reklama

Největší mýty o potravinách: Co je pro děti nejlepší

Musíš pít mléko, abys měla pevné kosti. Musíš jíst maso, abys byl silný... To jsme slýchali od babiček jako malí všichni. Je to ale pravda? To uvádí na pravou míru výživový specialista Martin Škába.

Foto: Isifa/Thinkstock

Musíš pít mléko, abys měla pevné kosti. Musíš jíst maso, abys byl silný... To jsme slýchali od babiček jako malí všichni.

Je to ale pravda? Jak je to s potravinami, které se dřív považovaly za prospěšné či dokonce pro děti nezbytné? To uvádí na pravou míru výživový specialista Martin Škába.

Pij mléko, budeš mít pevné kosti!

Kravské mléko a mléčné výrobky jsou nejčastější složkou dětského jídelníčku. Podle odhadů odborníků sní české dítě minimálně tři mléčné dávky za den. Je to dobře? Jak kdy... Názory, hlavně na konzumaci kravského mléka, se velmi různí.

Čtěte také: Líní a hltaví rodiče mají tlusté děti

"Kravské mléko sice obsahuje vápník, ten je však pro tělo často těžce vstřebatelný. Silně překyseluje organismus a zahleňuje, což má neblahý vliv na trávicí trakt. Konzumace mléčných výrobků naopak zvyšuje riziko osteoporózy, nebo-li odvápnění kostí. Proto doporučuji kravské mléko a rovněž tvaroh postupně omezit: Dát dítěti mléčný výrobek jednou denně, ideálně v podobě bílého jogurtu nebo kefíru, a další dvě dávky nahradit ovčími či kozími výrobky. Ty tolik nepřekyselují a neobsahují xenobiotika - cizorodé látky dostávající se do výrobku masivní průmyslovou výrobou," vysvětluje Martin Škába.

Napij se, musíš do sebe dostat víc tekutin!

To je pravda, hodně ale záleží na tom, čím své dítě napojíte. "Výživné" barevné džusy s krásnými obaly a často lákavými přibalenými hračkami to bohužel nejsou. Pozor na ně!

"Džusy často obsahují velké množství jednoduchých cukrů, které se v těle dítěte budou rychle přeměňovat v útrobní tuk v orgánech, hlavně v játrech, jež pak nebezpečně tuční od raného věku. Doporučil bych dávat dětem ředěné čerstvé ovocno-zeleninové šťávy bez přidaných cukrů. Ovoce a zeleninu přímo odšťavňovat doma, to je bude navíc bavit," doporučuje výživový specialista.

Musíš jíst maso, abys byl silný!

Český národ by se v současné době mohl přezdívat národem kuřecím. Máme totiž největší spotřebu kuřecího masa v Evropě. Pokud se přitom nejedná o kuře domácí či z farmy, nebude asi moc zdraví prospěšné.

"Maso obecně je těžce stravitelné. Když ho má dítě ve školce či školce na oběd, večer už je lepší ho vynechat. To platí také o nejrůznějších uzeninách, které by do dětského jídelníčku neměly patřit vůbec. Zdraví nejpřínosnější jsou ryby a vařené hovězí maso, ideálně s velkým množstvím zeleniny v polévkové formě. Ale ani s tím bych to nepřeháněl. Rozhodně stačí jednou denně. Češi jsou masem přejedení a prospělo by jim omezení - jsme evropští rekordmani v rakovině tlustého střeva," varuje Martin Škába.

Dej si k snídani cereálie, jsou zdravé!

Cereálie zalité mlékem - to bývá častá snídaně pro děti. Rychle se připraví, rychle zasytí... Chyba! O kravském mléce jsme psali výš. Snídaňové cereálie na tom nejsou o moc lépe.

"Cereálie z bílé mouky s velkým množstvím cukru smíchané s kravským mlékem jsou jeden z největších prohřešků proti dětem vůbec. Tato kombinace se tráví velice špatně a hrozí obezitou a dalším zdravotními komplikacemi. Zdravá je cereálie celozrnná, těch je však málo. Bílá mouka, z nichž se většinou skládá, se v těle rychleji promění na tukové vrstvy, zvýší glykemický index a zatíží slinivku břišní. Tím se začneme propracovávat k cukrovce druhého typu, jež je čím dál častější i u dětí," upozorňuje výživový specialista.

Čokoláda škodí, koupím ti radši tyčinku

Zdravé mlsání existuje. Dobře dětem udělá kvalitní hořká čokoláda, kakaové máslo či kávový sirup. Dokonce i některé "zdravé" tyčinky - ale zdaleka ne všechny. Jak poznáte ty pravé?

"Je to jednoduché, neobsahují cukr ani bílou mouku. Naučte se poznat zdravou potravinu podle etikety. Každý výrobek musí mít na sobě informace o obsažených látkách: bílkoviny, tuky, sacharidy - a pod nimi je většinou stěžejní všimnout si řádku "z toho cukry". Jedná se o bílý přidaný cukr, který neobsahuje vlákninu. Pokud je jeho hodnota nad 5 gramů na 100 g výrobku, radím nekupovat. Pozor také u mouky: pšeničná a žitná bez uvedení celozrnné, znamená vždy bílou mouku," doporučuje Martin Škába.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak na dítě, které odmítá jíst? Poradíme vám!

Můj muž je prudič! Trpí tím celá rodina

10 vět, které dobrý manažer nikdy nevysloví

reklama
reklama
reklama