Cuketa 5x jinak: Bramboráky, buchta, polévka i koláč?
Milujete recepty z cukety? Ochutnejte cuketovou buchtu, zapečenou cuketu, cuketové bramboráčky nebo plněnou cuketu.
Lehká a lahodná zelenina? Připravte svým přátelům cuketovou buchtu, zapečenou cuketu nebo cuketové bramboráčky. Ochutnejte 5 receptů z cukety, které vás rozhodně nezklamou.
Cuketa má minimální obsah kalorií a hodně minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Slupky obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Nejvíce se uplatňuje jako nízkoenergetická zelenina při zeštíhlujících dietách. A co víc? Lze ji připravit na mnoho způsobů.
Cuketová buchta se skořicí
Budete potřebovat:
- 3 vejce
- 0,5 balíčku vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 citronová šťáva
- 3/4 hrnku oleje
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1,5 hrnku cukru krystal
- 1 lžička mleté skořice
- 2 hrnky strouhané cukety
- 1 lžičku jedlé sody
Používejte čtvrtlitrový hrnek. Olej, celé vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a citronovou šťávu ušleháme. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuket, kterou předem oloupeme a zbavíme pecek. Těsto zamícháme a nakonec přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, skořici a sodu. Vše dobře ušleháme.
Cuketové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C s pečeme dozlatova. Buchtu můžeme přelít čokoládou nebo ocukrovat.
Zapečená cuketa plněná rýží
Budete potřebovat:
- 100 g eidamu
- 1 vejce
- 300 g mletého masa
- 1 cibuli
- 1 vetší cuketu
- 1 hrst rýže basmati
- koření na zeleninu a mleté maso
- máslo
Cuketu rozřízneme a vydlabeme vnitřek. Na oleji si osmažíme nakrájenou cibulku a mleté maso. Okořeníme dle chuti. Můžeme přidat trochu protlaku nebo jedno rajčátko. Přisypeme trochu rýže a podlijeme vodou. Přiklopíme a necháme probublávat do doby, než rýže změkne a voda se vydusí.
Směs necháme vychladnout a přidáme do ní rozšlehané vejce. Pokud máme masa málo, můžete přimíchat vydlabaný vnitřek z cukety. Směs naplníme do zeleniny a posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme asi na 20 minut do trouby zapéct na 180 °C. Můžeme vylepšit plátkem másla.
Cuketové bramboráky
Budete potřebovat:
- olej na smažení
- 3 špetky majoránky
- sůl
- mouku
- mléko
- vejce
- 1 cuketu
Cuketu si nastrouháme nahrubo a smícháme v misce s vejcem, moukou, mlékem, a majoránkou. Podle chuti osolíme. Všechny ingredience dáváme podle chuti tak, abychom měli řidší těsto jako na bramboráky.
Na rozpáleném oleji je smažíme po obou stranách. Usmažené placky prokládáme ubrousky, a podáváme se zelným salátem nebo dobrým jogurtovým dipem.
Náš tip: Recepty: Omáčky, dipy i tatarka od Pohlreicha
Cuketová polévka
Budete potřebovat:
- sůl
- mletý bílý pepř
- snítku petrželky
- tavený smetanový sýr
- 50 g hladké mouky
- 70 g másla
- 400 mladé cukety
- housku
Cuketu si oloupeme (není třeba), nakrájíme na kostičky a orestujeme v hrnci na másle. Přidáme mouku, opražíme a vše zalijeme 1,5 l vody. Přidáme sůl, pepř a tavený sýr. Za občasného míchání vaříme asi 40 minut. Polévku rozmixujeme a přecedíme. Ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s opečenou houskou.
Cuketový koláč z listového těsta
Budete potřebovat:
- 2 stroužky česneku
- 1 velkou cuketu
- 400 g listového těsa
- menší cibuli
- 1 kysanou smetanu
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- olivový olej
- sůl
Cuketu nakrájíme na tenčí plátky a povrch osolíme tak, aby pustila tekutinu, kterou později utřeme ubrouskem. Mezitím si připravíme smetanovou náplň. Nejprve nakrájíme nadrobno cibulku a osmažíme ji dozlatova na trošce oleje. Vmícháme ji do kysané smetany, přidáme 2 lžíce parmazánu a podle chuti ještě přisolíme.
Listové těsto rozválíme na tenký plát do formy, povrch potřeme směsí ze smetany, poklademe cuketou a posypeme na plátky nakrájením česnekem. Nakonec dobře pokapeme olivovým olejem. Koláč pečeme při 200 °C asi 30 minut. 10 minut před koncem posypeme zbylým parmazánem.
Více cuketových receptů najdete ZDE >>
Máte i vy zajímavé cuketové recepty? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem. Rádi je vyzkoušíme a ochutnáme.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recept na domácí krémovou zmrzlinu! Která je nejlepší!
Zahradní party: 12 užitečných pomocníků, kteří vás pobaví!
Kdy člověk zemře? Hledá se nová definice smrti