Jak poznáte, že je meloun zralý a sladký?
Užijte si v létě ten správně šťavnatý meloun.
Meloun je dokonalou potravinou pro horké dny. Je lahodný a plný vody, která našemu organismu v létě jen prospěje. Užijte si skvělé recepty.
Ovoce nebo zelenina?
Často si to pleteme, ale pravdou zůstává, že jde o druh plodové zeleniny. 'Velké jablko', jak by se z řečtiny název přeložil, obsahuje okolo devadesát jedna procent vody, některé druhy lze řadit k nízkokalorickým potravinám (30kcal na 100 g) a je velkým zdrojem kyseliny listové, jablečné a citronové. I po stránce vitaminů se mu nedá nic vytknout, tělo od něj získává vitamin A, B, C a další minerální prvky: železo a vápník. Jediné, na co si musíme dát pozor, je cukr. V žlutém melounu se ukrývá až osm procent sacharózy a to je důvod, proč se při dietách vyřazuje z jídelníčku.
Cukrový nebo vodní? Vyznejte se!
Lahodná zelenina, která dokáže doplnit celou řadu sladkých a slaných pokrmů je k dostání hned v několika druzích, vůních, chutích a dokonce i tvarech. Jak se v nich vyznat?
Vodní meloun
Načervenalá vodnatá dužina se zelenou kůrkou. Uvnitř najdete rovnoměrně rozmístěná semena. V obchodech se objevují i s váhou okolo patnáct kilo. Vodní melouny tvoří z většiny voda, dále fruktóza a zdroj vitaminu C. Zralý meloun je uvnitř sytě červený až rudý, ale zakoupíte i odrůdy se žlutým vnitřkem. Pro odpůrce pecek je jistě dobrou zprávou, že se dají koupit druhy, které je nemají.
Meloun cukrový
Je typický svou žlutou dužinou a zelenou kůrou. Báječně doplňuje parmskou šunku, lososa nebo sladké víno. Obsahuje až osm procent cukru. Po odkvetení vzniká plod, který může mít různou velikost (až jeden metr). Povrch plodu je zdobený korkovitě síťovaným vzorem (ani hladká struktura není výjimkou).
6 nejznámějších cukrových melounů
Ogen: Malý kulatý hybrid, který pochází z Izraele. Díky tuhé dužině, se z něj dají vykrajovat kuličky, které zdobí saláty nebo dezerty či zmrzlinu. Chuť je mírně kyselá, a proto velmi osvěžující.
Charentais: Kulovitý s oranžovou sladkou a voňavou dužinou. Slupka je zelenobílá. Dosahuje váhy až dvě kila a chutí připomíná papáju či ananas. Je velmi oblíbený jako předkrm nebo dezert. (lahodné pyré, zmrzlina)
Kantalup: Sladká dužina, která voní jako ananas. Patří k nejmenším plodům (do 1 kg). Chuťově je nejvýraznější ze všech. Konzumuje se čerstvý nebo jako ingredience do salátů, zmrzlin nebo sorbetů.
Honeydew: Meloun s jemnou chutí a světle zelenou dužinou. Barva slupky je žlutá. Plod je příjemně sladký a hodí se k parmské šunce a dalším pokrmům, jako je losos nebo prosciutto. Chuť se zvýrazňuje čerstvě namletým pepřem. Připravuje se z něj i studená polévka, která se ředí bílým vínem
Gallia: Pochází z Izraele. Je nezaměnitelný svojí slupkou, která je rozpraskaná jako kůra stromu. Dužina plodu je bílá až nazelenalá. Chutí připomíná nektarinky. Nejlépe chutná samotný a dobře vychlazený.
Cavailon: Francouzská varianta cukrového plodu, který se smí pěstovat pouze ve Francii v Provance. V městečku Cavailon probíhají každý rok v červenci melounové trhy.
Jak poznáte zralý meloun?
Existuje celá řada triků, jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun. Pokud se vydáte na Slovensko či do Maďarska, jsou prodejci ochotni vám z melounu vykrojit trojhránek, který vás o dokonalosti přesvědčí. U nás to chce zkušenosti a trpělivost:
- Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk (nesmí být prasklá dutina).
- Zralost melounu značí i uschlá a zkroucená stopka (pokud na něm je).
- Také prý funguje vzít ho do ruky a stlačit, když zavrže, je zralý.
- Dále by měl být lesklý, vybarvený a tvrdý.
- Podle všeho by měl mít zralý plod malý žlutý flek v místě, na kterém ležel. Pokud je bílý, není ještě sladký.
Zajímavosti:
- Největší vodní meloun vážil 122 kg.
- Melouny okolo 100 kg nejsou výjimkou.
- Existuje dokonce i hranatý kousek, který pochází z Japonska, druh se nazývá Kakumelo.