ale zůstane tukem, takže pokud chcete jeho příjem omezit, vsaďte na bílky. Strava s vysokým obsahem bílkovin je základem proteinové diety na zhubnutí, která se před časem stala hitem. Proteiny z bílků podporují úbytek tuků a naopak zvyšují podíl svalové hmoty. Proto jsou tak oblíbené u kulturistů.
Rozhodněte se sami
Bílek sice obsahuje vysoké množství proteinu, ale ostatní výživné látky jsou ukryty ve žloutku. Pokud porovnáme jedno středně velké celé vejce s pouhým jeho bílkem, pak tento bílek má:
- méně kalorií (17 / 54)
- opravdu žádný tuk (0 / 3,6 g)
- méně proteinů (10 % / 7 %)
- zásadně méně cholesterolu (47 % / 0 %)
- žádné železo, důležité pro transport kyslíku (4 % / 0 %)
- méně fosforu, který podporuje kosti (8 % / 0,5 %)
- žádný zinek, důležitý pro imunitu (3 % / 0 %)
- žádnou kyselinu listovou, významnou pro nervové a reprodukční orgány (5 % / 0 %)
- žádný vitamín A pro zdravé oči (4 % /0 %)
- žádný vitamín D, který podporuje vstřebávání vápníku (8 % / 0 %)
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Vědci otočili: Tuk není nejhorší, víc škodí pečivo
Lenost není hřích. Válejte se a nedělejte nic
Čtyřka léků, na kterých jsme nejčastěji závislí