Jak na vlastní domácí chléb i kvásek? Poradíme
Milujete čerstvé pečivo? Recept na domácí chléb je tu. Pojďte s námi vyzkoušet recept krok za krokem.
Není nad pravý voňavý domácí chléb. Připravili jsme pro vás recept a postup, jak si doma upéct křupavou a čerstvou pochoutku krok za krokem.
Základem dobrého domácího chleba je kvalitní kvásek. Pokud nemáte někoho v okolí, kdo kvásek doma má nebo se vám nechce jít si ho koupit do pekárny, můžete si ho připravit podle našeho receptu.
Recept na domácí chléb
Budete potřebovat:
- 800 g pšeničné tmavé chlebové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- lžička kmínu
- lžička soli
- 150 ml chlebového kvásku
- 500 ml vlažné vody
V míse si dobře smícháme sypké suroviny. Přidáme kvásek a postupně zapracujeme i vlažnou vodu. Těsto nesmí být moc tuhé. Pokud nemáte robot, můžete těsto vysypat na vál a zadělat rukou. Chléb se zadělává tak, že si vždy vezmeme krajní část a vmáčkneme doprostřed. Takto pokračujeme po obvodu celého chleba, až je těsto pěkně utažené. Podle potřeby podsypávejte moukou. Pak chleba nechte vykynout 2,5 až 3 hodiny.
Jak správně točit chléb si prohlédněte na videu:
Po kynutí chléb vyndejte na vál nebo na pracovní desku. Oddělte si lžíci těsta, kterou přidejte ke kvásku, který zbyl. Chleba opět lehce zapracujeme a utvoříme bochník, který položíme na pomoučený pečící papír a dáme do nádoby, která nám chléb pomůže vytvarovat. Nejlepší je ošatka nebo keramická plochá miska. Chléb necháme kynout maximálně 45 minut. V této fázi, nesmíme chléb nechat déle v teple, jinak je moc řídký a spadne.
Čtěte také: Konec plýtvání. Firma má chléb, co měsíce neplesniví
Po uplynutí 45 minut chléb opatrně přeneseme na plech. Můžeme ho nechat takto kulatý nebo ho ozdobit 7 zářezy po obvodu. Této technice se říká karbování. Vařechou těsto na sedmi místech nadzvednete a vmáčknete dovnitř. Vznikne tak pěkná kulatá kytka. Chléb se také zdobí zářezem, který se křížem provádí uprostřed vrchní strany.
Před pečením ho potřete mlékem a dejte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Pak troubu stáhněte na 180 stupňů Celsia a dopékejte ještě 45 minut. Pokud to u vaší trouby jde, nepečte ho na horký vzduch. Zbytečně zvlhne a není tak křupavý. Nastavte si troubu na horní a dolní pečení.
Recept na chlebový kvásek
Budete potřebovat:
- 2 polévkové lžíce chlebové mouky
- špetku soli
- špetku kmínu
- špetku sušeného droždí
- vlažnou vodu
Z ingrediencí si smícháme řídké těstíčko. Takto necháme kvásek při pokojové teplotě 3 dny. Podle potřeby se kvásek přikrmuje lžící mouky a trochou vody jednou za tři dny. Pokud budete mít kvásek v lednici, stačí přikrmovat jednou za týden. Při pečení chleba si vždy před druhým kynutím oddělte trochu těsta a dejte do kvásku. Tak budete mít kvásek připravený na další pečení.
Čtěte také: Tři krémové polévky, které zahřejí
Podle potřeby přidávejte i vodu. Kvásek by měl mít konzistenci asi jako těsto na lívance. Nezapomeňte ho mít přikrytý utěrkou nebo ubrouskem.
Rady a tipy pro pečení domácího chleba
- Kvalitní mouku z mlýna už nemusíte prosívat.
- Při míchání v robotu, nechte nastavený nižší stupeň.
- Vál si posypte hladkou žitnou moukou nebo chlebovou.
- Optimální podmínky pro kynutí jsou 35-38 stupňů Celsia.
- Povrch kynutého výrobku nesmí okorat.
- Dobře upečený chléb po zaklepání duní.
- Správně vykynutý chléb poznáte, když na něj jemně zatlačíte prsty a těsto se nevrátí zpět.
- Na kynutí chleba jsou nejlepší pedigové ošatky, keramické mísy nebo plastové, které vyložíme utěrkou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Hovězí maso: Z čeho dělat steak a z čeho guláš?
Naučte se, jak v restauraci rozeznat sushi
9 potravin, které mohou vašeho psa i zabít