Borůvkový žahour: Luxusní dezert z babiččiny kuchařky
Nabízíme fotorecept na typicky českou specialitu: Tvarohové knedlíčky s ovocným žahourem.
Nastává sezóna borůvek - knedlíky a koláč jsou sázkou na jistotu, ale co kdybyste si vyzkoušeli něco trochu jiného? Nabízíme fotorecept na typicky českou specialitu vonící babiččinou kuchyní a dětstvím: Tvarohové knedlíčky s ovocným žahourem!
Ovocná omáčka neboli krásně staročesky žahour připomene prázdninovou idylu u babičky na chalupě, po které zůstaly trochu modré rty i zuby a blažeností vrnící žaludek.
Doporučujeme: Voňavá bezová marmeláda: Fotorecept krok za krokem
Jestli máte rádi borůvky, vraťte se do dnů dětství a vyzkoušejte náš recept!
Jaké potřebujete suroviny?
Na těsto:
- 5 lžic dětské krupice
- 1 plnotučný tvaroh
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 vejce
Na omáčku:
- 2 hrnky borůvek
- 2 lžíce vody
- 2 - 5 lžíc moučkového cukru (podle chuti)
- 1 hrnek smetany
- lžička solamylu
Jak žahour uvaříte?
Snadno. Borůvky podlijeme vodou a rozvaříme je s cukrem. Necháme probublat v rozmezí 5 až 10 minut podle toho, zda máte raději v omáčce kousky borůvek, nebo zda ji chcete úplně hladkou.
Solamyl důkladně rozmícháme ve smetaně a přilijeme k borůvkám. Za občasného míchání povaříme dalších asi 5 minut, až omáčka lehce zhoustne.
Nyní je na řadě příprava knedlíčků. Suroviny na ně utřeme v míse do hladka. Z těsta odkrajujeme lžící kousky, které v ruce vytvarujeme do kuliček. Aby se nelepilo, stačí namočit ruce do vlažné vody.
Kuličky rovnáme na talíř či prkénko, dokud nebudou všechny hotové. Potom je opatrně (nejlépe nožem) sesuneme do vroucí vody se špetkou soli.
Hotové jsou, když vyplavou na povrch. Pak vyjmeme knedlíčky opatrně cedníkem a na talíři přelijeme žahourem. Můžeme dozdobit, šlehačkou, kysanou smetanou, jogurtem a čerstvými borůvkami.
Náš tip: Žahour je výborný také jahodový, malinový či ostružinový. A postup vaření stejný jako u borůvek.
Tak krásné léto a dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recept na domácí jahodovou marmeládu
5 malých ďáblů: Nejstrašnější děti historie
Borůvky léčí angínu i močový měchýř. Čerstvé i zavařené