reklama

Červené maso: Jak moc je pro člověka důležité?

Červené maso se v poslední době stalo obávaným strašákem. Přesto je pro mnoho lidí základní potravinou. Na co si dát pozor?

Foto: Thinkstock

ZPRACOVANÉ MASO

Tento termín použila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Mezi zpracované maso řadíme uzeniny a jakékoliv masné výrobky, kde původní maso prošlo např. kvůli zvýraznění chuti nebo prodloužení trvanlivosti nějakou úpravou jako je konzervace, uzení nebo solení.

Pravověrní masožrouti si maso nedají vzít, ať se o něm dozvědí jakékoliv hrůzy. Jiní zase po nedávném varování, že patří mezi spouštěče rakoviny, obcházejí obloukem už masný pult v obchodě. Kde je pravda?

Odpůrci masa si své důvody najdou sami. Přečtěte si však jednou argumenty, které mluví spíš v jeho prospěch. respektive ve prospěch jeho rozumnné a umírněné konzumace. Světová zdravotnické organizace (WHO) doporučuje zařadit ho do jídelníčku dvakrát týdně

Stavební kameny našeho těla 

Pamatujete si na slavnou povídku Smrt krásných srnců? Židovský tatínek upytlačil srnce, aby se jeho synové najedli masa a měli tak dost sil překonávat útrapy koncentračního tábora. Má to svoji logiku.

Doporučujeme: Pangas: Je lepší než bůček, nebo ne?

Červené maso v průměru obsahuje 20-24 g bílkovin na 100 g v syrovém stavu. Téměř všechny bílkoviny v mase jsou plnohodnotné. To znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny. "Bílkoviny jsou velmi důležité, můžeme je nazvat stavebními kameny organismu. Jsou součástí nejen svalové bílkoviny, ale také enzymů, hormonů, protilátek atd. Bílkoviny přijímáme, abychom nahradili jejich ztráty, neboť tělesné tkáně se neustále obměňují," vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. 

Důležité prvky

Červené maso je významným zdrojem železa. Železo z masa je lépe využitelné než z rostlinné stravy. Nedostatek železa může vést až k chudokrevnosti, která se nejčastěji vyskytuje u dětí a mladých žen.

Dále maso obsahuje zinek, který podporuje náš imunitní systém. Je důležitý pro zdravou pokožku, vlasy, nehty, chrání buňky před působením volných radikálů. V dostatečném množství ho najdeme nejen ve vepřovém a hovězím, ale také ve vejcích a mořských plodech. Vyskytuje se i v obilovinách nebo fazolích, ale v hůře vstřebatelné formě.

Čím se řídit při výběru?

Červeným masem myslíme především maso vepřové a hovězí, dále skopové, telecí a jehněčí. Při nákupu ho vždy kriticky zhodnotíme - maso by mělo mít pěknou barvu, na povrchu by neměla být slizká vrstva, nesmí zapáchat. Maso je často baleno v krabičkách a zataveno ve folii. Pokud má našedlou barvu, nemusí to nic znamenat - jde jen o chemickou reakci. Je to tím, že se dotýkalo folie bez přístupu kyslíku. Jiná barva - včetně podezřele intenzivní růžové nebo červené by ale měla být jasným signálem, že tenhle balíček si domů nevezmeme.

Přečtěte si:   Zemřeme z každého párku?

Z nutričního hlediska se druhy masa od sebe příliš neliší. Energetická hodnota svaloviny je přibližně 450 kJ/100 g. Tuková tkáň už má ovšem 3500 kJ/100 g - nejméně tučné bývá telecí a maso divokých zvířat. Podíl nasycených mastných kyselin (to jsou ty méně vhodné) je vyšší u přežvýkavců než u vepřového. Vepřové maso ale zase obsahuje o něco méně bílkovin a více tuku, proto bývá i hůře stravitelné. A tím jsme u rizik:

Varování závěrem

Vysoký příjem tuku je jedním z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění, obezity a některých typů rakoviny. Do jídelníčku bychom proto měli zařazovat pouze maso libové. Před kuchyňskou úpravou je dobré přebytečný tuk odstranit.

"Do jídelníčku bychom měli zařazovat různé zdroje bílkovin. Kromě masa červeného i maso bílé a především ryby. Z ostatních zdrojů bychom se měli zaměřit na luštěniny, obiloviny nebo ořechy," uvádí Kateřina Šimková. Dále ovšem upozorňuje:

"Úplně vyřadit z jídelníčku bychom měli masné výrobky. Obsahují vysoký obsah tuku, soli a přídatných látek. Pozor bychom si měli dát například i na domácí uzené maso. Přestože může být libové, při nedokonalém spalování vznikají karcinogenní látky. V domácích podmínkách není udírna s odlučovači běžná."

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co se děje s tělem, když přestanete jíst maso?

6 věcí o mozku, které vědci zjistili v roce 2015

Hrůzami opředená prohlídka: Co se děje při koloskopii?

reklama
reklama
reklama