4 potraviny, které vám mohou zkrátit život
Na dlouhověkost se snažíme vyzrát všemi možnými způsoby. Zde jsou 4 potraviny, bez kterých se může stát váš život delší a kvalitnější.
Všichni chceme žít co nejdéle a na dlouhověkost se snažíme vyzrát všemi možnými způsoby. Zaručený recept, jakýsi elixír mládí, však ještě nikdo nevymyslel.
Jedna věc se ale s určitostí ví - správně nastavená zdravá výživa hraje v otázce délky života velkou roli. Tentokrát si nemusíte kupovat nic navíc, abyste si prodloužili život. Zde jsou 4 potraviny, bez kterých se může stát váš život delší a kvalitnější.
Grilované maso - heterocyklické aromatické aminy
Grilování patří k velmi oblíbené úpravě potravy. Grilování je společenskou událostí, plnou "dobrého jídla" a pití, povětšinou doplněnou příjemně stráveným časem venku s přáteli. "Při vysokotepelné úpravě masa (včetně ryb) však vznikají v různé míře tzv. heterocyklické aromatické aminy, což jsou látky, které se mohou během biotransformace v našem těle stát silnými karcinogeny," varuje biochemička Michaela Bebová.
V dlouhodobém měřítku mohou tyto látky narušovat přirozený chod našeho organismu a přispívat k rozvoji rakoviny. Proto se hlavně snažte omezit grilování na malých levných grilech, kde je maso v těsném kontaktu s uhlím. Když už grilujete, dejte si k tomu alespoň velkou porci zeleniny, která může míru škodlivých účinků lehce snížit.
Chipsy - akrylamid
Na začátku 21. století se objevilo několik studií dokazujících přítomnost akrylamidu v některých potravinách, které se zpracovávají hlavně smažením a pečením (za vysoké teploty okolo 120 °C) jako chipsy, sušenky, pečivo nebo káva. Do té doby jsme mohli o této látce slyšet pouze ve spojitosti s výrobou plastických hmot, lepidel, papíru apod. Tento fakt vzbudil vlnu zájmu a odstartoval vlnu nových studií, které se na výskyt akrylamidu zaměřovaly.
Akrylamid je klasifikován Mezinárodní společností pro výzkum rakoviny (IARC) jako "pravděpodobný karcinogen pro člověka" a je také prokázaným mutagenem. Tato látka může působit negativně na nervovou soustavu a způsobit celkové utlumení. Výrobci potravin naštěstí přijali od té doby nejrůznější opatření vedoucí ke snižování této látky v potravinách a celková situace se již značně zlepšila.
Stopové povolené množství akrylamidu však stále můžete najít v hranolcích, chipsech, některých cukrářských výrobcích a sušenkách. Z toho plyne rada - vyhněte se hranolkům a chipsům, rozhodně neobsahují nic, co by bylo tělu prospěšné, ba naopak, jsou navíc ještě zdrojem prázdných kalorií, které přispívají k nabývání na hmotnosti, což řada z nás jistě nechce.
Uzeniny - dusičnany a dusitany
Šunky, salámy, párky, buřty, masné konzervy - tyto všechny potraviny obsahují konzervanty, bez kterých by tyto výrobky podlehly rychlé zkáze. Mezi nejpoužívanější z nich patří sloučeniny obsahující dusík - dusitany a dusičnany. Ačkoli dusičnany se na naší Zemi vyskytovaly vždy a nepředstavují pro dospělé v běžných koncentracích přílišné riziko, jejich potenciální toxicita spočívá právě v přeměně na dusitany.
Za zmínku stojí fakt, že významným zdrojem dusičnanů je i zelenina (v závislosti na klimatu, typu hnojení, šlechtění apod.). Odtud plyne snaha o konzumaci zeleniny ověřeného původu a zacházení. Dusitany se v organismu dále přeměňují na tzv. nitrososloučeniny, které jsou vysoce reaktivní a z dlouhodobého hlediska opět přispívají k rozvoji rakoviny.
Michaela Bebová ze serveru biochemicka.cz dále dodává: "Bohužel zatím na základě stovek výzkumů nelze s jistotou prokázat, že konzumace velkého množství konzervovaných výrobků vede bezprostředně k rozvoji nejrůznějších typů rakoviny, avšak vyřazením či případným omezením těchto výrobků si rozhodně neuškodíte, protože zde pořád figurují případná zdravotní rizika s nimi spojená".
Alkoholické nápoje - ethanol
Nikoho nepřekvapí, když čtveřici potravin, které mohou zkrátit život, uzavřou alkoholické nápoje. Dlouhodobá, pravidelná až nadměrná konzumace ethanolu vede k nevratným poškozením jater, která jsou klíčovým orgánem pro celkovou látkovou výměnu organismu.
Nekvalitní lihoviny z domácích nekontrolovaných zdrojů mohou obsahovat spoustu nežádoucích látek, které jen doplňují škodlivé účinky ethanolu. Alkohol má velmi široké spektrum škodlivých účinků na naše zdraví - od snižování buněčné imunity a podporu nežádoucí oxidace (což je mimo jiné jeden z hlavních principů stárnutí), až po vyvolání psychické a fyzické závislosti.
Mozkové buňky, neurony, pod jeho účinkem degenerují a mohou i zanikat - stejně jako již zmíněný akrylamid má i ethanol neurotoxické účinky. Zlaté pravidlo říká - jedna sklenka vína nebo malé pivo denně vám neuškodí, ba v řadě případů může prospět, avšak víc než kde jinde zde platí: všeho s mírou.
zdroj: biochemicka.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Rakovina z připáleného buřtu? Ano, ale za jak dlouho?
15 varovných signálů, jimiž se u žen hlásí rakovina
Cvičení je pro štíhlé. Jak mají hubnout tlustí?