reklama

Recepty od Pohlreicha: Plněná rajčata a hovězí tagliata

V třetím dílu kulinářské show Česko vaří s Pohlreichem živě, který TV Prima vysílala v sobotu 2. listopadu, populární šéfkuchař představil recepty na plněná rajčata, hovězí tagliatu s omáčkou ze zeleného pepře a žloutkový krém s ovocem.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich | Foto: TV Prima

V třetím pokračování kulinářské show Česko vaří Pohlreichem živě dojde na svěží recepty ve znamení slunné Itálie. 

V předchozích dílech byli hosty Zdeňka Pohlreicha herečka a moderátorka Tereza Kostková a herec Miroslav Etzler. Ve třetím pokračování se po boku kuchařského mistra představí Jitka Čvančarová.

A co se bude vařit? Jako předkrm to budou oblíbená plněná rajčata, poté přijde na řadu hovězí tagliata, tedy tence nakrájené plátky kvalitního masa, na závěr pak italský moučník v podobě žloutkového krému s ovocem. My vám přinášíme kompletní recepty a postupy přípravy.

Recept na plněná rajčata od Zdeňka Pohlreicha (pro čtyři osoby)

Plněná rajčata jsou velmi oblíbený předkrm. K nasládlé chuti rajčat je vhodné použít náplň s výraznější chutí, o tu se v tomto receptu postarají tuňák, kapary, ančovičky a citronová šťáva.

Připravte si:
4 velká rajčata
2 polévkové lžíce majonézy
200 g konzervovaného tuňáka
4 naložené ančovičky
1 lžíci solených kaparů (opláchnutých ve vodě a okapaných)
1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy
lístky čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup:
1)
Pusťte se do přípravy rajčat. Odkrojte jejich vrchní část jako čepici a pomocí lžičky vydlabejte dužinu (tu si ponechejte stranou, budete ji potřebovat). Rajčata otočte dnem vzhůru, aby vytekla všechna zbývající šťáva. Vrchní část rajčat si ponechte na závěr na ozdobu.
2) Do kuchyňského mixéru dejte okapaného tuňáka z konzervy, kapary, naložené ančovičky, citronovou šťávu, dužinu z rajčat a vše společně promixujte.
3) Do směsi přidejte majonézu, ochutnejte a dle chuti ji můžete ještě přidat.
4) Tuňákovou směsí naplňte vydlabaná rajčata, ozdobte je lístky čerstvého tymiánu a odkrojenými čepičkami. Ihned podávejte.

Délka přípravy: do 10 minut

Recept na hovězí tagliatu s omáčkou ze zeleného pepře od Zdeňka Pohlreicha (pro čtyři osoby)

Tagliata jsou natenko nakrájené plátky masa. Nejdůležitější je kvalita použitého masa. Volte ideálně stařené hovězí, které nesmíte úplně propéct. Aby si zachovalo šťavnatost, musí být uvnitř krásně růžové. Než ho nakrojíte, nechte ho alespoň 5 minut odpočívat, aby se v něm šťáva pěkně rozprostřela.

Připravte si:
600-800 g hovězí roštěné
150 ml hovězího vývaru
1 dl brandy
150 ml smetany ke šlehání
1 lžičku nakládaného zeleného pepře, bez nálevu
20 g másla
30 ml extra panenského olivového oleje
sůl a čerstvě namletý černý pepř

Další články a recepty Zdeňka Pohlreicha čtěte zde

Postup:
1)
Maso rozdělte na 4 porce, které podle potřeby naklepejte na tloušťku 1 cm. Je lépe používat nůž na plocho, vyhýbejte se vroubkovaným paličkám na maso. Maso osolte a opepřete.
2) V pánvi rozpalte olej a vložte na něj maso. Opékejte maximálně 1 minutu z každé strany. Během pečení maso několikrát obraťte. Jakmile je hotové, vyndejte ho z pánve a uložte na teplé místo.
3) Do pánve přilejte brandy a nechte ho téměř vyvařit. Přilejte hovězí vývar a obsah v pánvi svařte na třetinu. Přidejte smetanu, provařte a dle chuti dochuťte.
4) Maso rozdělte na talíře, přelejte omáčkou ze zeleného pepře a ihned servírujte.

Délka přípravy: do 30 minut

Recept na žloutkový krém s ovocem od Zdeňka Pohlreicha (pro čtyři osoby) 

Tento lahodný moučník pochází z Itálie, kde ho znají pod názvem Zabaione. Fantastickou chuť získáte jednoduchým spojením pouze tří surovin, které doplníte čerstvým ovocem podle chuti.

Připravte si:
8 žloutků z čerstvých vajec
4 lžíce dezertního vína (např. Marsalla)
4 lžíce cukru
300 g čerstvého ovoce (sezonní ovoce, např. borůvky, maliny nebo ostružiny)
moučkový cukr na posypání
pár lístků čerstvé máty na ozdobu

Postup:
1)
Předehřejte troubu na 190 °C. Jelikož budete dezert zapékat, nastavte program trouby na pečení s horní spirálou.
Žloutky oddělte od bílků a dejte do misky. Misku postavte na vodní lázeň.
2) K žloutkům přidejte cukr a 4 lžíce dezertního vína. Nad mírným žárem hbitě vyšlehejte všechny ingredience do hustého krému. Odstavte z vodní lázně.
3) Připravte si menší zapékací misku a rozložte do ní ovoce dle chuti. Krém nalejte na ovoce a dejte do předehřáté trouby asi na 5 minut.
4) Díky zapnuté horní spirále se na povrchu krému utvoří krusta a uvnitř zůstane vláčný.
Hotový dezert servírujte ozdobený lístky čerstvé máty a zlehka posypaný moučkovým cukrem.

Délka přípravy: do 30 minut

Kromě velkoryse pojaté show Česko vaří s Pohlreichem živě se populární šéfkuchař letos na podzim vrací na televizní obrazovky také prostřednictvím pořadu Už dost, šéfe. V rámci něj se svým štábem mapuje, kam se posunuly vybrané podniky, které dříve prošly natáčením Ano, šéfe!.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zdeněk Pohlreich: Jak uvařit poctivý vývar nebo kulajdu

Recept na hamburger přímo od Pohlreicha!

Zdeněk Pohlreich radí jak na maso: Telecí a roastbeaf

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama