reklama

Češi vrací úder: Chřipku zdolají pitím piva

Pijte pivo, epidemie chřipky nebude mít šanci. Hořké látky mají protizánětlivé účinky.

Foto: Thinkstock

V Evropě řádí chřipka a epidemie po letech klidu vtrhla také do České republiky. Češi však mají tajnou zbraň - pivo!

Tradiční nápoj naší země má vlastnosti, které z něj dělají účinný prostředek proti chřipce. Funguje jako prevence, ale dokonce pomáhá se uzdravit, když už jste chřipku jednou chytli!

Hořký, ale účinný

Nezapomeňte, že při chřipkové sezóně je nutné dodržovat pitný režim- sliznice se oplachují, mikrobi mají menší šanci se usadit a škodit, a škodlivé látky se snáze vyplavují z organismu. Pokud je vás studené pivo v zimě neláká, zkuste pivo teplé! Není to nechutný vynález pivařských neznabohů z poslední doby - naši předkové ho tak popíjeli běžně a dokonce mívali "ohříváčky" do půllitru!

Určitě víte, že pivo podporuje zažívání, posiluje vylučování a funguje jako iontový nápaj. To ale není všechno, pivo samo o s obě působí proti nachlazení, kašli, rýmě a chřipce doslova jako lék!

Doporučujeme: Jak poznat chřipku od obyčejného nachlazení? Poradíme

Co dělá pivo pivem? Přece chmel! Dvě světové laboratoře  v této rostlině v nedávné době nezávisle na sobě objevily látku, která má protizánětlivé účinky. Humulon, obsažený v chmelu, je látka, která je zodpovědná ze jeho příjemně nahořklou chuť. Zároveň dokáže organismus ochránit před viry.

Pivo pomáhá i dětem

Ukázalo se tak, že když člověk pije pivo, chrání se proti chřipce a nachlazení a poslujue tak svů imunitní systém. Japonští vědci  z univerzity v Sapporu se už dokonce pustili do výzkumu a vývoje  jídel a nealkoholických nápojů s humulonem, které by mohly konzumovat i děti. Tím by byly chráněny proti nemocem, kterým jsme v zimě vystaveni.

Humulon dokáže především zdolat škodlivý vliv respiračního syncyciálního viru (RSV), který způsobuje zápal plic a dýchací potíže. U nemenších dětí mívá dokonce smrtelné následky. Proti tomuto viru navíc neexistuje žádná jiná vakcína, takže chmel je sázka na jistotu!

Na angínu, opary i koutky

Také výzkumný tým z Innsbrucké lékařské univerzity dokázal, že pivo zpomaluje biochemické procesy v krvi, které by jinak vedly k zánětům. Jeden až dva kousky si ale můžeme dát na zdraví nejen v zimě při nachlazení, ale i v létě, kdy podobným způsobem zabírá i na střevní chřipku

Další úžasná látka, za kterou vděčíme chmelu a pivu, se jmenuje lupulon. Jedná se vlastně o přírodní antibiotikum, získané z práškového povlaku chmelových šišek. Účinkuje proti některým plísním a bakteriím. Ukazuje se, že staré hospodské moudro o tom, že pivo vyléčí nachlazení, chřipku i počínající angínu, je do puntíku pravdivé. 

Proti zánětům a virům, způsobujícím třeba i opar nebo prasklý koutek, účinkuje obsah zinku a všechny vitamíny skupiny B.

Kromě toho v pivu najdeme i další vitamíny, stopové prvky a minerály - především hořčík, draslík, fosfor, křemík. Tyto biogenní prvky, ionty i další látky pozitivně působí na lidský organismus.   

Mýdlo a voda v první řadě

Co můžete kromě pitné pivní kůry proti chřipkové epidemii udělat?

  • Chřipka se nepřenáší pouze vzduchem, ale hlavně přenosem tekutin a dotekem. Proto bychom měli při onemocnění užívat jednorázové kapesníky a po použití si vždy umýt ruce. Účinné je také umytí obličeje a vypláchnutí úst a očí.
  • Vyšší dávky vitamínu období pomáhají léky na podporu cirkulace lymfy a krve. Vhodný je například volně prodejný lék Wobenzym.
  • Na chřipku nezabírají antibiotika. Napomáhají sice například při rozvinutí virózy na zápal plic, ale mohou vyvolat rezistenci těla vůči zvolenému léku. Proto nasazení antibiotik vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 jídel proti chřipce. Funguje to!

Léky, které škodí. Vedlejší účinky běžných medikamentů

Dana měla shořet zaživa. Přežila a porazila i rakovinu

reklama
reklama
reklama