Pečený losos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou
Co budete potřebovat:
- 2 filety z lososa
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- svazek zeleného chřestu
- 100 g strouhaného parmazánu
- lžíce sušeného česneku
- sůl dle chuti
- plechovka krájená rajčata Otma gurmán
- citron
- hrst čerstvého oregana
- 150 g mletých loupaných mandlí
- 2 vejce
- lžíce sušeného oregana
- pepř dle chuti
Postup:
- Citron pečlivě omyjeme a ostrouháme z něj kůru. Potom překrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu. Obojí budeme potřebovat na salsu i pro naložení lososa.
- Lžičku kůry a lžičku šťávy smícháme s olivovým olejem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Prolisujeme do marinády polovinu česneku, promícháme a směs důkladně vetřeme do lososových filetů. Necháme v lednici půl hodiny marinovat.
- Chřesty opláchneme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Zelené chřesty mívají jemné stonky a většinou není nutné odstraňovat slupku. Pokud máme větší stonky, odstraňíme pevnou slupku zhruba ze dvou třetin stonku.
- V misce smícháme mleté mandle, parmazán, granulovaný česnek, sušené oregano a lžičku soli. V jiné misce prošleháme vajíčka. Každý chřestový stonek namočíme ve vajíčku a poté obalíme v připravené směsi. Hned klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 20 minut v troubě při 200°C.
- Na rajčatovou salsu smícháme krájená rajčata s jednou lžičkou citronové kůry a lžičkou šťávy, přidáme nasekané oregano a zbývající dva stroužky česneku, také prolisované. Promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
- Připravené filety dáme na plech vyložený pečicím papírem a 10-12 minut pečeme v troubě předehřáté na 180°C.
- Hotového lososa přelijeme na talíři rajčatovou salsou a podáváme s pečenými chřesty.
Více receptů na www.receptyschuti.cz