reklama

"Béčko" proti bolesti zad i menstruačnímu syndromu

I malé dítě dnes ví, že vitaminy jsou zdraví prospěšné. Méně lidí už ví, že jejich pozitivní účinky a zejména reálná využitelnost v lidském těle souvisí s tím, v čem se tyto látky rozpouštějí

Foto: Isifa/Thinkstock

I malé dítě dnes ví, že vitamíny jsou zdraví prospěšné. Méně lidí už ví, že jejich pozitivní účinky a zejména reálná využitelnost v lidském těle souvisí s tím, v čem se tyto látky rozpouštějí.

Část vitamínů se totiž rozpouští v tucích, což je pro lidské tělo lepší, zbytek pak ve vodě. Ty se v těle moc dlouho neudrží, protože je tělo vyplaví s močí a navíc mnohem hůře pronikají ke svému cíli. Je proto potřeba věnovat pozornost tomu, které vitamíny v jaké formě naše tělo potřebuje, aby námi takzvaně pouze "neprotekly".

Je libo olivový olej?

Mezi vitamíny rozpustné v tucích patří A, D, E a K. Molekuly těchto látek se velmi podobají tukům, které přijímáme v běžné potravě, což znamená, že jejich vstřebávání probíhá v podstatě současně. Úspěšnost jejich vstřebávání je podle množství a kvality tuku obsažené v jídle cca 50-90 %. Jakmile tělo lipofilní vitamíny vstřebá, postupují už beze ztrát přímo k cílovým buňkám v těle. To je důvod, proč např. Italové své saláty a zeleninové přílohy zalévají olivovým olejem - jen tak dojde k využití jejich potenciálu.

Voda dala, voda vzala

Kromě vitamínu C patří k těm vodou rozpustným (hydrofilním) a tedy hůře vstřebatelným vitamínům bioflavonoidy (vitamín P) a celá skupina "béček", tedy vitamíny B1, B2, B6, B12, niacin, kyselina pantothenová, kyselina listová a biotin.

Doporučujeme: Téma: Vitamíny

V lidském těle hrají velmi důležitou roli, ale díky svému hydrofilnímu handicapu je organismus nucený je neustále doplňovat - ať už z potravy nebo pomocí různých vitamínových přípravků. Tady ovšem funguje onen paradox - z hydrofilních vitamínů, přijatých například z doplňků stravy, tělo zase podstatnou část rovnou vyloučí.

Nejlepší béčko prospívá

Existuje však jedno "béčko", které hydrofilní není - benfotiamin. Je derivátem vitamínu B1 (thiaminu), který působí příznivě na nervový systém a proti únavě. Na rozdíl od něj je ale rozpustný v tucích, proto se mnohem snadněji vstřebává a tedy lépe účinkuje. Buňky z něj tak mají mnohem větší užitek, neboť dodává energii přímo do nich.

Obrovskou výhodou benfotiaminu oproti thiaminu je fakt, že zvyšuje aktivitu enzymu zvaného transketoláza až o 400 %. Tento enzym je schopen přeměňovat škodlivé látky, které jsou výsledkem látkové přeměny, na neškodné. Jelikož benfotiamin významně podporuje činnost tohoto očistného enzymu, můžeme říci, že prakticky blokuje škodlivé reakce v buňkách. Benfotiamin navíc nedráždí zažívací ústrojí a nemá nepříjemnou chuť jako thiamin.

Kde ho najdeme?

Benfotiamin na rozdíl od jiných vitamínů není možné načerpat z ovoce, zeleniny či jiných zdrojů. Poohlédnout se po něm musíte v lékárně. Jako součást léku se používá zejména v podpůrné léčbě při řadě onemocnění vyplývajících z poškození periferních nervů. Doporučuje se rovněž při bolestech zad, problémech s plotýnkami, pásovém oparu či premenstruačním syndromu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bříza na bolavé klouby: O víkendu si nasbírejte pupeny!

7 zlodějů životního elánu: Poznej a znič!

Chytré vychytávky. Bez bolesti zhubnete půl kila týdně

reklama
reklama
reklama