reklama

Jíte brambory občas syrové? Riskujete!

Všude slýcháme, že syrová strava je nejlepší pro organismus. Proč tedy nesmíme jíst takto neupravené brambory?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Zelenina se běžně konzumuje v syrovém stavu. Obecně platí, že tak do svého těla dostaneme více vitaminů. Je několik druhů, které bychom neupravené do pusy ale nedali. Například brambory. Nejsou jedovaté, ale existuje několik důvodů, proč bychom s nimi měli zacházet opatrně.

Když pomineme škrobovou a jemně nahořklou příchuť, nijak v ústech nevadí. Ale proč je do svého jídelníčku nezařazují ani příznivci syrové stravy?

Sacharidová energie

Sacharidy jsou primárním palivem lidského těla. A i když se při dietách často radí, abychom je vynechali, je to velká chyba. Jak má náš mozek bez této energie celý den fungovat? Problém u syrových brambor však je v obsahu sacharidů ve škrobu, které nedokážeme dobře strávit.

Doporučujeme: Jak správně vařit brambory? Děláme to špatně

Škroby se okamžitě přeměňují na glukózu, což způsobuje oxidaci a celý překyselující proces. Nadbytek cukru v krvi vyplavuje inzulín, čímž hodně škodí slinivce.  

Těžké břicho a nadýmání

Brambora je v podstatě alkalickou surovinou, protože obsahuje hodně draslíku, ale při následném trávení organismus nadměrně překyseluje. Zelenina tenkým střevem prochází bez sebemenšího vstřebávání a rozkládání. Do tlustého střeva tedy dorazí vlastně v nezměněné podobě, kde začne vlivem střevních bakterií kvasit.

Výsledkem celého procesu je vznik nadměrné plynatosti a nesnesitelných křečí. Ačkoliv to pro náš život není smrtelnou hrozbou, můžeme zažít nepříjemné okamžiky, které nás dovedou až na pohotovost.

Případná toxicita

Brambory patří mezi hlízovité plodiny, spolu s rajčaty či lilkem. Všichni zástupci tohoto druhu jsou známí pro výskyt některých toxinů. Jak uvádí web livestrong.com, v bramborách najdeme dva toxické alkaloidy, solanin a chaconine.

Obvykle obsahují jen malé množství, ale v naklíčených nebo zelených bramborách se riziko zvyšuje. Solanin způsobuje průjem, nevolnost, křeče, bolesti hlavy a ve výjimečných případech i selhání orgánů a následnou smrt. Zelené brambory by se neměly jíst syrové, ale ani vařené.

Náš tip: Recepty: Jak využít zbylé brambory?

Porce zelených brambor nás nijak nezabije, ale tělo přiotráví. Místo, abychom si z nich načerpali energii, musí se náš organismus vypořádat s toxicitou. Web jimejinka.cz potvrzuje, že malým dětem by větší porce takto zelené suroviny mohla přivodit i smrtelné následky.

Správná příprava

Jakákoliv syrová strava pro organismus představuje riziko. V potravinách jsou často přítomny bakterie a různé patogeny. Tepelná úprava brání v jejich rozšíření do našeho trávicího ústrojí.

Pokud se přesto rozhodneme brambory či jinou zeleninu uzobávat syrovou, je třeba ji důkladně umýt (odstranit zbytky zeminy) a následně oloupat. Před konzumací bychom jednotlivé kousky měli ještě opláchnout od zbytků nečistot, které nám mohly zůstat na rukou.

Dbejte na to, abyste všechny zelné části odkrojili. Naklíčené raději nezpracovávejte vůbec. Ve slupce by se měli konzumovat jen nové brambory, kde není tak vysoká koncentrace solaninu. Po každém loupání si dobře umyjte surovinu i ruce. Pak totiž stačí drobný kontakt s ústy, nižší imunita a vaše tělo se bude muset vyrovnat s toxickým jídlem.

Přestože je solanin ve vodě jen slabě rozpustný, přechází při vaření částečně do vody. Pokud vaříte brambory, u nichž je obsah solaninu pravděpodobně již vyšší (pozdní brambory), vodu dále nepoužívejte.

Nechceme vás strašit tak, abyste je úplně vypustili z jídelníčku, obsahují i mnoho prospěšných látek, jako sodík, zinek, vápník, měď, železo nebo mangan. Podle zjištění Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě české odrůdy brambor ani v nejmenším neobsahují přípustné množství solaninu, které je stanoveno ministerstvem zdravotnictví. Když je tedy nebudete konzumovat syrové a ve vařené podobě si je občas dopřejete, nic se vám nemůže stát.

Zajímavá fakta o bramborách

  • Nejbližším příbuzným jsou rajčata, paprika a tabák.
  • V Evropě se brambory pěstovaly téměř 200 let jen jako okrasné rostliny.
  • Nejprve se jedly se semeny sypané cukrem a skořicí. Na vařených si poprvé pochutnal až dvůr francouzského krále Ludvíka III.
  • Kolumbus nedovezl brambory, ale batáty, sladké plody tropické Povijnice batátové.

Jak často jíte brambory? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pečení nemusí být dřina

Jak si správně mýt vlasy? Děláme to špatně

Čtyřleté krásky. Maminky je nutí být sexy

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama