reklama

Rychlé recepty: Krevety, steak i suflé od Pohlreicha

Již tuto sobotu 7. 12. ve 20. 15 odstartuje na Primě poslední díl show Česko vaří s Pohlreichem živě. Společně se Zdeňkem bude tentokrát vařit zpěvák a frontman skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma.

Foto: TV Prima

Již  tuto sobotu 7. 12. ve 20. 15 odstartuje na Primě poslední díl  show Česko vaří s Pohlreichem živě. Společně se Zdeňkem bude tentokrát vařit  zpěvák a frontman skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma.

 

Do studia si pozval Helenu Rytířovou, vdovu po nedávno zesnulém Zdeňku Rytířovi a také autorku několika kuchařek. Vedle Heleny Rytiřové bude kulinářské výtvory ochutnávat zpěvák, bubeník a malíř František Ringo Čech.  

 

A my vám opět přinášíme kompletní recepty z tohoto pořadu, abyste je mohli také vyzkoušet.

Krevety s avokádem (pro 4 osoby)

Oblíbený recept Zdeňka Pohlreicha spojuje hladivou chuť avokáda s jemnými krevetami, které dochutí výrazná omáčka a svěží salátek. Ideální start slavnostního menu.

Připravte si:

  • 200 g předvařených krevet (koupíte mražené v každém supermarketu)
  • 2 zralá avokáda
  • 4 hrsti směsi listových salátů
  • směs bylinek dle chuti (pažitka, petržel, kerblík, bazalka)

Na omáčku:

  • 100 g majonézy
  • 1 citron
  • červené tabasco
  • 2 lžíce passaty al pomodoro
  • extra panenský olivový olej
  • 1 citron
  • mořskou sůl a čerstvě namletý pepř

Doba přípravy: do 10 minut

Další články a recepty Zdeňka Pohlreicha čtěte zde

Postup:

1) Pusťte se do přípravy omáčky. V misce smíchejte všechny ingredience na omáčku a dle chuti dochuťte. 4 lžíce omáčky si dejte stranou.
2) Pokud je třeba, zbavte krevety přebytečné vody mírným tlakem a přidejte je do omáčky. Promíchejte.
3) Avokáda omyjte, osušte a rozpulte. Zbavte je pecky a vyndejte dužinu.
4) Slupku avokáda naplňte krevetami a navrch dejte vydlabanou dužinu.
5) Salát dochuťte olejem a citronovou šťávou. Rozdělte jednotlivé porce na talíře a opřete o něj naplněná avokáda.
6) Na závěr polejte každé avokádo omáčkou a ihned servírujte.

Steak z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví (pro 4 osoby)

Kvalitní steak je výtečný sám o sobě, ale klidně mu můžete dopřát i zajímavější "kabátek". Marináda s kávou a chilli mu dodá nečekaně sofistikovaný šmrnc. A pokud ho doplníte lahodnou glazírovanou mrkví, je zaručené, že si královsky pochutnáte.

Připravte si:

  • 4 steaky ze svíčkové
  • 35 g zrnek černé kávy nebo espressa
  • 18 g mletého chilli prášku
  • 2 špetky opražených semínek římského kmínu
  • 1 špetku mleté sladké červené papriky
  • 1 špetku mořské soli
  • 1 špetku čerstvě namletého černého pepřeextra panenský olivový olej

Na glazírovanou mrkev:

  • 700 g malé celé karotky
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky cukru
  • 250 ml 100% pomerančového džusu
  • 1 lžičku čerstvých lístků hladkolisté petrželky
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Doba přípravy: do 60 minut

Postup:

1) V hmoždíři rozdrťte semínka římského kmínu a kávová zrnka.
2) Koření přesypejte do misky, přidejte zbylé ingredience na marinádu a vše promíchejte.
3) Steaky z hovězí svíčkové zlehka potřete olivovým olejem a rovnoměrně ji potřete kávovou marinádou. Nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.
4) Zatímco maso odpočívá, připravte si karotku. V troše vodě ji uvařte téměř doměkka, počítejte přibližně 8 minut. Když je hotová, vodu slejte a karotky dejte stranou.

Náš tip: Zdeněk Pohlreich: Jak uvařit poctivý vývar nebo kulajdu

5) V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm karotky. Přidejte cukr, sůl a pepř. Zalejte pomerančovým džusem, promíchejte a nechte povařit asi 7 minut, dokud se džus neodpaří a karotka nezměkne. Karotky se musí v omáčce kompletně obalit.
6) Sundejte je z plotny a uložte je na teplé místo.
Silnostěnnou nebo grilovací pánev lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte.
7) Vložte do ní steaky a zprudka je opečte. Počítejte 2 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare, 4 minuty opékání zajistí stupeň propečení medium.
Hotové steaky vyndejte, odložte na prkénko a nechte je 3 minuty odpočívat.
Poté maso rozdělte na talíře a servírujte s glazírovanou mrkví, ke které těsně před podáváním přidejte nasekané petrželové lístky.

Čokoládové suflé (pro 4 osoby)

Co může být lepší tečkou za slavnostním jídlem, než bábovička plná horké čokolády, která se přímo rozpouští na jazyku? Jakmile toto suflé jednou vyzkoušíte, budete ho chtít pořád dokola. Je prostě božsky dobré.

Připravte si:

  • 210 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 40 g másla + navíc na vymazání formiček
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 čerstvá vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • moučkový cukr na posypání

Doba přípravy: do 30 minut

Postup:

1) Předehřejte troubu na 180 °C.
2) Formičky na suflé vymažte rozpuštěným máslem a vysypte cukrem.
3) V hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu. Na hrnec postavte mísu, nalámejte do ní čokoládu a nechte ji zvolna rozpustit.
4) V jiné míse utřete žloutky s cukrem, přidejte hladkou mouku, rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.
5) Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do čokolády. Vzniklou směsí naplňte připravené formičky a prstem očistěte okraje, aby suflé nabývalo rovnoměrně.
6) Formičky dejte na pekáč, vložte je do trouby a pečte 9-10 minut.
7) Hotové suflé posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte.

Osmé pokračování kulinářské show vysílá TV Prima v sobotu 7. prosince. Na všechny díly Česko vaří s Pohlreichem živě se můžete podívat také online na oficiálním webu pořadu.

Kromě toho se populární šéfkuchař letos na podzim vrací na televizní obrazovky také prostřednictvím pořadu Už dost, šéfe. V rámci něj se svým štábem mapuje, kam se posunuly vybrané podniky, které dříve prošly natáčením Ano, šéfe!.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TOP recept na křehké rohlíčky s pravou vanilkou

Pekařovo desatero: Jak poznáte v obchodě dobrý chléb

3 rychlé podzimní večeře, po kterých nepřiberete!

reklama
reklama
reklama