reklama

Menu pro gurmány? Vyzkoušejte naše recepty

Chcete tento týden uvařit něco extra? Máme pro vás recepty, které budou gastronomickým zážitkem!

Foto: Profimedia.cz

Víkend je před námi a vás čeká velmi důležitá návštěva? Uvařte jí podle opravdových gurmánských receptů. Sestavili jsme pro vás menu, které bude zážitkem!

V pořadu Prostřeno se tento týden hodně experimentuje. Z jednotlivých jídelníčků jsme pro vás posbírali recepty a sestavili menu, které nadchne každého. Pořad Prostřeno můžete sledovat každý všední den na Prima Family od 18:00 hodin. Poznáte, že vaření je zábava!

Paštika z kachních jater

Nákupní seznam: 600 g kachních jater, 300 ml mléka, 2 cl koňaku, 2 cl vína, 150 g másla, olej, sůl, pepř, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce švestkových povidel, 50 g loupaných mandlí

Dobře omytá játra odblaníme a nakrájíme na kousky. K nim přilijeme mléko a necháme játra odležet nejlépe přes noc. Druhý den scedíme a k játrům přidáme asi dva centilitry koňaku a portského vína. Promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu půlku orestujeme na pánvi. Nemusí být úplně měkká. Druhou polovinu rozmixujeme s rozměklým máslem, solí a pepřem dohladka. Do této směsi přidáme vychladlou orestovanou polovinu jater, mandle a zamícháme.

Pečící formu vyskládáme slaninou a přilijeme játrovou směs. Pečeme ve vodní lázni v předehřáté troubě na 80 až 100 stupňů asi 40 minut. Vychladlou paštiku po 24 hodinách vyndáme z lednice a podáváme se švestkovými povidly a opečenou bagetkou.

Steak z muflona

Nákupní seznam: 1 kg mufloního hřbetu bez kosti, hrubozrnná sůl, pepř, olej na pečení, 1 kg brambor, 100 g slaniny, 2 stroužky česneku, 100 g mražených hub, 250 ml smetany, 1 cibule, kmín

Maso si očistíme a naporcujeme na steaky. Osolíme, opepříme a naložíme do oleje, kde po pár hodinách maso zkřehne. Oloupané brambory si uvaříme v osolené vodě. Zatím si nakrájíme cibuli a slaninu a orestujeme na oleji. Směs přidáme do rozvařených brambor a opatrně rozšťoucháme. Můžeme je dochutit solí, pepřem a česnekem. K zjemnění poslouží trocha smetany, kterou vmícháme.

Houby si podusíme v osolené vodě. Na pánvi orestujeme cibuli a přidáme houby bez vody, sůl, pepř, kmín, smetanu a povaříme. Omáčku podáváme ke steaku. Před podáváním si naložené steaky zprudka opečeme po třech minutách na každé straně, aby ve vnitř zůstalo maso krásně růžové. Servírujeme se šťouchanými brambory a houbovou omáčkou.

Jablka v županu

Nákupní seznam: 3 velká jablka, 1 plát listového těsta, cukr moučka na obalení, mletá skořice na obalení, jedna smetana ke šlehání, hořká čokoláda na strouhání, olej na smažení, hladká mouka pod listové těsto při válení

Jablka si oloupeme a odstraníme jádřince. Nakrájíme si je na centimetrová kolečka a obalíme v moučkovém cukru se skořicí. Na vále si rozválíme listové těsto a položíme na něj jablečná kolečka. Každé kolečko zabalíme zvlášť. Takto připravené je dáme zamrazit, aby se lépe smažili.

Na pánvi si rozehřejeme hodně oleje. Do rozpáleného oleje vkládáme jablka a smažíme je z obou stran dozlatova. Hotová je položíme na papírový ubrousek, abychom z nich odstranili přebytečný olej. Okapaná jablka obalujeme v moučkovém cukru a skořici. Na talíři dozdobíme čerstvou šlehačkou a postrouháme čokoládou na vaření.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama