reklama
 

Proč nemůžeme odolat chipsům? Lžou našemu mozku!

Vezmete si jeden lupínek a jste ztraceni. Proč je tak těžké odolat chipsům a spořádáte jich vždycky celý sáček na posezení? Přinášíme vysvětlení a taky poradíme, čím nezdravé mlsání nahradit.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Chipsy jsou prý dokonale vymyšlená potravina, která dokáže náš mozek obelstít hned několikrát. S touto myšlenkou přišel vědec a specialista na výživu Steven Witherly.

Smažené tenké plátky brambor jsou pro výživové poradce noční můrou. Po celém světě se staly oblíbenou pochoutkou. Podle nejznámějšího příběhu je poprvé usmažil George Crum v roce 1853 pro svého nespokojeného zákazníka v restauraci. Vadilo mu, že jsou brambory nakrájené na příliš silné plátky, jednou Crum vzteky připravil extra tenké a k jeho údivu sklidily brambůrky obrovský úspěch.

Nenechte se oblafnout

Hlavním důvodem, proč je nedokážeme přestat jíst, je to, že se v našich ústech téměř okamžitě rozpustí. Jednotlivé kousky jsou lehoučké a náš mozek má pocit, že nic velkého nejí, tudíž nehrozí žádná kalorická bomba. V hlavě se vám ozývá jakýsi hlas, který říká, že je to v pořádku, vysvětluje Steven Witherly v rozhovoru pro časopis New York Times Magazine.

Dále uvádí, že naši předkové nejedli nic podobného chipsům, kde by se tělo mohlo naučit, že jde o nevhodnou potravinu. Proto jej i dnes biologické mechanismy berou stejně jako třeba ovoce.

Sůl versus tuk

Dalšími podvodnými chutěmi jsou sůl a tuk. Sůl naše tělo potřebuje, samozřejmě v rozumné míře, ale jsme opět u toho, mozek ani tělo nedokážou poznat, kdy je jí už přes míru, neexistují žádné varovné signály, které by řekly, tohle nám na běžné fungování stačí, přestaň jíst.

Podobné je to i s tukem. Když mlsáme smažené brambůrky, a to ještě po dlouhém dni, kdy jsme nestíhali snídat či obědvat, tělo je za tuto dávku tuku vděčné. Mozek opět přitakává, že jsou skvělou volbou, protože dodávají tělu energii.

Náš mozek jídlo odmítá ve chvíli, kdy se nabaží jedné chuti. Organismu posílá vzkaz, že máme dost a víc není třeba. Ve smažené dobrotě nenajdete jedinou typickou chuť, kterou byste si dokonale zapamatovali. Někteří lidé ani nedokáží popsat, jak brambůrky chutnají. To, co najdete na obalu, sýrové, steakové, houbové, to je jen aroma, nikoliv chuť.

Chipsy náš mozek ovládají, říkají mu, že jí velmi lehké jídlo, sůl, která v něm je, tělo potřebuje a tuk mu dodává energii. Šílené? Bohužel si však naše hlava neuvědomuje, že pro naše tělo jsou smažené brambůrky skrytou hrozbou. Potvrzují to i lékařské výsledky, kdy v zemích, kde patří mezi nejoblíbenější dobroty, vzrostla obezita během posledních let i trojnásobně!

Když přijde na řadu zlozvyk

Mlsání u televize patří mezi časté zlozvyky. Protože je naše hlava zcela zaměstnána sledováním filmu, často dobře nevnímáme, jaké množství potravin jsme během chvilky zkonzumovali…

"Večerní uzobávání je problematické také z toho důvodu, že po dvacáté hodině lidské tělo automaticky zpomaluje metabolismus a trávení. Začíná se připravovat na odpočinek, takže velké množství tuků, cukrů, a v nich přijatých kalorií, se záhy projeví na váze," vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl a pokračuje: "Večer se tedy rozhodně vyhněte potravinám obsahujícím zmiňované velké množství cukrů a tuků, tedy všem sladkostem, pečivu, bramborovým lupínkům, slaným oříškům, popcornu, slaným tyčinkám a krekrům, ale ani ovoce není v tuto denní dobu vhodnou variantou."

Pokud si hlídáte svoji váhu, a přesto se nedokážete večerního mlsání vzdát, raději si dejte semínka (slunečnicová, sezamová nebo třeba dýňová), zeleninu nakrájenou na kousky, hrst nesolených ořechů (pozor, na množství, jsou také kalorické), amaranthové lupínky nebo třeba mrazem vysušené ovoce, které není doslazované. 

reklama

Komerční tip

reklama