reklama

6 receptů na rychlou a zdravou večeři

Pečený losos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou

Co budete potřebovat:

  • 2 filety z lososa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • svazek zeleného chřestu
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • lžíce sušeného česneku
  • sůl dle chuti
  • plechovka krájená rajčata  Otma gurmán
  • citron
  • hrst čerstvého oregana
  • 150 g mletých loupaných mandlí
  • 2 vejce
  • lžíce sušeného oregana
  • pepř dle chuti

Postup:

  1. Citron pečlivě omyjeme  a ostrouháme z něj kůru. Potom překrojíme  na polovinu a vymačkáme šťávu. Obojí budeme potřebovat na salsu i pro naložení lososa.
  2. Lžičku kůry a lžičku šťávy smícháme s olivovým olejem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Prolisujeme do marinády polovinu česneku, promícháme a směs důkladně vetřeme do lososových filetů. Necháme v lednici půl hodiny marinovat.
  3. Chřesty opláchneme  a odkrojíme zdřevnatělé konce. Zelené chřesty mívají jemné stonky a většinou není nutné odstraňovat slupku. Pokud máme  větší stonky, odstraňíme pevnou slupku zhruba ze dvou třetin stonku.
  4. V misce smícháme mleté mandle, parmazán, granulovaný česnek, sušené oregano a lžičku soli. V jiné misce prošleháme vajíčka. Každý chřestový stonek namočíme ve vajíčku a poté obalíme v připravené směsi. Hned klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 20 minut v troubě při 200°C.
  5. Na rajčatovou salsu smícháme krájená rajčata s jednou lžičkou citronové kůry a lžičkou šťávy, přidáme nasekané oregano a zbývající dva stroužky česneku, také prolisované. Promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
  6. Připravené filety dáme na plech vyložený pečicím papírem a 10-12 minut pečeme v troubě předehřáté na 180°C.
  7. Hotového lososa přelijeme na talíři rajčatovou salsou a podáváme  s pečenými chřesty.

Více receptů na www.receptyschuti.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama