reklama

Recepty: Pohanka, jáhly a další zdravé potraviny

Jak začít se zdravějším životním stylem a zhubnout? Pomůžou vám netradiční přílohy. Jáhly, bulgur, quinoa a další.

Dali jste si předsevzetí, že budete žít zdravěji? Pak vás jistě mile překvapí tyto netradiční přílohy. Jak tělu prospívá bulgur, jáhly, pohanka nebo quinoa?

Ukážeme si, jak se jednotlivé suroviny připravují, k čemu se nejlépe hodí a jaké prospěšné látky v nich najdeme. Vpusťte do svého jídelníčku nový vítr v podobě zajímavých příloh.

Bulgur: Stačí zalít vodou

Surovina, která je ve své podstatě chutnější než známější kuskus. V české kuchyni patří mezi ty méně tradiční pochutiny, ale každý, kdo se jej naučil připravovat, by ho už ze svého života nepustil.

O co jde: Získává se z tvrdých odrůd pšenice. Jednotlivá zrna se namáčí, uvaří a následně podrtí na menší kousky. Při těchto procesech uvnitř vznikají enzymy a škroby se částečně přemění na jednoduché cukry.

Doporučujeme: Vaříme z bulguru: Recepty na burger, placičky i salát

Příprava: Nemusí se nijak vařit. Klidně jej zalijte jen vroucí vodou z konvice v poměru 1:3, hrnec zabalte do deky či utěrky a nechte asi 15-20 minut dojít.

Proč jíst: Najdete v něm hlavně obrovské množství železa, fosforu, hořčíku a vitaminu A. Výživoví poradci jej vřele doporučují, protože v sobě ukrývá jen minimum tuku a lze jej zařadit mezi krále v zastoupení vlákniny. Podporuje činnost střev a pomocí minerálů působí blahodárně na mozek a celou nervovou soustavu.

Využití: Vlastně všude, kde byste použili rýži. Velmi chutný bývá i v salátech, nádivkách nebo jako zavářka do lehké zeleninové polévky.

Další recepty s bulgurem najdete ZDE >>

Quinoa: Plná barev a chutí

Společně s webem vitajob.cz bychom vám rádi představili plodinu, která pochází z Jižní Ameriky. Pěstovali ji už staří Inkové. Patří do skupiny pseudoobilovin. Jednoduše řečeno, připravuje se jako obilovina, ale neobsahuje lepek.

O co jde: Quinoa neboli Merlík chilský je jednoletá bylina, která dorůstá až do dvou metrů. Semeno je oblé a může být hnědé, červené, černé nebo fialové. Obilovina se používá v celku nebo se mele na mouku.

Příprava: Vaří se podobně jako rýže. Měla by být připravená "na skus". Platí pravidlo 1 hrnek quinoy, 2 hrnky vody. Následně se vaří 15-18 minut.

Proč jíst: Obrovská zásobárna bílkovin a vitaminů A, B2, E. Mohou ji lidé, kteří špatně snáší lepek. Dále v ní najdete zinek, měď, hořčík, vápník a vlákninu. Řadí se do skupiny kvalitních antioxidantů. Pomáhá při problémech s migrénou, prospívá ledvinám a snižuje krevní tlak.

Využití: Zkuste ji připravit jako netradiční rizoto. Fantasticky se hodí k omáčkám nebo s ní zahustíte polévku či ji můžete ráno posnídat s medem, ovocem  a mlékem.

Recepty s touto netradiční plodinou najdete ZDE >>

Jáhly: Do knedlíků i do buchet

Slovo jáhla je praslovanské a nejasného původu. Dříve se používal spíše výraz pšeno. Tyto obilky prosa setého pochází z Činy, východní Asie, Indie a z jihovýchodní části Ruska. U nás je časem vytlačily brambory a rýže.

O co jde: Surovina se vyrábí loupáním prosa. Vznikají tak malé žluté kuličky.

Příprava: Dobré je sáček nejprve přebrat a následně jáhly pořádně propláchnout a 3x spařit horkou vodou, tak se zbavíte nahořklé a trpké chuti. Následně se vaří 20 minut v osolené vodě či mléce, dvojnásobné množství tekutin. Tedy poměr 1:2.

Proč jíst: Nutriční poradci je vychvalují ze všech výživových hledisek. Na 100 gramů obsahují 71 g sacharidů, kde největší podíl tvoří škrob. Bílkovin je 12 g a tuku asi 4 gramy. Web viscojis.cz vyzdvihává hlavně obsah nenasycených mastných kyselin, hlavně kyselinu linolovou. Samozřejmě nechybí ani draslík, fosfor, železo a hořčík. Zastoupeny jsou vitamin A a vitaminy skupiny B. Hodí se pro lidi s bezlepkovou dietou i pro děti.

Náš tip: Foto recept: Rychlá jáhlová buchta s jablky a bez cukru

Využití: V české kuchyni se hodně používaly a dnes se jejich sláva opět navrací. Připravují se v tradičním pokrmu jáhelníku (sladký i slaný), dále si pochutnáte na kaších či škubánkách. Jako příloha zastoupí ve všech pokrmech i rýži. Vhodně je využijete do knedlíků nebo rozmixované jako zdravé krémy na dezerty.

Recepty na jáhlové pochoutky vyzkoušejte ZDE >>

Pohanka: Jídlo našich babiček

Mnozí z nás netuší, že jde o velmi běžné jídlo našich babiček. Bohužel se na ni už zapomnělo. Pochází z Číny a v Českých zemích se začala pěstovat přibližně ve 12. století.

O co jde: Pohanka je jednoletá a vytrvalá bylina s růžovými či bílými květy. Oloupaná semena se strukturou podobají cereáliím.

Příprava: Propláchneme studenou vodou a dáme na 3 minuty vařit do osolené vody. Následně necháme asi 20 minut odpočinout, ale nemícháme.

Proč jíst: Je prevencí proti civilizačním chorobám. Množství minerálů a vlákniny snižuje cholesterol a funguje jako prevence aterosklerózy. Vhodně detoxikuje a posiluje organismus. Obsah rutinu zabraňuje tvorbě hemeroidů, při problémech s křečovými žílami a cévami. Pohanka neobsahuje lepek.

Vyžití: Fantasticky chutná jako pomazánka či příloha, kterou je třeba dochutit česnekem či cibulkou. Hodí se k zapékaní, jako kaše nebo sladké nákypy s ovocem a ořechy. Dokonce se z pohanky vaří léčivý čaj na roztažení a pružnost cév.

Netradiční recepty s pohankou najdete ZDE >>

Používáte některou z těchto surovin a jak? Své zkušenosti nám pište v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jíte brambory občas syrové? Riskujete!

Nový hit v hubnutí. Šňupání čokolády

Porod ve vaně: S placentou jsme žili 5 dní





reklama
reklama
reklama