Bylinky ve vaší kuchyni? Proč ne!
Chcete vašim receptům přidat něco neobvyklého a chutného? Vyzkoušejte v kuchyni čerstvé bylinky!
V každé kuchyni by neměli chybět bylinky a hmoždíř, který je pro jejich přípravu velmi důležitým kuchyňským vybavením. Rozmarýn, tymián, bazalka, levandule a mnoho dalších voňavých ingrediencí obzvláštní vaše pokrmy.
Bylinky jsou důležité pro svou chuť a vůni. Díky bylinkám, je naše trávicí ústrojí ve větším klidu. Bylinky podporují trávení a obsahují mnoho minerálních látek a vitamínů důležitých pro náš organismus. Úžasná chuť bylinek nám pomáhá snižovat ostatní použité koření a sůl, která zadržuje v těle vodu.
Co s bylinkami v kuchyni?
Čerstvé bylinky se hodí téměř všude. Musíme je sekat těsně před podáváním pokrmu, aby si zachovaly své živiny a aroma. Rostlinky musíme důkladně omývat. K zpracování bylinek nám slouží prkénko s prohlubní, které má jako součást sekáček do tvaru kolébky. Snadno je můžeme i zamrazit a mít je vždy po ruce. Pokud je smícháme s olejem, úžasně ladí s tepelně upravenými pokrmy.
Snadno si připravíme ochucený olej nebo ocet. Ten se vyrábí tak, že olej zahřejeme a necháme vychladit. Potom do něj vkládáme jednotlivé bylinky.
Tymián
Tento druh mateřídoušky se hodí k tmavým masům, na grilování a do marinád. Často se kombinuje s rozmarýnem, kdy se skvěle doplňují na bramborách. K ochucení ryb slouží tymián citronový. U tymiánu se suší celé větévky i s listy spolu s květy.
Estragon
Velmi populární ochucovadlo z Asie. Je součástí provensálského koření. Hodí se do vinných a ovocných octů, hořčice a skvěle se doplňuje s drůbežím masem. Mnoho lidí estragon vkládá i do polévek a salátů.
Oregano
Český dobromysl pochází z Evropy. Patří do středomořské kuchyně. Nejčastěji ho můžete ochutnat na pizze, těstovinách nebo na jemných grilovaných masech.
Rozmarýn
Rozmarýn perfektně ochutí ryby nebo jehněčí a drůbeží maso. Používají se listy jehličkovitého vzhledu. Rozmarýn se hlavně doporučuje do pokrmů s bramborami. Je velmi silný a stačí jen malé množství.
Šalvěj
Silně aromatická rostlina, která se hodí hlavně k vepřovému masu a telecímu masu. Často šalvěj potkáte v kombinaci se sýrem. Dokonce se přidává i do některých moučníků a především do směsi na přípravu bylinkového másla.
Saturejka
Podobá se tymiánu a má nahořklou chuť. Perfektně se hodí k dušeným pokrmům a na čerstvé saláty z okurek a rajčat. Je základní ingrediencí pro bešamelovou omáčku. Zkuste ji přidat do rajské omáčky nebo do majonézy či bylinkového másla.
Máta
Ideální pro výboru letního oblíbeného koktejlu Mojito. Květy se používají na výrobu bonbónů. Používá se do sladkých jídel a zmrzlin. Dokáže výborně doplnit chuť polévky. Nejčastěji ovšem plní funkci dekorativní.
Koriandr
Velmi blízký svou podobou petržely. Používá se v kuchyni celý. Je součástí indického kari koření. Používá se pro exotickou kuchyni. Listy jsou vhodné do rajčatové omáčky, polévek a na marinády připravené pro jehněčí maso.
Bazalka
U nás nejčastěji používaná bylinka. Používá se na pizzy, do omáček a na přípravu těstovin. Velmi oblíbené je i bazalkové pesto, které výborně doplňuje jakékoliv grilované maso. Oblíbeným jídlem jsou rajčata s mozarellou, která se pokapají olivovým olejem a dochutí bazalkovým pestem.
Libeček
Bylinka původem s Persie má velmi silné aroma. Připomíná polévkové koření. Výborně polévku dochutí a dá jí patřičný šmak. Skvěle se doplňuje s rýží nebo jako ingredience v nádivkách.