Jak vybrat a připravit lososa: Recept od šéfkuchaře
Seznamte se s lososem a nechte se inspirovat našimi tipy na přípravu.
Stále častěji se objevuje na talířích českých domácností. Losos je sám o sobě velice chutný a postačí mu pouze pár ingrediencí k dochucení.
Ideální surovina, kterou lze zapékat, grilovat a dokonce jíst syrovou. Seznamte se s touto rybou a nechte se inspirovat našimi tipy na přípravu.
Jak vybrat dobrého lososa?
Losos obecný či losos atlantský je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých. Vyskytuje se hlavně v moři, ale své místo má i v řekách. To, z jakých vod pochází, má vliv na jeho chuť. Správně tušíte, že losos pocházející z moře chutná lépe, což se ovšem projeví i na jeho ceně. Ve většině případů se však "levnější" losos, kterého si koupíte v potravinovém řetězci, choval v zajetí a byl krmen průmyslově připravenými granulemi. Tím se změní složení tuků v jeho mase, a tak se příliš neliší od nezdravých druhů živočišných tuků. Občasnou koupí "dražšího" čerstvého lososa z divokého výlovu tak investujete především do svého zdraví.
Proč jíst lososa?
Kvalitní losos obsahuje nenasycené tuky, které výrazně snižují riziko infarktu. Velký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin v jeho tuku má význam i v prevenci kardiovaskulárních chorob, trombózy a dokonce napomáhá zmírňovat některé příznaky lupénky.
Máte chuť na jinou rybu, krevety nebo třeba sushi? Sledujte Gurmánské dny ZDE >>
Jak lososa připravit?
Pokud jste zvyklí na klasické steaky z lososa a hledáte inspiraci pro jiný způsob přípravy, třeba najdete něco nového v našem seznamu nejpopulárnějších způsobů jeho podávání a přípravy.
Patří mezi ně:
- losos na grilu - recept zde
- losos s koprovou omáčkou - recept zde
- losos s těstovinami - recept zde
- zeleninový salát s lososem - recept zde
- tatarák z lososa - recept zde
- carpaccio z lososa
- špenátová polévka s lososem
- jednohubky z uzeného lososa
Lososa lze také zapékat či marinovat, podobně jako hovězí či vepřové.
Exkluzivně: recept na zapečeného lososa z vyhlášené restaurace Arigone v Olomouci
Co potřebujeme na přípravu:
- čerstvý losos
- máslo
- bazalka
- sůl
- provensálské koření
Postup přípravy:
V hrnci necháme povolit máslo, aby bylo měkčí. Poté ho smícháme s najemno nakrájenou bazalkou, provensálským kořením a špetkou soli. Lososa touto směsí potřeme a poté pečeme 12 minut v troubě na 160 °C. Podáváme například s opečenými brambory.
Ochutnejte tento recept přímo v restauraci s 59% slevou!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Rychlá večeře: Tři krémové polévky, které zahřejí
Hovězí maso: Z čeho dělat steak a z čeho guláš?
Soutěž: Vyhrajte skvělé ceny s novým Centrem Černý Most